Vágólapra másolva!
Gellén András, a DVSC-Korvex nőikézilabda-csapatának a tulajdonosa megtiltotta játékosainak, hogy szerepeljenek a válogatottban, Juhász Gabriella, Szabó Valéria és Bulath Anita ennek ellenére megjelent a válogatott tatai edzőtáborában. A kézilabdások már elutaztak Tatára, amikor megtudták, hogy vasárnapi pályára lépésük esetén kirúgják őket.

"A németek elleni vb-selejtezőmérkőzésekre a DVSC megtiltja a részvételt a játékosai számára. Amennyiben ennek ellenére, saját döntésük alapján a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor ez azonnali szerződésbontást fog maga után vonni!" - közölte a Tilalom címmel megjelent blogbejegyzésében Gellén András, a debreceni nőikézilabda-csapat tulajdonosa. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan nőttek a DVSC adókötelezettségei, jövőre a 200 millió forintos költségvetésükből már 50-55 milliós közteherrel számolnak, arra a felvetésükre viszont semmilyen választ nem kaptak, hogy ezt kompenzálandó az állam finanszírozza a válogatottnál töltött időre szóló béreket és azok járulékait.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleményben tudatta álláspontját: "Az MKSZ vezetői hétfő délelőtt többször is keresték Gellén Andrást annak érdekében, hogy közvetlenül egyeztetessenek vele az írás tartalmáról, de ő 14 óráig sem telefonon, sem e-mailben nem reagált ezekre" - olvasható az írásban, amely azzal folyatódik, hogy a szövetség "elfogadhatatlannak tartja azt, hogy bármely klub akadályozza, megtiltsa vagy szankcionálja játékosainak részvételét a Szövetség Elnöksége és az NB I-es Liga által jóváhagyott válogatottprogramon, az Európai Kézilabda Szövetség által kijelölt hivatalos válogatott időszakban".

Az MKSZ szerint az időzítés különösen érthetetlen és legkevésbé sem a magyar csapat érdekeit szolgálja, mivel a női válogatott éppen az év legfontosabb megméretésére készül. A Németország elleni, júniusi vb-selejtező párharc eredménye ráadásul nemcsak az idei világbajnoki, hanem a jövő évi olimpiai részvétel szempontjából is meghatározó - emlékezet a szövetség.

"A DVSC-Korvex érintett játékosai az előzetes programnak megfelelően, hétfőn délelőtt megjelentek a tatai edzőtáborban, és részt vesznek a teljes létszámban, 18 fővel ott edzőtáborozó női válogatott munkájában. Ugyanakkor az MKSZ köszönetét fejezi ki a debreceni klub játékosainak és vezetőinek, hogy május 27-én, pénteken, Balatonfüreden a DVSC-Korvex csapata edzőpartnerként segítette a női válogatott munkáját. Ezek után különösen váratlan fordulat a vasárnap éjszakai tilalom megfogalmazása" - tartalmazza a kommüniké.

Az MKSZ kiemelte, hogy továbbra is Gellén Andrással szeretné sürgősen egyeztetni és tisztázni az álláspontokat. "A magyar válogatott munkáját, felkészülését akadályozó - nem kívánt - fejlemények bekövetkezése esetére a szövetség szakmai igazgatójának minden jogosultsága megvan arra, hogy szigorú lépéseket kezdeményezzen a szabályokat megszegőkkel szemben" - zárult az írás.

A keretben Juhász Gabriella, Szabó Valéria és Bulath Anita a debreceniek játékosa, utóbbi a következő szezonban már a Veszprémet erősíti.

Az [origo] a debreceni csapat sajtófőnökétől, Bereczky Attilától úgy értesült, a két játékos már a tatai edzőtáborban tudta meg a Gellén András blogbejegyzésében megjelenteket. A sajtófőnök szerint a tiltás nem vonatkozik az edzőtáborra, csak abban az esetben lép életbe, ha a játékosok pályára lépnek valamelyik meccsen.

Kedden 17.30-kor az osztrákok ellen zárt kapus, nem hivatalos találkozót vív az együttes, ezután csökkenti tizennyolcról tizenhat fősre a keretet Mátéfi Eszter szövetségi kapitány.

A vb-selejtező első találkozója vasárnap 18.30-kor lesz Balingenben, a visszavágónak jövő szombaton Győr ad otthont 17.30-as kezdéssel. A párharc győztese vehet részt a decemberi, olimpiai kvalifikációs brazíliai vb-n, míg a vesztes biztosan lemarad a 2012-es olimpiáról.

A keret:
kapusok: Herr Orsolya (Syma-Vác), Pastrovics Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálinger Katalin (Győri Audi ETO KC)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Budapest Bank-Békéscsaba), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Bulath Anita (DVSC-Korvex), Hornyák Ágnes (Győri Audi ETO KC), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállósok: Mayer Szabina (Győri Audi ETO KC), Szabó Valéria (DVSC-Korvex), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Ferling Bernadett (Dunaújvárosi Regale Klíma), Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balszélsők: Juhász Gabriella (DVSC-Korvex), Vérten Orsolya (Győri Audi ETO KC)

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!