Vágólapra másolva!
Hiába játszott szenzációsan az első három negyedben, és vezetett már négy góllal is a magyar férfivízilabda-válogatott a Szerbia elleni vb-elődöntőben, végül hosszabbításban kikapott. A mérkőzés elemzésére két olimpiai bajnokot kértünk fel, és bár mindketten máshogy fogalmazták meg, Faragó Tamás és Csapó Gábor is úgy vélte, Kemény Dénes csapata bírói csalás áldozata lett.

"Keserű és szomorú vagyok, mert ilyen fantasztikus játék mellett a játékvezetők nem engedték meg, hogy nyerjünk" - mondta Faragó Tamás, aki szerint ritkán lehet ennyire tökéletesen játszó csapatot látni, mint ahogy a magyar válogatott pólózott.

"Iszonyú sok mérkőzést láttam már, de olyan tökéletes játékot, mint amit mi csináltunk még nem. Három negyeden keresztül minden klappolt, védekezésünk, döntéseink, lövéseink kiválóak voltak. Ennek ellenére a játékvezetők gusztustalanul belenyúltak a mérkőzésbe. Először is megpróbáltak egalizálni a döntéseikkel, így felállították a már padlón fekvő ellenfelet, de ami még gusztustalanabb, hogy úgy tették mindezt, hogy a végén csak magunkat okolhattuk, hiszen a kezünkben volt az egyenlítés és a büntetők kiharcolásának lehetősége, és hibáztunk" - nyilatkozta az [origo]-nak a mindhárom színű olimpiai éremmel rendelkező Faragó.

"Aki valaha is kételkedett a póló szépségében, az általunk láthatta, milyen csodálatos játék a vízilabda. Többévente egyszer adatik meg, hogy ilyen teljesítményt nyújtson egy válogatott, nem értem, ilyenkor a bíróknak miért nem lehet fej fölött tapsolni és örülni, és miért nem lehet hagyni, hogy az ellenfél sodródjon a saját rossz döntéseivel" - tette hozzá.

A Faragóhoz hasonlóan olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok Csapó Gábor óvatosabban próbált fogalmazni. "Nagyon jól játszottunk, de egyértelmű, hogy furfangosan magas színvonalú bíráskodással vertek meg bennünket" - mondta. "Játékosként átéltem én ennél nagyobb csalást is, azért mondom, ez inkább rafinált csalás volt. Olyan, amiből lehet, a nézők nem is vettek észre semmit. De négygólos vezetésnél volt két olyan ítélet, ami kiütött bennünket, bármennyire is intelligens játékosok alkotják csapatunkat" - vélte Csapó, aki szerint a megoldás egyszerű: "Tovább kell menni, és jó pofát kell vágni, ezt kívánja a tisztesség meg a sportszerűség."

Felvetésünkre, hogy Kemény Dénes már Montenegró és az USA ellen is panaszkodott a bírókra, Csapó úgy reagált, a két dolgot külön kell választani. "Ha csak az amerikaiak elleni meccset nézzük, akkor biztos vagyok abban, hogy Dénes magunkban kereste a hibát, a bírókat csak azért említhette, hogy a csapatot mentesítse a pszichés nyomás alól. Az amerikai válogatott gyenge csapat volt."

Kérdésünkre, mennyire elégedett azzal, amit eddig a vb-n látott a magyar csapattól, Csapó és Faragó is azt válaszolta, hogy jó úton jár a csapat. "Ismerem ezeket a játékosokat, tudom, mire képesek a klubjukban, de azt is látom, Kemény Dénes mellett még fantasztikusabb dolgokra képesek. És ez egyértelmű dicséret Dininek" - állította Faragó. "Amikor edzőként bele kellett nyúlnia a mérkőzésbe, mindig felülmúlta edzőkollégája, a szerb Udovicic teljesítményét. Mondom, a mérkőzés azt mutatta, nagyon tudunk vízilabdázni, a sportágat mi űzzük a legmagasabb szinten a világon".

"Csapatként mindenképpen előreléptünk, úgy érzem, az olimpiáig már csak egy-két hely megtalálása lesz Dénes feladata" - tette hozzá Csapó, de hogy milyen posztokra gondolt, nem árulta el. Azt mondta, ő szakmailag nem akar ebbe belefolyni, csupán nagy szurkolóként figyeli a válogatott szereplését.

Faragó szerint a magyar válogatott egy év múlva ismét olimpiai bajnok lesz. "Tökéletesek akkor leszünk, ha ezt a mérkőzést kielemezzük, a tanulságokat pedig leszűrjük. Ez biztosan így is történik majd, ennek megfelelően pedig bármennyire is utálják ellenfeleink, de zsinórban meg fogjuk nyerni Londonban a negyedik aranyérmet is."