Vágólapra másolva!
Egy hatpontos hazai győzelemmel már életben tartotta volna Európa-bajnoki álmait a magyar férfikosárlabda-válogatott, ám Portugália a hazai siker után Szolnokon is könnyedén, 66-57-re nyert a teljesen széteső ellenféllel szemben.

Eredmény, férfi Eb-pótselejtező, 3. forduló:
Magyarország - Portugália 57-66 (19-20, 9-25, 17-10, 12-11)
Szolnok, 2500 néző
A legjobb magyar dobók: Keller 12, Fodor 10, Hanga 9

Az eddigi két vereség ellenére elszántan várta a portugálok elleni folytatást a magyar férfikosárlabda-válogatott. A Portugáliában 71-66-ra, majd pénteken Szolnokon a finnektől 75-73-ra alulmaradt együttes ezúttal is Szolnokot választotta hazai pályának.

Jó előjelnek tűnt, hogy az első két mérkőzéshez hasonlóan nem 0-7-tel kezdett a magyar együttes. az első kosarat - mindjárt egy triplát - Horváth Ákos szórta. Erre a portugálok tíz ponttal válaszoltak (3-10), volt olyan perc, amikor egymás után öt támadólepattanót szedtek a vendégek. A játék kiegyenlítetté vált ugyan, de a negyedet 20-19-re Portugália nyerte.

A második negyedet Horváth ismét triplával nyitotta volna, de óriási homályt dobott, Hanga tíz méterről legalább a gyűrűt eltalálta, az első pontokat végül a vendégek szerezték.

19-29-nél időt kért a magyar szakvezetés, teljes volt a rövidzárlat az együttesben, négy és fél percet kellett várni, hogy végre kosarat érjen el, Keller egyből triplát szórt (22-30).

22-37-nél az addig lelkes közönség szurkolása átcsapott az "Ébresztő, ébresztő" rigmusba, a gyatra támadójátéknál csak a védekezés volt csapnivalóbb. Az ellenfél, ha kellett, ziccerig játszott, ha nem volt erre lehetőség, gondolkodás nélkül hárompontost engedett el, a tragikus tíz perc után a félidőben 28-45 volt az állás.

A nagyszünet sem hozott változást, a 17 pontos különbség nem akart csökkenni, a távoli kísérletek nem mentek be, lepattanókat és támadóhibákat rontott az együttes (33-50).

Az elkeseredett közönség fütyült, a kosarat alig szerző Hangát az NBA-vel cukkolták, míg a negyed vége előtt két triplát is szórt, és tíz alá csökkentette a különbséget (45-52).

Az utolsó negyed 45-55-ről indult, de az a hajra, amit a csapat a finnek ellen be tudott mutatni, ezúttal elmaradt. Ahelyett, hogy a hazaiak közelebb kapaszkodtak volna, tovább nőtt a különbség, Portugália sokkal okosabban játszva, megérdemelten győzött 66-57-re, és kiharcolta az Eb-szereplést. Magyarországnak pedig maradt az utolsó hely.

Magyarország utoljára 1999-ben szerepelt kontinenstornán.

A további mérkőzések:
Finnország - Magyarország (Helsinki), vasárnap 18.00
Portugália - Finnország, augusztus 24. 21.30

A csoport állása:
1. Portugália 5 pont
2. Finnország 4
3. Magyarország 3