Vágólapra másolva!
Kemény Dénes vezeti majd a férfi vízilabdázók világválogatottját, amely Franciaország legjobbjaival küzd meg szeptember 10-én Marseille-ben.

A gálameccset a fennállásának 90. évfordulóját ünneplő CN Marseille otthonában rendezik, méghozzá új szabályokkal - adta hírül hétfőn a Vlv.hu, a magyar válogatott hivatalos honlapja.

"Megtisztelő a marseille-i szervezők felkérése, ez egy újabb 'természetes', 'lobbimentes' elismerése a munkámnak. Nyilvánvaló, hogy a játékosoknak is óriási megtiszteltetés egy ilyen meghívás és akik ott lesznek, valóban a vízilabdavilág krémjéhez tartoznak" - nyilatkozta Kemény, aki a szabálymódosításokról is beszélt: "A legfontosabb talán az, hogy kisebb, 25 méter hosszú lesz a pálya. Kisebb a labda is, de a kapu mérete nem változik. A jelenlegi hat helyett csak öt mezőnyjátékos lenne egy időben vízben csapatonként. A kiállítások nem 20 másodpercesek lesznek, hanem csak annyi büntetés sújtja majd az érintett játékost, hogy ki kell úsznia, és máris jöhet vissza. Még nem végleges, de elképzelhető, hogy semmilyen hagyományos fault nem lesz, vagyis a játék folyamatossága érdekében csak kirívóan durva szabálysértés esetén fújna a bíró, ez esetben következne az imént említett rövid kiállítás. Nem cél a sportág gyökeres megváltoztatása, de jó lenne, ha a vízilabda látványos elemei jobban érvényesülnének, ezek mostanában jócskán a fizikai, az úszás- és a taktikai elemek mögé szorulnak. A felsorolt módosításokkal nem csak azt lehetne elérni, hogy a néző ne fogadjon értetlenül bírói ítéleteket, hanem egyúttal a játékvezetők beavatkozási, befolyásolási lehetősége is csökkenne."

Az esemény ötletgazdája és szervezője, a kilenc éve Franciaországban élő és pólózó Tromler Miklós a vele készült interjúban elmondta, hogy elsődleges célja a vízilabda franciaországi népszerűsítése, de reméli, olyan rendezvényt sikerül összehozni, amelyet nemzetközi szinten is figyelemre méltónak találnak.

A világválogatottba két magyar kapott meghívást: a pekingi olimpiai bajnok Varga testvérpár, Dániel és Dénes.