Vágólapra másolva!
A Fehérvár kanadai edzője, Kevin Primeau lesz a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Az aláírásra napokon belül sor kerülhet Kovács Csaba, a szövetség szakmai alelnöke szerint.

"Tulajdonképpen mindenben megegyeztünk, már csak néhány apróság van hátra, és persze az aláírás" - mondta Kovács Csaba.

Az 55 esztendős Primeau tavaly októberben vette át a Sapa Fehérvár AV19 szakmai irányítását, majd most - hogy az eddigi kapitány, az amerikai Ted Sator szerződésének lejárta után, áprilisban elköszönt - a szövetség őt kérte fel a munkára. A szakember marad a klub vezetőedzője is.

"Nagy örömmel fogadom el a felkérést. A jövő évi vb nagy kihívás lesz a csapat és az én számomra is. Minden tudásommal azon leszek, hogy én és a szakmai stábom révén sikeres legyen a válogatott" - mondta Primeau.

A szakembernek - aki két meccsen játszott az NHL-es Vancouver Canucksban is - komoly szakmai múltja van. Hat szezonon át volt szülővárosában, a szintén NHL-es Edmonton Oilersnél másodedző. Később Európában is dolgozott, megfordult Németországban, Svájcban és Ausztriában. Az előző szezon végén a magyar ifjúsági válogatottat kormányozta.

Primeau-val folytatódik az a sorozat, amely szerint a Fehérvár külföldi edzői előbb-utóbb magyar szövetségi kapitányok lesznek. A sort még a szlovák Jan Jasko kezdte, majd következett a kanadai-olasz Pat Cortina, őt pedig Sator váltotta.

A válogatott Satorrel kétszer volt második divízió I-es vb-n, így mindkétszer éppen lemaradt az élvonalba jutásról. A csapat jövő áprilisban Ljubljanában szerepel a divízió I-es tornán, és sorrendben a japán, az ukrán, a házigazda szlovén, az osztrák, végül pedig a brit együttes ellen lép jégre.

A hat csapat közül az első két helyezett jut ki a 16 elitegyüttest felvonultató, svéd-finn közös rendezésű 2013-as vb-re, míg az utolsó helyezett 2013-ban a divízió I B csoportjában lesz érdekelt.

Az április 15-én rajtoló vb előtt novemberben egy miskolci négyestornán, valamint decemberben, februárban és április elején felkészülési találkozón lép pályára a nemzeti együttes.