Vágólapra másolva!
Szörnyű csapás érte az orosz nyílt profi jégkorongligát (KHL) a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának légi szerencsétlenségével - írják egybehangzóan a csütörtöki orosz lapok, azt latolgatva, hogy a tragédia után talpra tud-e állni a liga egyik legsikeresebb klubja, és hogyan folytatódnak majd a mérkőzések a KHL-ben. A csapatot szállító repülő szerda délután zuhant le, a balesetben negyvenhárman haltak meg, egy játékos és a személyzet egy tagja életéért még küzdenek az orvosok.

Nagy terjedelemben foglalkoznak az orosz lapok a szerdai balesettel, és annak következményeivel. A légi katasztrófában egy játékos kivételével odaveszett a Lokomotiv teljes csapata, olimpiai és világbajnok, NHL-győztes játékosokkal.

A Kommerszant című napilap rámutat arra, hogy a Lokomotiv volt az egyik legerősebb és legnépszerűbb hokicsapat az országban, és korábban háromszor lett orosz bajnok. Játékát mindig is az erő és összjáték kombinációja jellemezte, mintapéldája volt a szakszerű válogatásnak és a bölcs utánpótlás-nevelésnek, az oktatás hatékonyságát illetően pedig a legjobb volt Oroszországban. A "Tragédia átlépte a határokat" alcímmel megjelent írás szerzője kiemeli, hogy több külföldi játékos is életét vesztette a szerencsétlenségben, és a világ minden tájáról érkeznek a klubhoz részvéttáviratok.

A Sport.ru hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy 1979 augusztusában légi balesetben életét vesztette a szovjet Pahtakor Taskent 17 labdarúgója, s akkor is a minszki meccsre repülő járattal történt baleset. A rivális klubok akkoriban is felajánlották, hogy egy-egy játékost adnak a bajba jutott klubnak. "De semmi sem lesz már olyan, mint régen. Sosem fogjuk őket együtt látni, sem külön" - írja az internetes sportújság.

Forrás: AFP

A lap azt latolgatja, hogy a KHL vezetősége huszonnégyről huszonháromra csökkenti-e a liga csapatainak létszámát, és meddig szünetelnek majd a mérkőzések. Sportszakemberek és klubvezetők egyöntetűen azt a véleményt fogalmazzák meg az orosz sajtóban, hogy a meccseket mindenképpen folytatni kell, és a Lokomotiv-játékosok emlékének kell szentelni a bajnokságot.

"Kegyeletsértés lenne most játszani" - írja viszont címében a Sportexpress.ru. A portál szerint egyelőre nem világos, hogy miként állítják talpra a Lokomotív csapatát, de leginkább az úgynevezett draft kínálkozna megoldásnak: minden KHL-klub kijelöli védett játékosait, és aki nem kapja meg ezt a státust, azok közül lehet majd válogatni. "De mindenki emlékezik a Pahtakor légi katasztrófájára, amely után a labdarúgók önként jelentkeztek a Taskent csapatába" - írja a sportportál.