Vágólapra másolva!
Kemény Dénes szerint megint csak ígéretekig jut a vízilabda szabálymódosításainál az európai szövetség (LEN). A férfiválogatottal szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt az általa irányított világválogatott gálameccséről és a sportágat érintő szabálymódosítások lehetőségeiről.

A találkozón többek között a Varga testvérekkel, Dénessel és Dániellel felálló csapat 10-7-re győzött a francia nemzeti válogatottal szemben. Az eredeti tervek szerint kísérleti szabályok szerint játszották volna az összecsapást, ami a 2013-as módosítások előtt egy kiváló próba lehetett volna. Ehhez azonban a LEN nem járult hozzá.

Kemény Dénes leszögezte, nem szereti feltétlenül a nagy reformokat, de ilyen mérkőzésekre a sportág érdekében feltétlenül szükség lenne.

"Rövidebb pálya, kisebb labda, kevesebb mezőnyjátékos és a kiállított játékos csak addig hiányzik, amíg leér a sarokba és vissza. Ez 5-6 másodperc, tehát gyorsított volna a játékot" - értékelt a kapitány. "Nem lenne továbbá szabaddobás, tehát egyszerű fault, hanem minden szabálytalanság, ami súlyos, kiállítást von maga után, és minden szabálytalanság, mikor a játékos úgy fogja meg a másikat, hogy annak nincs a kezében labda. Tehát kénytelen lenne mindenki mindkét kezét a vízből kiemelve védekezni az egész pályán és a kapu előtt is. Azaz a lábat, lábtempót használva, az ügyesek tudnának védekezni, az ügyetlenekről lőnék a gólokat. Nem lenne agyonverve a támadás. A személyi hibák számát pedig így háromról ötre lehetne emelni."

Kemény Dénes szerint minden országban ki kellene nevezni egy sorozatot, ahol 20-30 mérkőzést kísérleti szabályokkal rendeznek, azokat pedig videóról ki lehet elemezni.

A kapitány szerint ígéretek vannak, de konkrét lépések azóta sem történtek az ügyben, és ez korábban sem volt másképp. "2005-ben volt utoljára változtatás, abban az évben júliusban volt a döntési kongresszus, de előtte május-júniusban zajlottak a világliga meccsek, ahol 4-5 napig 5-6 csapat volt együtt. Jeleztük, hogy mi egyéni edzések helyett hajlandóak vagyunk 20 perces edzőmeccseket játszani a kísérleti szabályokkal, hogy kiderüljön, hogy néz majd ez ki, de ezt megtiltották" - elevenítette fel a hat évvel ezelőtt történteket Kemény Dénes, majd megindokolta, hogy a LEN miért nem kísérletezik. "Véleményem szerint attól félnek, hogy nem születik meg a gyermek, akire kilenc hónapja várnak."