Vágólapra másolva!
A nyári átigazolási időszakban három nemzetközi klasszissal erősített a Győri Audi ETO KC nőikézilabda-csapata, amely a norvég Heidi Löke és a montenegrói Jovanka Radicevic mellett szerződtette a szerb válogatott Andrea Lekicet is. A klub nem hivatalos honlapjának nyilatkozó csillag elmondta, azért jött Ljubljanából Győrbe, mert BL-győzelemre esélyes klubban szeretett volna szerepelni. Imádja a szurkolókat, és azt tervezi, visszavonulása után kávézót vagy szállodát nyit.

- Elhagyott egy sikeresen szereplő Krimet, hogy aláírjon a Győri Audi ETO-hoz, ahhoz a csapathoz, amely egymás után ötször jutott be az EHF Bajnokok Ligájának elődöntőjébe. Hogy érzi most magát?
- Hosszú ideig játszottam a Krimnél, és nagyon egyszerű ok miatt hagytam el Ljubljanát: a világ egyik legjobb csapatánál akartam játszani, egy olyannál, amely a BL legnagyobb esélyese. Úgy érzem, megtaláltam a helyem Magyarországon, nagyon jó a klub, a csapatszellem pedig fantasztikus.

- Eddig minden felkészülési és bajnoki meccset megnyertek. Kijelenthetjük, hogy a Győr a BL legnagyobb esélyese?
- A Győr valóban az egyik legnagyobb esélyes, és igen, minden győzelem még jobban összekovácsolja a csapatot. Ezek a győzelmek rengeteget jelentenek nekem és csapattársaimnak. Ettől függetlenül ahhoz, hogy megnyerd a BL-t, nagyon sok dolognak passzolnia kell, többek között a csapat teljesítményének, valamint el kell hogy kerüljenek minket a sérülések. Nagyon remélem, az idén megússzuk ezeket, és végig az egész csapat harcban lehet a BL-címért.

- A múlt héten Brazíliával, a decemberi világbajnokság házigazdájával játszottak egy felkészülési meccset. Nagyon szorosan alakult, a végén azonban egy góllal sikerült nyerni. Mit gondol, a BL-ben is ilyen komoly ellenfelekkel kell szembenézni?
- Igen, ez a világ legerősebb klubsorozata, a legtöbb csapat nagyon magas színvonalat képvisel, nagyon komoly kihívás lesz, hogy messzire jussunk, de készen állunk rá.

- A Krimnél hatvanperces játékos volt, míg az ETO-nál sokkal kevesebbet játszik. Ez nem keseríti el?
- Nem, mert a mai kézilabdában majdnem lehetetlen mentálisan és fizikálisan is teljes mérkőzésekre csúcson pörögni. Szerencsére nagyon jó a keretünk, sok azonos képességű játékossal. Konkoly Csaba, az edzőnk sok támadó- és védekező felállás között váltogathat, így nagyon jól meg tudja oldani a rotációt.

Forrás: Csikfalvi Zsolt

Fotó: Csikfalvi Zsolt

- A BL-csoportban a dán Randers, a francia Metz és az osztrák Hypo lesz az ellenfél. Mit tud róluk?
- Nagyon jó csapatok. A Randers a selejtezőből jutott be a csoportküzdelmekbe, biztosak voltunk benne, hogy ők csatlakozhatnak az európai kézilabda-elithez. Jó pár minőségi játékosuk van, tavaly a dán bajnokságban döntőt játszottak, ez is mutatja a csapat erejét. A Hypóval már játszottunk a felkészülés alatt, több brazil válogatott játékos is erősíti a keretüket, őket tehát jól ismerjük. Nem érhet minket meglepetés, de természetesen nem szabad lebecsülnünk őket. Nemrég játszottunk Németországban a Metz ellen is, így az ő erősségeiket és gyengéiket is ismerjük. Szintén egy jó csapatról beszélünk, de egyértelmű, hogy a mi céljaink nagyon magasak, mindenkit meg kell vernünk a továbbjutáshoz, hogy elérjük az álmunkat.

- Szerb válogatottként mit érzett, amikor kiderült, hogy Szerbia rendezheti a 2013-as világbajnokságot?
- Az első gondolatom az volt, hogy hú, biztosan meg tudja rendezni ezt a hatalmas rendezvényt a szövetségünk? Hatalmas munka egy ilyen jelentős torna megszervezése. Ezenfelül a rendező országtól mindig nagyon sokat várnak, úgyhogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy a legjobb eredményt érhessük el a világbajnokságon.

- Szerbia néhány napja megnyerte a férfi röplabda Európa-bajnokságot. Követte az eseményt? Mit jelent az országnak ez az eredmény?
- Igen, követtem, sőt a bécsi döntőn ott is voltam! Felemelő pillanat volt, nagyon büszke voltam az országomra, hogy megnyertük ezt a tornát. Nálunk nagyon szeretik az emberek a sportot, az elvárások ennek megfelelően gyakran túl nagyok, és ezeket nem tudjuk végül teljesíteni. Most viszont pont fordítva történt, senki nem számított arra, hogy Szerbia lesz a végső győztes, de mégis így történt, úgyhogy Belgrádban nagy ünneplés kezdődött a döntő után.

Forrás: Csikfalvi Zsolt

Fotó: Csikfalvi Zsolt

- Idegenforgalmat és szállodamenedzsmentet tanul. Hogyan talál időt a tanulmányai mellett arra, hogy hivatásos kézilabdázó legyen?
- Szeretem, ha nincs lehetőségem unatkozni, szeretek elszakadni a kézilabdától. Azért választottam ezeket a szakokat, hogy fejlődhessek. Belgrádba kell járnom vizsgázni, még 6-7 van hátra. Csak egy évvel vagyok az alaptantervtől elmaradva, úgyhogy egész jól állok. Sokan a kézilabdához a sportmenedzsmentet választják, de én inkább valami mást akartam tanulni, így remélem, hogy később lehet egy kis saját üzletem is - egy régies kávézó, egy szálloda - ha befejezem az aktív játékot.

- Nagyon szoros a kapcsolata a rajongóival egy magyar és egy román szurkolói klubon keresztül is. Mit jelentenek ezek az ön számára?
- Rengeteget. Nagyon élvezem, ha találkozhatok, beszélhetek velük. Nemrég valaki kérdezte, hogy mi motivál egy meccsen, ha már húsz góllal vezetünk, és még mindig van hátra a találkozóból. Azt mondtam neki, hogy körülnézek, meglátom a szurkolókat, azokat, akik miattunk jöttek a csarnokba. Ez elegendő motiváló erő kell hogy legyen, hogy folyamatosan a legjobbat nyújtsuk. Emlékszem rá, hogy a magyar rajongói klub a Krim-meccs alkalmával felrakott egy molinót, pedig akkor még a Krimben játszottam. Először sokkolt a dolog, aztán még a bemelegítés alatt is ideges voltam. Rendkívüli érzés, hogy vannak külföldön is rajongóim, akik értékelik a játékomat.

Vasárnap rajtolnak a kézilabda Bajnokok Ligája idei sorozatának csoportküzdelmei.

A program, férfi BL, 1. forduló, B csoport:
Kielce (lengyel) - MKB Veszprém 15.00

D csoport:
Pick Szeged - THW Kiel (német) 19.00

Női BL, 1. forduló, C csoport:
Randers (dán) - Győri Audi ETO KC 15.00


Forrás: Gyoriaudietokc.hu