Vágólapra másolva!
Félelmetes formában van a Szeged férfivízilabda-csapata, amely - folytatva idei sikersorozatát - vasárnap története első Magyar Kupa-győzelmét is behúzta. A csapat a Bajnokok Ligájában is hibátlanul teljesít, a vasárnapi MK-döntőben pedig a Honvédot verte meg, amely korábban az ország leggazdagabb klubja volt, most viszont hónapok óta tartozik a játékosoknak. Szivós Márton szerint az anyagi problémák mellett a bírók is megnehezítik a Honvéd dolgát, ennek ellenére állítja, hogy még soha nem játszott ilyen jó csapatban.

A Szeged-Beton férfivízilabda-csapata a Bajnokok Ligájában a címvédő Partizan Beograddal, valamint az Egerrel és a Vasassal került egy csoportba, amelyben két forduló után hibátlan mérleggel az első helyen áll. A hétvégén a klub a története első Magyar Kupa-győzelmét is elérte, amikor a budapesti döntőben 9-8-ra verte a Groupama-Honvédot, 12 másodperccel a vége előtt szerezve az utolsó gólt.

A finálé után hazautazott a csapat Szegedre, ahol a Városháza előtt több száz szurkoló és a polgármester várta őket, majd a pezsgőbontás után nekiindultak az éjszakának.

"Korábban a medencéből irányítottam, most pedig a partról teszem"

"Én nem tudtam sokáig a csapattal ünnepelni, már éjfélkor hazamentem, mert reggel ötkor keltem, televíziós interjúm volt Budapesten. Persze nem panaszkodom, ez egy kellemes teher" - nyilatkozta az [origo]-nak Vincze Balázs, akit az idén nyáron neveztek ki a csapat edzőjének.

Korábban öt évig a BVSC-nél edzősködött, de nagycsapatnál most először jutott szóhoz a 44 éves, három olimpiát is megjárt korábbi játékos. Ennek ellenére csak az eredmények tekintetében tartja magát zöldfülűnek, hiszen mint mondta, már játékosként is tudatosan készült az edzői pályára. "Nincs sok különbség, korábban a medencéből irányítottam, most pedig a partról teszem ugyanazt."

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Vincze Balázs első sikerét aratta edzőként

Persze ez nem ilyen egyszerű, főleg ha megnézzük, amit a Szeged az utóbbi időben produkál, a csapat a legutóbbi 23 meccséből 21-et megnyert, és két döntetlent játszott. A nyáron jelentősen megerősítették a keretet, elég, ha csak a horvátokkal 2007-ben világbajnokságot nyert Aljosa Kunac vagy az Egerrel bajnoki aranyérmes Hegedüs Gábor nevét említjük.

"Korábbi csapatom, a BVSC és a Szeged között a játékosállomány a legnagyobb különbség, itt nemzetközi szinten is kiemelkedő játékosokkal dolgozhatom, így a célok is mások, mint a Szőnyi úton voltak" - mondta Vincze, akinek azért megfordult a fejében a Honvéd elleni döntőben 3-6-nál, hogy elúszhat a kupagyőzelem. "Beugrott, hogy ez a remek sorozat pont a legfontosabb pontnál érhet véget, de bíztam abban, hogy fel tudunk állni. Egyébként azok a gólok, amelyekkel a Honvéd elhúzott, nem annyira az ő extra teljesítményüknek volt köszönhető, hanem a mi gyengébb játékunknak és a pechünknek, például a blokkról bepattanó labdáknak."

Titok nincs, csak kisebb hibaszázalék

"Amikor kaptam azt a potyagólt a szélről, háromgólos hátrányban átfutott rajtam, hogy kikaphatunk, de bíztam a csapatban, mivel Belgrádban is felálltunk 5-7-ről" - mondta Baksa László, a Szeged kapusa, utalva arra, hogy a Bajnokok Ligájában a címvédő Partizan otthonában is győzni tudott a csapat, pedig a szerbek évek óta veretlenek voltak hazai medencében. Baksa szerint a Szeged erejét a belgrádiak és a Honvéd elleni siker is mutatja, titkuk pedig nincs, egyszerűen csak végrehajtják azt, amit Vincze Balázs kér tőlük, és kisebb hibaszázalékkal játszanak, mint tavaly.

Az ellopott aranyérem

Baksa Lászlónak nem volt teljesen felhőtlen az öröme a Magyar Kupa-döntő után, ugyanis ellopták a győzelemért kapott aranyérmét.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Baksa Lászlónak (jobbra) még tusolás előtt az éremmel

"Miután bedobtuk az elnök asszonyunkat a vízbe, elmentem tusolni, felakasztottam a köpenyemet, aminek a zsebébe tettem az érmet, de valaki kivette belőle. Sajnos azóta sem lett meg, szomorú voltam, mert sokat tettem azért, hogy megnyerjem azt az aranyat, de másnap hívtak a szövetségből, és azt mondták, hogy küldenek egy másik érmet."


Dr. Molnár Tamás szerint a keret megerősítésének és Vincze Balázs személyének köszönhető a csapat parádés idei sorozata. A szegediek olimpiai bajnok centere úgy véli, Bálint Gergő és Turzai Gábor érkezésével sokat javult az együttes védekezése, Hegedüs Gábor is nagy erősítés volt, a horvát világbajnok Aljosa Kunac pedig minden poszton kiemelkedő teljesítményre képes. "A jó játékosok mellé Vincze Balázs személyében jött egy olyan ambiciózus edző, aki gazdag játékosmúlttal rendelkezik, fantasztikus edzőkkel dolgozott együtt, akiktől rengeteget tanult, ehhez pedig párosul a fiatalos lendülete" - mondta Molnár.

A klub az elmúlt két évben bajnoki bronzérmes volt, a szezon előtt pedig a következő lépcsőfokot, a bajnoki döntőt tűzte ki célul a vezetés. "Persze, ha már eljutunk a döntőig, akkor meg is akarjuk nyerni, a Bajnokok Ligájában pedig csoportelsőként szeretnénk a legjobb nyolc közé jutni" - mondta Molnár.

Kérdés, hogy a Szeged mennyire bírja majd a nyomást, amely a 23 meccs óta tartó veretlenségi sorozat után nehezedik rá. "Ez a nyomás már a tizedik nyert meccsünk után kialakult, tehát hozzászoktak a srácok, nem hiszem, hogy ez negatívan hatna ki a csapatra. Egyébként is tudtuk, hogy nem két hónapig tart a szezon, hanem tízig, fel vagyunk rá készülve" - reagált Vincze.

"Erőt adott nekünk"

A Szeged-Beton elnöke, Körtvélyessy Péter idén júliusban, hosszú betegség után hunyt el. Közel tíz éve irányította a szegedi vízilabdát, az ő szponzori hátterének és kitartó munkájának a gyümölcse érett be a Magyar Kupa-győzelemmel, amelyet a csapat neki ajánlott. Budapestről hazatérve az ünneplés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a Városházán a csapat tagjai és a szurkolók a Szegeden csak Peti bácsiként ismert elnökre.

"Amikor lecseréltek, és a parton ültem a döntőben, gyakran eszembe jutott, de mindenkinek a fejében ott volt, és erőt adott nekünk" - mondta Molnár Tamás. "Mindent elmond róla, hogy akkor állt a klub mellé, amikor az a legnagyobb bajban volt, és a nehéz gazdasági helyzetben is végig kitartott mellette. Mindent, amit az elmúlt években elért, neki köszönhet a klub."

Forrás: Vlv.hu

Baksa Lászlónak kivételes kapcsolata volt az elnökkel, akinek rengeteget köszönhet. "Ő hozott ide engem a Fradiból, akkor 19 éves voltam, azóta bármikor bármit kértem, igyekezett mindig mindent megadni nekem. Tavaly el akartam igazolni, de külön megkért, hogy maradjak még a csapatnál, és mondhatjuk azt, hogy miatta nem szerződtem máshova. A szegedi vízilabda összeforrott az ő nevével, hatalmas űrt hagyott maga után."

Az idén júniusban Körtvélyessy Péter nevezte ki a Szeged edzőjének Vincze Balázst, aki csupán egyszer találkozott az elnökkel. "A nyarat Máltán töltöttem, de néhány nappal a kiutazásom előtt találkoztam vele. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy én leszek a csapat edzője, elmondta, hogy több jelölttel is tárgyal. Már Máltán voltam, amikor felhívott, hogy rám esett a választása, telefonon és e-mailben megbeszéltük a szerződés részleteit. Nem sokkal később megdöbbenve értesültem róla, hogy meghalt."


"Nem szimpatikus akarok lenni, hanem győztes"

Amíg a szegedieknél szakmailag és anyagilag is stabil lábakon áll a klub, addig a Groupama-Honvédnál komoly gondokkal küzdenek, a játékosok több hónapja nem kaptak fizetést, ezért is nagy szó az, hogy a főleg fiatalokra épülő csapat többek között a bajnok Egert és a Vasast is búcsúztatva bejutott a Magyar Kupa döntőjébe. A fináléban végig vezetett a Szeged ellen, és 12 másodperccel a vége előtt emberhátrányból kapta a mindent eldöntő gólt.

"Gratulálok a Szegednek, igazi profi csapat, élt a lehetőséggel, amit mi és a külső tényezők felkínáltak neki!" - kezdte az értékelést az [origo]-nak Vad Lajos, a Groupama-Honvéd vezetőedzője, aki arra utalt, hogy szerinte a játékvezetők több ítéletükkel is csapatát sújtották a Magyar Kupa-sorozatban. "Nehéz azt feldolgozni, hogy iszonyú erőket mozgósítunk a meccseken, centerünk ellen pedig folyamatosan kontrákat fújnak, érdekes kiállításokat kaptunk az utóbbi időben. A Vasas ellen, a Komjádi-uszodában fél perccel a vége előtt, az Eger elen a rendes játékidő utolsó fél percében és a hosszabbításban is kaptunk kiállítást, valamint a döntőben a Szeged ellen is harminc másodperccel a vége előtt kerültünk hátrányba. Rengetegen hívtak, hogy számukra mi vagyunk az erkölcsi győztesek, és a szimpatikus vesztesek, de elegem van ebből, nem szimpatikus akarok lenni, hanem győztes."

Irigyelt csapat volt, ma tartozik a játékosoknak

A Honvéd vízilabdacsapata néhány éve még irigyelt klub volt, a korábbi Westel főszponzorként, sőt névadó szponzorként támogatta az akkor Domino-Honvéd néven szereplő együttest. Többszörös olimpiai bajnokokkal volt tele a keret, 2004-ben megnyerte az Euroligát, majd az európai Szuperkupát, a világ egyik legjobb csapata volt, ám két évvel ezelőtt a telekommunikációs vállalat és a csapat útjai különváltak, ma pedig már komoly anyagi gondokkal küzd a klub, több hónapja nem kaptak fizetést a játékosok. Novák Ferenc hosszú évek óta tölti be a szakosztály-igazgatói posztot, vezette a klubot az aranykorszakban, és próbálja megmenteni a csapatot most, a nehezebb időszakban.

"Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mert a nyáron több szponzorációs szerződésünk is meghiúsult, miután a cégek, amelyekkel megegyeztünk, úgy döntöttek, hogy inkább a most bevezetett társasági adó keretein belül szeretnék támogatni a klubot, az így keletkezett 30 millió forintos lyukat pedig most nehezen tudjuk befoltozni" - kezdte Novák Ferenc. "Természetesen minden összeg jól jön, amit a klub kap, de a társasági adóból érkező pénzt csak a felnőttcsapat stábjának bérére, valamint az utánpótláscsapatoknál felmerülő költségekre fordíthatjuk."

A szakosztály-igazgató továbbá elmondta, hogy a klub névadó szponzora, a Groupama a gazdasági évet veszi figyelembe a szponzorációnál, azaz januárban és márciusban utalja a szerződésben foglalt összeget. Novák hozzátette: jelenleg úgy tűnik, hogy addig is áll némi pénz a házhoz, november második felében, majd decemberben is kapnak egy-egy havi fizetést a játékosok, 2012-re pedig már aláírt támogatói szerződések vannak, addig kell kihúznia valahogy a csapatnak. "Ugyanakkor csak felsőfokon tudok beszélni a játékosok hozzáállásáról, fantasztikus teljesítményt nyújtanak, a problémák még jobban összekovácsolták a csapatot, és jóleső érzés, hogy most is ugyanígy bíznak bennünk a játékosok."


"Büszke vagyok a csapatra, senki nem gondolt erre rajtunk kívül, hogy idáig eljuthatunk. Csak az eredmény miatt vagyok csalódott, a mutatott játék miatt nem" - mondta Szivós Márton, a Honvéd klasszisa, aki a döntő után a csapatkapitány Gergely Istvánnal dühösen reklamált a zsűriasztalnál az utolsó kiállítás miatt, amiből a mindent eldöntő gólt kapták.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Szivós Márton állítja, hogy még nem játszott ilyen jó csapatban

"Ha egy döntőben úgy nyer egy csapat, hogy jobban játszik vagy szerencsésebb, akkor megemelem a kalapom, ugyanakkor egy Magyar Kupa-döntőben a bírói ténykedés nem döntheti el egyik csapat javára sem a meccset, és ez nem a Szeged kritikája. Persze lehet szubjektíven látni az eseményeket, de nem lehet mindig ezzel takarózni. Ezt nem csak mi vettük észre, az uszodában vannak hozzáértő emberek, akik ugyanígy vélekedtek. Hogy miért van így, azt nem tudom" - nyilatkozta Szivós, aki szerint nem kellene megnehezíteni egy olyan csapatnak az életét, amelynek egyébként is köztudottan komoly problémái vannak. Szivós úgy véli, a Honvéd anyagi gondjai inkább negatív reakciókra sarkallnak néhány embert, ugyanakkor a klubnál mindenki példaértékűen áll a kialakult helyzethez.

"Bízom benne, hogy az élet ikszre játszik"

Vad Lajos vezetőedző Szivóst és Gergelyt emelte ki mint két rangidős, rutinos játékost, akik sokat segítenek a csapatnak. "Ezek a srácok gyerekkoruk óta itt játszanak, itt szocializálódtak, és nem a nyavalygást választották, hanem az összetartást. Más csapatok feltették volna a kezüket, és megadták volna magukat, de ez a Honvéd azért is ér el ilyen sikereket, mert ilyen szellemiségű játékosokból áll. A Magyar Kupa döntőjében az igazságérzetükben sértették meg ezeket a srácokat a bírók, ez a sértettség pedig további dacot fog szülni" - mondta Vad, aki szerint azért is tiszteletre méltó a csapat teljesítménye, mert - a Szegeddel, az Egerrel és a Vasassal ellentétben - egyetlen idegenlégióst sem alkalmaz.

"Én nem magunkat emelném ki, hanem az egész csapatot" - reagált Szivós Márton, aki szerint emberileg szerencsésen alakult a Honvéd keretének kialakítása, hiszen ebben a helyzetben is mindenki maximálisan megtesz mindent a sikerért, és tolerálja a másik hibáját. "Az emberi tulajdonságok szerencsés együtthatója ez a csapat. Nap mint nap elcsodálkozom azon, hogy mennyire együtt van a társaság, gyakran egyszerre szólalunk meg, és ugyanazt mondjuk. Játszottam már ennél erősebb és sikeresebb együttesben, de ilyen jó csapatban még soha. Nem tudom, hogy meddig lehet még bírni a pénztelenséget, de ha nem ilyen lenne a csapat, akkor idáig sem jutottunk volna. Bízom benne, hogy az élet ikszre játszik, és akkor szép sikerek elé nézünk."