Vágólapra másolva!
Remek csapatteljesítménnyel az MKB Veszprém 29-24-re nyert a német Füchse Berlin otthonában a férfikézilabda Bajnokok Ligája 5. fordulójának szerdai játéknapján, és ezzel igen kedvező helyzetbe hozta magát a nyolcaddöntőbe jutásért folyó küzdelemben.

BL, B csoport, 5. forduló:
Füchse Berlin (német) - MKB Veszprém 24-29 (13-15)
gól:
Laen 5, Petersson 4, Christophersen 4, Jaszka 3/1, Richwien 2, Nincevic 2, Pevnov 1, Romero 1, Löffler 1, Bult 1, illetve Terzic 8, Vujin 6/1, Pérez 5, Császár 3, Iváncsik T. 3, Sulic 2, Ilyés 2

A Veszprém az orosz Csehov elleni hazai sikerrel, a német csapat pedig a spanyol Atlético Madridtól elszenvedett otthoni vereséggel a háta mögött várta a sorozat két és félhetes szünetének lezárását. Nyáron felkészülési tornán, augusztus 21-én a berliniek 31-20-ra ütötték ki a magyar bajnokot.

A találkozót egyperces gyászszünet vezette fel. A pénteken este, az autóbalesetben elhunyt Bernd és Reiner Methére, a németek nemzetközi szinten is jegyzett bírópárosára emlékeztek.

Gyorsan 2-0-ra elhúzott a Berlin, de egyenlített a magyar csapat. Alilovic jól védett - még büntetőt is fogott -, ám a játék képe alapján esély sem mutatkozott a fordításra. Laluska kiállítása alatt összerázódott a Veszprém, majd azonos létszámban Ilyés egyenlített a 15. percben (6-6), és a vezetés megszerzésére sem kellett sokat várni.

A folytatásban főleg a Füchse vezetett, de mindig érkezett az egyenlítés. A 24. percben, 11-11-nél Laluskát megint kiültették a bírók, ám Terzic két találatával megint az MKB-nél volt az előny. Kapust cseréltek a hazaiak, és Stochl bravúrokkal mutatkozott be, de ő sem tudott segíteni, mert éppen a szünet előtt vezetett először két góllal a magyar bajnok.

A fordulást követően Császár révén már 13-16-ot mutatott az eredményjelző, és sikerült stabilizálni az előnyt. A 35. percben, 15-18-nál az addig remeklő Terzicet kiállították, ám ez nem törte meg a lendületet. Perez beállításával tudott újítani a Veszprém - Terzic és Laen páros büntetésekor -, és mivel Alilovic változatlanul brillírozott, a 40. percben 16-20 volt az állás.

Vujint is kiültették a román játékvezetők (ekkor 5-1 volt a kiállítási arány a Veszprém kárára), és ekkor kicsit közelebb férkőzött a Berlin (19-21). Az utolsó tíz perc 21-23-ról indult, és mindkét oldalon, rövid időre pechesek voltak a kapusok. Az előny nem volt megnyugtató, mert őrült rohanásba kezdtek a Rókák. Vujin újabb bombája és Alilovic védése lélekromboló volt a hazaiaknak, akik már képtelenek voltak 23-27-ről felállni, még büntetőt is rontottak a végjátékban.

Forrás: EPA
Iváncsik Tamásnak és Alilovicnak volt mit ünnepelnie

A sikerrel a Veszprém hatalmas lépést tett a csoport második helyének megszerzésére, de az első pozíció elérése sem lehetetlen. A csoport második helye is nagy jelentőséggel bír, mivel az a csapat, amelynek ez sikerül, a nyolcaddöntőben egy elvileg gyengébb ellenfelet, egy csoportharmadikat kap majd riválisnak, és a visszavágót rendezik az előkelőbb helyen rangsorolt klub otthonában.

A Veszprém legközelebb november 27-én lép pályára a BL-ben, és akkor fogadja a Berlint. A BL másik magyar résztvevője, a három vereséggel és egy győzelemmel álló Pick Szeged legközelebb szombaton lép pályára, amikor is fogadja a világsztárokkal felálló francia Montpellier-t.

Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője:
"A Füchse egy nagyon jól felépített csapat, jó erőt képvisel. Jól sikerült a felkészülésünk. Az utolsó öt napban csak a Füchsére koncentráltunk. A csapatunk ma jól végrehajtotta a taktikai elképzeléseket. Boldogok vagyunk. Gratulálok mindkét együttesnek, korrekt, sportszerű meccs volt."

A csoport másik mérkőzésén:
Kielce (lengyel) - Atlético Madrid (spanyol) 29-37 (14-19)

vasárnap:
Bjerringbro-Silkebro (dán) - Csehovszki Medvegyi (orosz) 16.50

A csoport állása: 1. Atlético Madrid 9 pont/5 mérkőzés, 2. MKB Veszprém 8/5, 3. Füchse Berlin 5/5, 4. Kielce 4/5, 5. Csehovszki Medvegyi 2/4, 6. Bjerringbro-Silkebro 0/4

A csoportból az első négy jut tovább a nyolcaddöntőbe.