Vágólapra másolva!
Bár a hivatalos bejelentésre szerda délutánig várni kell, az [origo] norvégiai információja szerint eldőlt a kérdés: Karl Erik Böhn, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a Győri Audi ETO KC szakvezetője.

Információnk szerint a Győri Audi ETO megegyezett Karl Erik Böhnnel arról, hogy a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a szezon végéig leül a bajnokcsapat kispadjára is. A hírt az [origo] megkeresésére megerősítette a TV2.no is.

Styg Nygaard szakíró szerint a szakember élettársa, a Győr beállósa, Heidi Löke a hétvégén még cáfolta az információkat, Böhn azonban kedden elismerte a portálnak, hogy megegyezett a klubbal, és a kapitányi munkáját is megtartva elfogadja az ETO ajánlatát.

A hivatalos bejelentésre szerda délután kerülhet sor, a klub délután 2 órai kezdettel tart elnökségi ülést.

Tiltakozik a Fradi, Borsos szerint nincs egységes álláspont

Ha hosszú távra szerződne Karl Erik Böhn, a nőikézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitánya a Győri Audi ETO kispadjára, akkor nem maradhatna a nemzeti csapat élén - ezt Borsos Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja jelentette ki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a kisalföldi klub szerdára várható edzőválasztási döntése előtt.

Vasárnap az FTC kézilabda-szakosztálya közleményben tiltakozott a norvég mester esetleges győri szerződtetése ellen, még azt is meglebegtetve, hogy nem engedi el játékosait a válogatottba, ha ez megtörténik.

Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök azt sem tartaná elfogadhatónak, ha a norvég kapitány csak a BL-szezon végéig irányítaná a Győrt is. Ahogy fogalmazott: "csak a tiszta helyzet elfogadható: igent vagy nemet várunk".

Az MKSZ válogatottakért felelős elnökségi tagja, Borsos Attila szerint a győri csapat belügye, hogy ki az edzője. "Az MKSZ legfontosabb feladata ugyan a válogatottak menedzselése, de a magyar bajnokcsapat menetelése és egy esetleges BL-győzelem elősegítése is nagyon fontos. Nem mondhatjuk azt, hogy a szövetségnek mindegy, mit csinál a Győr, a Fradi vagy a Veszprém" - reagált Borsos Attila.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a Győr BL-segítése két módon történhet: ha engedik, hogy Böhn kapitány leüljön a győri kispadra, vagy ha keresnek egy új vezetőedzőt a válogatott élére, a szövetség elnökségi tagja azt mondta, létezhet egy harmadik, átmeneti megoldás is, "ha Karl Erik Böhn úgy állapodna meg a Győrrel, hogy csak egy bizonyos időszakra lenne a kisalföldi csapat edzője" - jelentette ki.

Borsos szerint embert próbáló feladat november végén olyan szintű edzőt találni, aki a kitűzött célig, a BL-győzelemig vezetheti a Győrt. A Fradi szakosztályvezetője jelezte: számukra ez az átmeneti megoldás sem fogadható el, majd hozzátette: a győri túlsúly veszélyével kapcsolatos álláspontjukat láthatóan osztják más hazai klubok is.

Borsos Attila szerint viszont nincs egységes álláspont a női ligában Böhn győri szerződésével kapcsolatban.

A Ferencváros vasárnapi közleményében többek között azt kifogásolta, hogy bár támogatta a Magyar Kézilabda Szövetség vezetését abban, hogy független és főállású edzőt nevezzen ki a magyar válogatott élére, Böhn klubedzői feladatával ez a feltétel már nem érvényesülne.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke még az augusztus 30-i kapitányi kinevezésnél is azt hangsúlyozta, olyan kapitányt kerestek, aki hosszú távra és főállásban vállalja a felkérést.

Ezt erősítette meg Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO elnöke is a Nemzeti Sport múlt csütörtöki számában: "A magyar szövetség elnökségi tagja is vagyok, márpedig a szövetség azt az elvet képviseli, hogy a felnőtt nemzeti csapatok mellett főállású szövetségi kapitány dolgozzon, ennek ellenére nem tudom határozottan kijelenteni, hogy nem Karl Erik Böhn lesz az ETO vezetőedzője."

Egy nappal később a Kisalföldnek viszont már csak annyit jegyzett meg: "Böhnnel kapcsolatban csak ismételni tudom magamat: a magyar szövetség elnökségi tagjaként magam is azt támogattam, hogy főállású legyen a kapitány."

Az [origo] hétfői megkeresésére csupán annyit üzent, hogy mivel a Fradi közleményének nem a Győri ETO a megszólítottja, reagálni sem kíván rá.


Németh vagy Vestergaard jöhet nyáron

Konkoly Csaba menesztését követően a sajtó több szakembert is esélyesnek vélt a posztra, lehetett hallani a Hypo edzőjéről, Németh Andrásról, a Viborggal két BL-t nyerő Jakob Vestergaardról, az orosz Zvezda Zvenyigorodnál dolgozó exveszprémi Zdravko Zovkóról, illetve a magyar női válogatott szövetségi kapitányáról, Karl Erik Böhnről.

Németh és Zovkó élő szerződése miatt nem jöhetett szóba - ez persze nem zárja ki, hogy nyáron kettejük közül érkezik valaki a győri kispadra, Vestergaarddal nem is tárgyalt a klub, legalábbis az ügynöke, Jens Jörn Andersen így nyilatkozott az [origo]-nak: "Tudjuk, hogy a Győr edzőt keres, a klubnál dolgozni fantasztikus lehetőség lenne. De Jakob nem tárgyalt senkivel, a Győr nem kereste őt telefonon sem. Minden, ami vele kapcsolatban felmerült csupán pletyka."