Vágólapra másolva!
Amíg a spanyolok a német játékvezetők döntéseit kritizálják, addig a magyar férfikézilabda-válogatott örömmámorban úszik, hiszen az oroszok elleni döntetlen után bravúrosan szerzett pontot Spanyolország ellen a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Az élete első Eb-mérkőzésén kulcsszerepbe került Szöllősi Szabolcs szerint pénteken a franciák ellen is a győzelem a cél.

A magyarok óriási diadalról, a spanyolok játékvezetői sportszerűtlenségről beszélnek a kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulóját követően.

Az újvidéki C csoport rangadóján ugyan az 57. percben még a spanyolok vezettek két góllal, végül a magyar válogatott Császár Gábor utolsó pillanatban szerzett büntetőjével kiharcolta a 24-24-es döntetlent.

Szöllősi hat perc alatt is főszereplő lett

"Fantasztikus eredményt elérve bravúrosan szereztünk pontot, igazi volt a csapategység. Extázisban kézilabdáztunk, igaz, ilyen fantasztikus közönség előtt nem is lehet másképp" - jegyezte meg az utolsó pillanatok egyik főhőse, Szöllősi Szabolcs.

A 22 éves csurgói beállós számára már az nagy megtiszteltetés volt, hogy tavaly bekerült a férfiválogatott bő keretébe.

"Fontos folyamat részese vagyok attól kezdve, hogy bekerültem a bő keretbe egészem mostanáig, hogy játszhattam az Eb-n. A két sajnálatos sérülés után számítottam arra, hogy esetleg lehetőséget kapok" - mondta az [origo]-nak a játékos, akit Iváncsik Tamás kidőlése után nevezett be a szakvezetés.

Szöllősi a hajrában állhatott be, mindössze szűk hat percet kapott, ezalatt szerzett egy fontos gólt, és ő harcolta ki a rendes játékidő lejárta előtt két másodperccel a végső hétméterest.

"Ez az első világversenyem, az utolsó tíz percben kaptam lehetőséget, akkor is kényszerből, mert Zubai megsérült. Mit mondjak? Lőttem egy gólt, kiharcoltam az utolsó büntetőt, nagyon jó érzés volt játszani."

A játékos elmondta, klubjában, Csurgón védekezésben és támadásban is szerepel, de szerdán egyértelmű volt, hogy a jól működő védelmet nem szabad megbontani, azaz csak támadószerep hárul rá. "De ha kell, hármas pozícióban hátul is bevethető vagyok, a tesztmeccseken próbálgatott is a kapitány" - tette hozzá.

A siker szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy sikerült megszervezni a spanyol beállós körüli védekezést. "Készültünk nagyon Aguinagaldéra, mert tudtuk, hogy a beállós játék a spanyolok egyik erőssége. Az elején valóban nem ment ellen, három-négy hetest is kiharcolt, de utána sikerült megtalálni az ellenszert. De egyáltalán nem volt könnyű, mégiscsak egy 120 kilós pali, szabályosan nem is lehet ellene védekezni" - nyilatkozta kollégájáról.

Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki
Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

DJ Mikler és a késői reggeli

A csapat megünnepelte a sikert, a lefújás után az öltözőben a DJ-ként is remeklő kapus, Mikler Roland szolgáltatta a hangulatot, nem véletlen, hogy nagyon későn került ágyba a csapat. A társaság nagy része későn, tíz óra után reggelizett csupán, már aki úgy vélte, érdemes egyáltalán felkelni.

"Persze, megünnepeltük a győzelmet, ha nem lenne meccs pénteken, biztosan nagyobb buli lett volna, így csak szűk családi körben örültünk" - mondta Szöllősi, aki szerint teljesen érhető, hogy egy ilyen csata után pihennek, hiszen még benne van a lábukban a meccs.

"Mi lesz a franciák ellen? Lesz, ami lesz, nekik megyünk. De hogy mire leszünk ellenük képesek, majd péntek este tízkor megmondom. Az biztos, hogy győzni akarunk. Öt-tíz percet láttunk az oroszok elleni meccsükből, egyelőre nem elemeztük még őket, majd fél 6-tól jön el ennek az ideje, este pedig már így készülünk rájuk az edzésen."

A válogatott csütörtök délelőtt szabadprogramot kapott, a játékosok sétáltak a városban, délután videoelemzéssel, este pedig edzéssel immár a franciák ellen készül.

Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki
Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

Nem értik a spanyolok a játékvezetők döntéseit

Valero Rivera rendkívül dühös volt a Geipel, Helbig német játékvezető-kettősre, a spanyolok szövetségi kapitánya szerint az utolsó 18 másodperc történései egyértelműen a bírók nyakába varrhatók.

Egygólos vezetésnél ugyanis egyrészt nem ítéltek semmit a Garcíával történő - a spanyolok szerinti - szabálytalanság miatt, majd az utolsó másodpercben büntetőt ítéltek a magyarok javára, amit Császár értékesített, kiharcolva a 24-24-es döntetlent.

"A magyarok megnyerték ezt a döntetlent. Megérdemeltük volna a győzelmet, de nem kaphattuk meg" - panaszkodott a Marca szerint a Barcelonával ötszörös BL-győztes szakvezető, aki a játékvezetőket az "injustas", azaz sportszerűtlen, tisztességtelen jelzővel illette.

José Manuel Sierra kapus szerint is úgy vélte, a bírók utolsó két ítélete kétes volt, de hozzátette, ezt a rémálmot minél gyorsabban el kell felejteni. "Most már pozitívan kell gondolnunk az utolsó, oroszok elleni meccsre. Ha pénteken nyerünk, akkor három ponttal folytathatjuk a középdöntőben."

A döntetlen biztosan elég a középdöntőhöz

Pénteken este a középdöntőbe jutásért a címvédő franciák ellen lép pályára a válogatott. Mivel akkorra már befejeződik az orosz-spanyol mérkőzés, tudni lehet majd, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttesének milyen eredmény ér továbblépést.

Ha az oroszok - akik olimpiai álmuk életben tartásáért játszanak - kikapnak a spanyoloktól, akkor a magyarok, függetlenül a franciák elleni esti mérkőzés eredményétől, már középdöntősök.

Orosz-spanyol döntetlen esetén a magyarok csak akkor lépnek tovább, ha kevesebb, mint négy góllal kapnak ki a franciáktól vagy pontot szereznek. Négygólos vereség esetén az orosz és magyar együttes között az dönt majd, melyikük lőtt összesen több gólt a csoportkörben.

Ha az orosz-spanyol találkozón előbbiek győznek, a magyarok csak akkor lesznek középdöntősök, ha minimum döntetlent érnek el a franciákkal szemben.

A csoport állása:

1. Spanyolország211053-503
2. Franciaország210154-532
3. Magyarország202055-552
4. Oroszország201155-591


Az első három jut a középdöntőbe, és találkozik majd a biztos továbbjutó horvát, valamint az izlandi-norvég-szlovén hármasból a két jobbikkal.