Vágólapra másolva!
Húsz góllal, 22-2-re nyerte utolsó csoportmeccsét Törökország ellen az elődöntőt már korábban kiharcoló magyar férfivízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokságon.

Vízilabda-Eb, A csoport:
Magyarország - Törökország 22-2 (6-0, 6-1, 4-0, 6-1)
gól:
Hárai 4, Varga Dániel 3, Hosnyánszky 3, Varga Dénes 3, Kásás 2, Katonás 2, Steinmetz Á. 1, Szivós 1, Biros 1, Madaras 1, Kiss G. 1, illetve Hantal 2

Az már a görögök elleni győzelemmel eldőlt, hogy a magyar csapat biztosan az élen végez csoportjában, ami automatikus elődöntős helyet ér. Arra a meccsre megfelelő felkészülésnek tűnt a törökök elleni találkozó, hiszen az ellenfelet nem lehetett egy lapon említeni az európai elittel, a 2010-es Eb-n elért tizedik hely is ezt mutatta.

A mérkőzésen aztán kiderült, az ellenfél még a vártnál is szerényebb tudást képvisel, a húszgólos siker során a magyarok összes mezőnyjátékosa gólt szerzett, hátul pedig Szécsi Zoltán, illetve az őt félidőben váltó Baksa László mindössze egy-egy gólt kapott.

A magyar csapat legalább edzett egy jót, és meccshelyzetben is kedvére gyakorolhatta a kapura lövést, amiben ezúttal négy góljával a center Hárai Balázs volt a leghatékonyabb.

"Örülök, hogy minden játékosom lőtt gólt, ez fontos, miként az is, hogy az alap állóképességünk továbbra is jó" - értékelt a találkozó után Kemény Dénes szövetségi kapitány az MTI-nek. "Ami az alapszakaszt illeti, nem terv volt, csak remény, hogy mind az öt mérkőzésünket megnyerjük a csoportban, külön öröm, hogy ez is sikerült. "

Az olimpiai címvédő magyar válogatott péntekig pihenhet, ekkor a döntőbe jutásért száll medencébe.

További eredmények, B csoport:
Németország - Románia 10-9 (4-2, 2-3, 2-2, 2-2)
Montenegró - Szerbia 11-7 (3-2, 3-1, 3-4, 2-0)
Horvátország - Spanyolország 11-10 (1-3, 5-1, 3-1, 2-5)

A csoport végeredménye:
1. (és elődöntős) Szerbia 12 pont
2. Montenegró 10
3. Németország 9
4. Horvátország 9
5. Spanyolország 4
6. Románia 0

A csoport:
Hollandia - Macedónia 10-8 (2-4, 2-0, 3-2, 3-2)
Olaszország - Görögország 10-7 (2-3, 5-1, 1-2, 2-1)

A csoport végeredménye:
1. (és elődöntős) Magyarország 15 pont
2. Olaszország 12
3. Görögország 9
4. Hollandia 6
5. Macedónia 3
6. Törökország 0

Első negyed:

A ráúszásnál Madaras hozta el a labdát könnyedén, de az első támadást Balta lefülelte, majd a másodiknál kapott egy kiállítást. Az emberfórt Hárai húzta be közelről (1-0), majd ismét ő talált be, ezúttal akcióból (2-0). A törökök kapura se lőttek még, amikor Steinmetz Ádám már a harmadik magyar találatot jegyezte (3-0).

Három perccel a negyed vége előtt Cagatay kapura lőtt, a másik oldalon Madaras lövését fogta a kapus. Aztán Varga Dénes szerzett emberelőnyös gólt úgy, hogy közeli lóbálására a kapus ki se emelkedett a vízből (4-0). A harmadik emberelőnyt Hosnyánszky vágta a rövid sarokba a kapus feje fölé (5-0), a negyediket egy másodperccel a vége előtt Varga Dániel éles szögből értékesítette (6-0).

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Második negyed:

A második nyolc perc Varga Dániel zúgó kapufájával indult, majd Hantal jutott el lövésig, és a kapufát találta el, de a török gól még váratott magára. A negyed első találatát Varga Dániel jegyezte (7-0). Aztán Varga Dénes szórakozott el egy büntetőt, a bal sarokra tartó lövést Sezer kapus védte. A magyar játékos gyorsan javított, egy három az egy elleni akció végén nem hibázott (8-0). Hosnyánszky megirigyelte az eddigi duplázókat, ő is bevágta a másodikat (9-0).

A tizedik magyar gól Szivósé (10-0), aztán ő maradt le egy pazar középre ívelésről, Hantal pedig megszerezte az első török találatot (10-1). A negyed utolsó percében Katonás talált be (11-1), majd Kásás szerzett labdát, és az utolsó támadást ő fejezte be góllal (12-1).

Harmadik negyed:

Szécsi helyére Baksa érkezett a kapuba, a ráúszást a törökök nyerték, de gólt ismét a magyarok szereztek Hárai révén (13-1). Próbálkoztak becsülettel a törökök, Balta alig lőtt a kapu mellé, majd Okman lökete a lécet érintve vágódott a kapu fölé - gólt azonban ismét Hárai lőtt egy gyors kontra végén (14-1).

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Varga Dániel bombája ellen nem volt ellenszer (15-1), Hosnyánszky balról lőtte ki a hosszú sarkot (16-1). 1.50-nel a negyed vége előtt Baksa védett egy emberelőnyös helyzetben, az ellentámadás során Katonás lövését fogta a kapus. Az utolsó támadás Kiss Gergőé volt, akinek ziccerét védte a kapus, a visszapattanó labdát azonban víz alá vitte a magyar.

Negyedik negyed:

A negyedik ráúszás a magyaroké volt, Steinmetz ellen kontrát fújtak, a másik oldalon Baksa védett. Aztán egy kontrát Biros fejezett be góllal (17-1), majd Steinmetz emberelőnyös lövését blokkolták a bekkek. Öt perccel a vége előtt Madaras hosszú passzát Kásás pöccintette a kapuba (18-1), majd Madaras is megszerezte végre saját gólját (19-1).

Két és fél perccel a meccs vége előtt ötméteres kaptak a törökök, Hantal felavatta Baksát (19-2), Katonás jóvátette büntető előtti szabálytalankodását (20-2), majd Kiss Gergely utolsó magyar mezőnyjátékosként szintén gólt szerzett (21-2). A húszgólos győzelmet Varga Dénes állította be (22-2).