Vágólapra másolva!
A pólóválogatottal a Montenegró elleni Eb-elődöntőre készülő Kiss Gergely érdekesnek tartja, hogy más sportágak ki sem jutnak világversenyekre, tőlük mégis aranyat vár mindenki, igaz, ő is csak azzal lenne elégedett. A bírók szerinte ezúttal nem fogtak össze a magyarok ellen, de két-három góllal jobbnak kell lenni az ellenfeleknél, hogy biztosan meglegyen az egygólos győzelem a hátralévő két meccsen. A szerbekkel ezúttal csak az utolsó meccsünkön találkozhatnak, Kiss pedig jó esélyt lát arra, hogy megverik őket is.

A magyar pólóválogatott hibátlan teljesítménnyel jutott be a legjobb négy közé az eindhoveni Európa-bajnokságon, az érdemi erőpróba azonban csak most következik, Kemény Dénes csapata ugyanis a pekingi olimpián tudott utoljára elődöntőt nyerni. A válogatott a legutóbbi, 2010-es horvátországi Eb-n is simán négy közé jutott, majd az olaszok és a szerbek elleni vereség után csak negyedik lett, és ugyanígy maradt érem nélkül a tavalyi, sanghaji világbajnokságon is, ahol előbb a szerbektől, majd a horvátoktól kapott ki.

A magyar csapat egyik kulcsembere, Kiss Gergely a zágrábi Eb-n nem volt ott a csapattal, a kínai vb-ről viszont a negyedik hely ellenére is jó emlékeket őriz. "Sanghajban jó volt a csapat, közel voltunk ahhoz, hogy a játék képe alapján megnyerjük a vb-t. Azt gondolom, most Eindhovenben hasonlóan játszunk, mint ott, de az azért most segíthet, hogy tanultunk a hibákból" - nyilatkozta az [origo]-nak a balkezes pólós, aki tíz eddigi góljával, Hárai Balázzsal holtversenyben a legjobb magyar góllövő.

A válogatott azzal, hogy csoportelső lett, háromnapos pihenőt kapott, és a másik csoport élen végzett szerbekhez hasonlóan nem kellett negyeddöntőt játszania szerdán. Pénteken 20 órától azzal a Montenegróval meccselünk a döntőbe jutásért, amely 2008-ban megnyerte az Európa-bajnokságot, ám a pekingi elődöntőben és a tavalyi világbajnokság nyitómeccsen is sikerült legyőzni, és Kemény Dénes szerint most is jobbak vagyunk náluk. A másik ágon megismétlődik a sanghaji vb-döntő, a szerbek és a világbajnok olaszok 18 órakor kezdenek.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Nem fog leereszteni a csapat

Kiss Gergő szerint nem eresztett le a csapat a többnapos szünettől, hiszen a keddi pihenőnap után kemény edzésekkel készültek a pénteki ütközetre. A 34 éves pólós jó formában érzi magát, azt mondja, magához képest eddig a jó átlagot hozta, a csapatnak pedig komplettebb a kerete, mint valaha. Korábban - amire már a szövetségi kapitány is panaszkodott - problémát okozott, hogy ha a kulcsemberek kifáradnak, vagy nem megy nekik a játék, akkor a többiek nem tudják túllendíteni a csapatot a holtponton, de Kiss szerint erről most szó sincsen: "Annyira jó most a csapat, hogy nem kell ilyenről beszélni."

A mindig kritikus Kemény Dénes a hibátlanul megvívott csoportkör után (a világbajnok olaszok elleni 12-8-as siker után a házigazda hollandokat 19-6-ra, Macedóniát 14-9-re, a görögöket 9-7-re, Törökországot pedig 22-2-re vertük) azt mondta: a siker érdekében még minden területen fejlődni kell.

Forrás: MTI/Stuber Sándor

Kiss alapvetően egyetért ezzel, bár azt szerinte nehéz lenne meghatározni, hogy az eddig mutatott játék elég lenne-e az aranyéremhez. "Ahhoz, hogy két-három, vagy akár csak egy góllal biztosan jobbak legyünk a majdani ellenfeleknél, tényleg van még mit javítani elöl és hátul is" - mondta a Vasas-pólós, aki szerint azért sem lehet még a magyar csapat erejét pontosan bemérni, mert könnyű csoportban szerepelt.

"Mindig aranyat vártak el tőlünk"

Az éremhez a következő két meccsből egyet is elég lenne megnyerni, ám Kiss tisztában van azzal, hogy Magyarországon mindenki csak az aranyéremmel lenne elégedett. "Ez már egy 15 éves kérdés, amióta a válogatottban játszom, mindig aranyat vártak el tőlünk, és ez most sincs másképp, hozzászoktunk. Nem gond, bár érdekes, hogy egyes sportágakban ki sem jutunk a nagy világversenyekre, tőlünk meg csak az arany az elfogadható. De engem a külvilág most nem érdekel, csak a saját elvárásom - ami szintén aranyérem" - mondta, hozzátéve, hogy nem érdekli, milyen játékkal nyernek, csak nyerjenek.

A pólósok általában nem szeretik, amikor Szerbiát a válogatott mumusaként emlegetik, ettől függetlenül tény, hogy a tavalyi vb-elődöntőben is épp a szerbek ütötték el a finálétól Magyarországot. Filip Filipovicékkal ezúttal csak a döntőben (vagy a bronzmeccsen) találkozhat a csapat, a szerbek ezúttal úgy is meg tudták nyerni a csoportjukat, hogy az utolsó csoportmeccsükön kikaptak Montenegrótól. Sokakban felmerült, hogy a szerbek szándékosan kedveztek a szomszédállamnak, hiszen nekik már mindegy volt, hogy mit játszanak hétfőn, így ráadásul sikerült kiejteni a kevésbé kedvelt Horvátországot, amely címvédő létére nem jutott tovább, miután vereséget szenvedett Németországtól.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Varga Dániel, Kiss Gergely és Szécsi Zoltán a medence partján

Kiss nem állítja, hogy bundameccs volt, ám abban biztos, hogy a szerbek nem adtak ki magukból mindent. "Biztos csoportelsőként kiengedtek, nem volt már számukra élethalál kérdés a győzelem, Montenegrónak viszont igen. De nem hinném, hogy megbeszélt eredmény született, igaz, a szerbek csak játszogattak a meccsen." A végeredmény is ezt tükrözi: 11-7-re nyert Montenegró.

A háromszoros olimpiai bajnok pólós az elmúlt évek többnyire vesztes csatái ellenére úgy véli, hogy ha összejön a Szerbia elleni álomdöntő, akkor nincs mitől tartani. "Összeszedettek vagyunk, és jó esélyt látok arra, hogy megverjük őket".

"Nem szabad kicentizni a győzelmeket"

A 2011-es vb egy kellemetlen incidenssel zárult, a negyedik helyet egy Honduras számára kiállított oklevéllel jutalmazta a nemzetközi szövetség. "Ha aranyérmesek leszünk, nem fogják eltéveszteni a nevünket" - mondja Kiss, aki tavaly egyszerűen széttépte az oklevelet, amikor meglátta, hogy Hungary helyett Honduras nevét írták rá.

A tavalyi vébén játékvezetők is sok kritikát kaptak a magyaroktól, Kiss szerint azonban most jobban vezetik a meccseket. "Most nem látok koncepciózus magyarok elleni fújást, főképp, mert mindannyian európaiak, de nem szabad kicentizni a győzelmeket." A játékos, egyúttal a magyar csapat filozófiája éppen ezért így szól: "Ha jól játszunk, és két-három góllal jobbak vagyunk, akkor egy góllal csak megnyerjük a meccseket."