Vágólapra másolva!
A korábbi 197-szeres válogatott Gál Gyula szerint könnyű lenne kritizálni az Eb-n a remek kezdés után erősen visszaesett kéziválogatottat, de erre nincs szükség, a szurkolók és a szakmai stáb felől érkező pozitív energia azonban segíthetett volna. A Tatabányára igazolt 35 éves játékos úgy érzi, a mostanra anyagi csődbe került zágrábi klubban újjászületett, mivel rengeteget fogyott, és átalakult az izomzata. A beállós bízik abban, hogy éppen emiatt az olimpiai selejtezőre készülő kéziválogatottban már helyet fog kapni.

Ezúttal kívülállóként hogy tetszik a szerbiai Eb-n a magyarok játéka?

Nagyon örültem a csoportbeli jó eredményeknek, habár már akkor hangsúlyoztam, hogy pont az Izland és a Szlovénia elleni találkozó lesz az igazi tétmeccs, azokat kell majd megnyernünk. Úgy érzem, hogy a magyar csapat szerdán bebizonyította a horvátok ellen is, hogy ott a helye a nagyon erős legjobb nyolcban.

A horvátok elleni meccset a dobott gólok alapján megnyertük, de a végén a magyar időkérés bekavart, a győztes gólt nem adták meg. A kapitány döntött rosszul, vagy a játékosok voltak fegyelmezetlenek?

A horvát televízióban néztem a meccset, és a körülöttünk lévők sem értették, hogy mi történik. De ha az edző időt kér, akkor abban a hangzavarban nehéz meghallani a sípszót. Ezzel együtt is úgy érzem, hogy ez az iksz egy jó eredmény. Az időkérés jó döntés volt, ha van vissza öt másodperc, akkor ezt kell tenni.

A játékosok miért dobták el mégis a labdát, ha tudták, hogy időkérés lesz?

Ebben a szituációban, ilyen eufóriában előfordul az ilyen, hogy nem tudsz megállni, és rádobod a labdát.

Három jó meccs után hogyan eshetett vissza ennyire a csapat?

Rövid időn belül komoly fizikai megterhelést kapott a válogatott, de egy világversenyre nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is jól fel kell készülni. A csapat összességében jól szerepelt, a vereségek oka a nem megfelelő dinamizmus, a nem eléggé feszes védelem. De nem szeretnék negatívumokról beszélni, hiszen bírálni könnyű, és ez nem érdeke a magyar kézilabdának. A pozitív hozzáállás, az egymás biztatása a legfontosabb, menni kell előre, előre, előre.

A szlovénok elleni meccs után többen a kapusokat bírálták, hogy miképp lehet egy-egy parádés teljesítmény után ennyire visszaesni. Fazekas Nándor például a franciák ellen 48, majd a szlovénok ellen 15 százalékkal védett. Mennyiben hibáztathatók a kapusok?

Rengeteg ziccert kaptak a szlovén szélsők az egy az egy elleni játék után, és takart lövéseket kellett volna védeniük a kapusoknak, nem lehet a vereséget az ő nyakukba varrni. A csapat egészének a teljesítményét kell elemezni, és kétszáz százalékkal csak a pozitívumokra kell koncentrálni. Felesleges egy játékost kiemelni, hiszen ha nincs mellette másik tizenöt, akkor egyedül nem tud jó teljesítményt nyújtani.

Ezeket a lövéseket nem lehet bravúrral sem kivédeni?

A ziccert a legnehezebb, a kapus akkor van a legjobban kiszolgáltatva. Nándi egyébként a horvátok ellen már ismét jól védett.

Mocsai Tamás az EHF hivatalos oldalának azzal indokolta a vereségeket, hogy a csoportkör végére a csapat nagyon kifáradt, ráadásul nem tudott megfelelően koncentrálni és precízen kézilabdázni. Ez hogy eshetett meg?

Nehéz fizikálisan és mentálisan is végig topon lenni, a kézi nem olyan, mint a futball, ahol egy meccs után egy hetet pihenhet a csapat. Ütközések, lerohanás, sprintek - ez a dinamikus játék igencsak kifáraszthat egy csapatot. Ezzel korábban is voltak már problémák, hogy a játékosokat kiszipolyozzák, nagyon megterhelő két-három naponta meccselni. Ekkor jöhet a szurkolók és a szakmai stáb felől érkező pozitív energia, ami a fizikai teljesítőképesség csúcsára lendítheti a csapatot.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Még válogatott mezben

A riválisok miért nem fáradtak ki?

Ők is elfáradtak, próbálták rotálni a csapatot, amennyire lehetett, de ugyanez megvolt, és jól is működött a magyaroknál is. A teljesítőképesség határa minden válogatottnál máshol van.

Ki nyerheti meg az Eb-t?

A hazai szerbek eufóriában vannak, de egy jó spanyol vagy horvát csapat is győzhet. A dánok ugyan mindhárom középdöntős meccsüket megnyerték, de úgy érzem, a spanyolok nyerni fognak ellenük, és döntőbe jutnak. A szerb-horvát komoly meccs lesz a lelátón és a pályán is. A volt csapattársaim azt mondják, nem harcra, hanem mindenki egy nagyon nagy csatára készül. A háború már lezajlott, és azt ígérik, hogy az utolsó csepp vérükig fognak harcolni. Ebben az elődöntőben lehetnek konfliktusok, a vukovári vérengzések mélyen élnek mindkét félben, mennek az utalgatások, hogy a szerb fővárosba nem nagyon kellene horvát szurkolóknak menniük.

Az Eb-t nézve nem gondolt arra, hogy ott lenne a helye a csapatban?

Nem gondoltam rá, de fájt a szívem, hogy nem lehetek ott. Örülnék, ha visszahívnának, de a fiatalok előtt a jövő. Hogy leszek-e még válogatott, ott lehetek-e akár az olimpián - ez még a jövő zenéje. Most azoknak drukkolok, akik ott vannak, és tényleg a legjobbakat kívánom nekik.

Mennyire reális, hogy visszahívják?

Tényleg nem tudom, de ha visszahívnak, kétszáz százalékot fogok nyújtani. Sértődöttség egyáltalán nincs bennem, az utánpótlás pedig lassan beindul.

Tudja, miért nem került be a válogatottba?

A 2011-es vb-n megsérültem, azóta senki nem keresett. Nem tudom, mi az oka. Meghozták a döntést, Mocsai mester kiválasztotta azt a három beállóst, akik utazhattak - erről ennyit.

2010-ben miért jött el a Veszprémből, amelynek szintén Mocsai Lajos az edzője?

Az élet így hozta, hogy lépnem kellett. Olyan szituáció volt, ami nem volt jó se nekem, se a Veszprémnek. Jól döntöttem, hogy váltottam, ami a veszprémi játékról, a közegről szól, az már kibuggyantott egy-két dolgot. Hogy ezzel korábban mire utaltam, és ez milyen konfliktusokhoz vezetett, nem szeretnék már beszélni, mert most már csak előre nézek.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szurkolókat még mindig érdekli az évek óta húzódó Nagy László-ügy. Amikor a Barcelona átlövője azt mondta, nem akar a válogatottban szerepelni, mert nincs napidíj és megfelelő biztosítás, a csapat kiállt mellette. Miért döntöttek így?

Mert a megnevezett pontjai között tényleg voltak hiányosságokról szólók. Ezeket azóta korrigálta a válogatott, de hogy Laci a jövőképén változtat-e valamit, a következő fél év meghozza a választ. Hamarosan kiderül, hogy látjuk-e a spanyol válogatottban vagy sem. Ebben nem lehet őt befolyásolni; tizenhárom éve Barcelonában él, légiósként csapatkapitány, a helyiek szinte már a sajátjuknak tekintik. Lehet, hogy csak a klubjára akar koncentrálni, de előfordulhat, hogy tényleg foglalkoztatja a spanyol válogatottság, de ezzel felesleges foglalkozni, ez már egy elcsépelt ügy.

Azért gondolom, az argentin futballszurkolók is mérgesek lettek volna és nem maradtak volna csendben, ha mondjuk 1989-ben Diego Maradona az argentint elhagyva spanyol válogatott szeretett volna lenni?

Laciból tényleg olyan játékos lett, aki vezéregyénisége a Barcelonának, és minden válogatottból hiányozna, de hogy hol akar játszani, azt a döntést neki kell meghoznia.

Reálisnak tartja, hogy egy szakportál a világ legjobbjának választotta?

Sok helyen megválasztják az év legjobbjait, van, ahol az újságírók szavaznak, szaklapok is döntenek, a hivatalos választásra azonban csak majd most kerül sor (Nagy László nem került be a nemzetközi szövetség öt jelöltje közé - a szerk.). Örülök, hogy egy helyen ő nyert, már csak azért is, mert a válogatottban az állandó szobatársam volt.

Reális, hogy a legjobbak között emlegetik?

Jelen állás szerint igen. Nem abban jeleskedik, hogy minden meccsen nyolc-tíz gólt dob, de a csapat motorjának számít, aki mindig pozitívan befolyásolja a csapat eredményességét, a BL-elődöntőben és a döntőben is rendkívül jól játszott.

Mint volt szobatárs, talán ön tudja a legjobban, hogy Nagy László spanyol lesz-e, vagy sem.

Nem tudok többet, mint más, hiszen gyakran beszélünk, de erről az elmúlt egy-másfél évben nem esett szó. Igaz, hogy a kézilabda a munkánk, ám van családunk is, és nem mindig csak a sport a téma. Amit a gyerekeink mellett átélhetünk, az például hozzásegít ahhoz, hogy jobbak legyünk a sportban és az életben egyaránt.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Örömmel tért haza?

Igen, mert amikor korábban Tatabányán játszottam, nagyon jól éreztem magam ott. Nagyon jó szellemű társaság, remélem, a közeg ugyanolyan, mint korábban. Zágrábból a klubom anyagi problémái miatt kellett távoznom.

Az Eb előtt csődbe ment a spliti Credo banka, amely a CO Zagreb kézicsapatának a számláját is kezelte. Lenullázták az önét is?

Tényleg ragadt benn pénzünk, és a fő probléma az volt, hogy az egyik alapszponzor, az INA nem hosszabbította meg a szerződését, és a mentőövet nyújtó horvát posta sem tudott teljes körű segítséget nyújtani.

Akkor ezért van most is Zágrábban?

Próbáljuk elvarrni a szálakat, és lehet, hogy nemcsak én távozom, hanem több játékos is. Remélem, korrekt vége lesz az ügynek, és nem kell másképpen behajtanunk az elmaradásokat. A klubvezetőkkel jó a kapcsolatunk, eddig velük minden úgy történt, ahogyan megállapodtunk.

Önnel még erősebb lesz a jelenleg negyedik Tatabánya. Reális cél a döntőbe jutás?

Két csapat, a Szeged és a Veszprém kiemelkedik a magyar bajnokságból, melléjük szeretne a Tatabánya odaérni, ellenük pontot, pontokat elcsípni, ahogyan ez már sikerült is. De folyamatosan jól kell teljesíteni, a hazai pályán a Balatonfüredtől elszenvedett vereség például fájó volt. Remélem, az érkezésemmel hozzá tudok tenni ahhoz, hogy utolérjük a nagyokat. Ez a célunk, ha ennél alább adnánk, az rég rossz lenne.

Csak fél évre írt alá, utána el is hagyja a csapatot?

Ezen még nem gondolkodtam, de előfordulhat, hogy hosszú távú lesz a kapcsolatom a klubbal. Óvodába, iskolába járnak a gyerekeim, nem szeretném őket újabb és újabb helyekre rángatni, szeretnék egy kis stabilitást. Ez is döntő volt akkor, amikor a Tatabányát választottam, pedig francia és szlovén ajánlataim is voltak.

Harmincöt évesen milyen formában érzi magát?

A zágrábi két évem alatt fizikálisan és szellemileg egyaránt új világ nyílt meg előttem. Másképp készülnek az itteni csapatok, én is két jó erőnléti edzővel dolgoztam együtt (egyikükkel még ma is), aminek eredményeképp megváltozott a felépítésem. Rengeteget fogytam, átalakult az izomzatom, és jó formában vagyok. Ezt Tatabányán is szeretném megmutatni, meglátjuk, hogy miképp látják majd ezt a szurkolók, az edzők.