Vágólapra másolva!
Tavasszal a jégkorongozók vehetik birtokba a 16 éve épült, azóta üresen álló Tüskecsarnokot, többek között a látványsportoknak adható társasági nyereségadó (TAO) bevonásával.

A lágymányosi Infopark területén álló létesítmény szerkezetkész állapotban van, ha minden a tervek szerint halad, hamarosan egy szabvány méretű jégpályát telepítenek a nagyterembe. Ez lehet Buda első versenysportra alkalmas fedett jégpályája.

A Jegkorong.blog.hu oldalt arról tájékoztatta a Drago Skorpiók SE vezetősége, hogy az egyesület közel egyéves szakmai előkészítés után a 2011-12. évi sportfejlesztési programjában - amelyet végül az előző év végén jóváhagyott a Magyar Jégkorong Szövetség - pályázott egy mobil jégpálya telepítésére a Tüskecsarnokba.

A december végi TAO-hajrában még közel 170 millió forint támogatást is sikerült a klubnak a projektre összegyűjtenie.

Ez az összeg - a szükséges 30 százalék önerővel - elegendő a Tüskecsarnok küzdőterének ideiglenes használatba vételéhez, valamint egy nemzetközi szabvány szerinti mobil jégpálya és tartozékainak megvásárlására.

A közlemény kitér rá, hogy a sportág sajátosságai miatt a létesítmény fűtését nem kellett megoldani, és a megnyitás időpontjára konténeres öltözők és szociális blokkok, elektromos fűtés biztosítják majd a szükséges feltételeket. A mobil jégpálya a Drago Skorpiók tulajdonába kerül, a beruházás többi része - pl. világítás vagy a jégfelújítógép (rolba) helyiségének kialakítása mintegy 70 millió forint értékben - a magyar államra száll. A jégpálya beszerzési tendere lezárult, jelenleg szerződéskötési stádiumban van.

A csarnokot a Drago Skorpiók, a MAC és a megállapodáshoz később csatlakozó Budai Bocsok is használják majd edzésekre, mérkőzésekre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

"A Tüskecsarnokot természetesen csakis sportcélra fogjuk hasznosítani" - tájékoztatta az internetes oldalt Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) kormánybiztosa. - "Egyeztettünk a Fővárosi és a XI. kerületi önkormányzattal és az érintett két egyetemmel egy komplex, a fővárost, a kerületet és az egyetemeket is kiszolgáló sportközpontról. Elképzeléseink szerint multifunkciós sportlétesítményként működik majd a Tüskecsarnok."

Hozzátette: a csarnok 2011 decemberében került az NSK-hoz vagyonkezelésre, és a kormány tavaly év végén döntött a projekt első ütemének támogatásáról, amelyre meg is van a pénzügyi fedezet. A megvalósítást követően az NSK lesz a fenntartó is. Első ütemben egy mobil jégpálya épül, és az NSK vizsgálja a csarnok legjobb lehetőségeit a sportcélú hasznosításra.

"Dolgozunk egy teljes rekonstrukciós programon is. Ehhez a kormány döntése szükséges" - mondta Vígh László.

A Tüskecsarnok beruházása 1993-ban indult, eredetileg az 1996-ra tervezett budapesti Expóra épült, de nem készült el. Az aréna lelátóján 2000 néző fér el. Az elmúlt évtizedben számtalan hasznosítási mód került szóba az épülettel kapcsolatban, most az NSK vezetője úgy döntött, sportközpontot alakít ki a nagyon értékes területen fekvő épületben.