Vágólapra másolva!
A Clippersnek drukkolni olyan, mint egy titkos társaság tagjának lenni, mert nincs lenézettebb csapat a profi sportok történetében - vallják a Los Angeles-i kosárcsapat hívei. A 2011-es zsákolóbajnokot, Blake Griffint felvonultató együttes idén szerepet cserélt a városi nagymenő Lakersszel, a télen például zsinórban háromszor is elverte. A Lakers a hollywoodi sztárok kedvence, a Clippers rajongói viszont elutasítják az álomgyár mítoszát.

Története legjobb szezonját futja idáig a Los Angeles Clippers kosárcsapata, amely vezeti a Csendes-óceáni csoportot az NBA-ben, a Nyugati főcsoportban pedig harmadik, még bőven rájátszást érő helyen áll, és mindenekelőtt megelőzi Hollywood kirakatcsapatát, a városi rivális Lakerst.

Billy Crystal felhergeli Jack Nicholsont

A Clippers az egész történetében mindössze hétszer jutott el a rájátszásig, ebből csupán négyszer, mióta 1984-ben Los Angelesbe költözött. Hétből ötször ráadásul azonnal elbukott az első akadályban, miközben a szurkolói által gyűlölt Lakers az NBA második legeredményesebb csapata, hajszállal lemaradva a Boston Celticstől.

Mindkét Los Angeles-i együttes a Staples Centerben játszik, ám miközben a Lakers lába előtt hever jóformán Amerika összes híressége, a Clippers egy szem sztárrajongója Billy Crystal, aki Felejtsd el Párizst! című film nyitójelenetében egy kosárbírót alakítva kiakasztja a Lakers-drukker Jack Nicholsont. Utóbbi civilben is rendszeresen felbukkan a Lakers meccsein, ahogy Michael Douglas, Leonardo Di Caprio, Kevin Costner, Bruce Willis, Dustin Hoffman, Denzel Washington vagy Tom Hanks is. A 16-szoros bajnokot időnként Madonna, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Cindy Crawford, Jim Carrey, Sharon Stone vagy Bill Murray is megnézi, csak hogy a legnagyobb sztárokat említsük.

Crystal kiakasztja Jack Nicholsont (3:35-től)

"Hollywoodi tévhit, hogy Los Angelest áthatja az álmok csillapíthatatlan üldözése. Akik vevők erre a mítoszra, a Lakerst választják, bennünket viszont zsibbaszt a hollywoodi álom, a bukott forgatókönyvíróival és a munkanélküli zenészeivel" - szólt oda a vetélytársnak a többi Clippers-drukker nevében is a törzsszurkoló Kevin Arnovitz egy fórumon.

Forrás: AFP/Getty/Vince Bucci
Nicholson és Crystal egy Lakers-Clippersen

Az utóbbi hónapokban viszont Crystalnak és a clipperseseknek egyre több oka van bizakodni, ami meglepő a csapat első három évtizedét jellemző kínlódás után.

Erős kezdés után két költözés

A csapat 1970-ben indult, még az Államok keleti partján, Buffalo Braves néven. Hat év alatt háromszor is eljutott a playoffba, 1975-ben Bob McAdoo-t megválasztották az év legértékesebb kosarasának, ami azóta sem sikerült a klub egyetlen játékosának sem.

"A Clippers sosem volt igazán jó, akadt néhány jobb szezonja, de a valódi siker mindig elkerülte" - panaszolta az [origo]-nak az egyik szurkoló, George Hughes. "Akkor a legrosszabb a Clippersnek drukkolni, mikor végre nyerő szériába kerül a csapat, mert megjelennek a divatdrukkerek, mások pedig nekem kezdik bizonygatni, hogy csak most lettem Clips-fan. Nem hiszik el, hogy korábban is lehetett nekik drukkolni."

Forrás: AFP/Getty/Streeter Lecka
Griffin, Gomes, Martin és Paul

Az alacsony buffalói nézőszámok miatt éveken át vevőt keresett a vezetőség, mígnem 1978-ban egy kaliforniai üzletember San Diegóba költöztette a csapatot. Az új városban hat reménytelen évet húzott le a Clippers, a rájátszásnak többnyire a közelébe sem került, bár a hippis nevű World B. Free kétszer is a liga második legeredményesebb góldobója lett. 1984-ben Donald Sterling lett a tulajdonos, a csapat Los Angelesbe költözött, és felvette a mai nevét.

Hetven zakó egy idényben

A Los Angeles Clippersnek nyolc szezon kellett, míg végre túlélt egy alapszakaszt, miközben 1987-ben 12 győzelmet és 70 vereséget kellett kipihennie a játékosainak a nyári szünetben.

"Nem hiszem, hogy van mellőzöttebb és lenézettebb csapat a profi sportok történetében. A Clippers olyan, mint egy elfelejtett mostohagyerek. Aztán mikor Los Angelesben mászkálok a Clippers sapkámban, mintha valami titkos társaság tagja lennék, páran odajönnek és beszélgetni kezdünk a csapatról. Senki sem tudja, valójában ki számít tagnak, de ha meglátsz valakit Clippers-szerkóban, nem tehetsz semmit, egyszerűen izgatott leszel" - írta körül az érzéseit Scott Fender.

A mellőzött és lenézett csapat először a 2005/06-os szezonban lépte át az árnyékát, mikor is fennállása legjobb idényét szállította: 47 meccset nyert az alapszakaszban, ami 57 százalékos hatékonyságnak felel meg, ezen felül bezsebelte eddigi egyetlen nyertes párbaját a rájátszásban a mai nevén, a Denver Nuggets kárára.

CP3 és a zsákolóbajnok

Az új csapat 2009-ben kezdett összeállni, ekkor érkezett a draft első választottjaként Blake Griffin, aki már egyetemi játékosként rengeteg díjat kapott. Az erőcsatár sérülése miatt egy évet csúszott a debütálása, majd rögtön az első, Portland elleni meccsén egy hatalmasat zsákolt.

Griffin leteszi a névjegyét

Közben Eric Gordon a Clippers történetének legjobb góldobóújonca lett az Oklahomának szórt 41 pontjával, amit egyetlen NBA-újonc sem tudott túlszárnyalni az egész idényben. Griffint az első teljes éve után meghívták az All Star-gálára, ahol a nagymenők meccse mellett az újoncok közt és a zsákolóversenyen is szerepelt, az utóbbit meg is nyerte.

Variációk Griffin zsákolásaira

Tavaly decemberben, Chris Paul és Chauncey Billups érkezése után a Los Angeles Times bloggere már komolyan eltöprengett azon, hogy a Clippers most először jobb lehet a Lakersnél. Egy biztos: harmincegy meccs után a 2006-osnál is masszívan jobb, 64,5 százalékos teljesítménnyel vezeti a Csendes-óceáni csoportot a Lakers előtt, amelyet december 19. és január 14. között zsinórban háromszor is elkalapált.

Feszültség és pazar kosarak a januári Los Angeles-i derbin

"Még mindig vannak sznobok, akik azt hiszik, hogy Clippers-rajongók nem is léteznek. Én majdnem kétezer dollárt csengettem ki a bérletemért, és nem én vagyok az egyetlen mazochista: a mi csapatunk nézettsége az NBA középmezőnyében van" - jegyzi meg Arnovitz.

Lehet valami a drukker szavaiban: a Wall Street Journal című tekintélyes gazdasági lap 2010-ben egy tízéves felmérésre hivatkozva a Clippers szurkolóit találta a leghűségesebbek az egész NBA-ben. A felmérés többek közt figyelembe vette az együttesek győzelmi rátáját, a csarnokuk befogadóképességét, és azt is, hogy van-e a városban rivális csapat. A cikk ugyanakkor megjegyzi: a Clippers nézettségi adatain a Lakers-drukkerek is javítanak, pusztán mert a szegény tesó olcsóbban árulja a jegyeket.

Bár az olcsóság mindeddig szükségszerűen gyengébb eredményeket hozott magával, mindez a Clippers-érzés szempontjából nem sokat számít. Ahogy Arnovitz fogalmaz: "Sok clipperses író, grafikus, dizájner vagy animátor, vagyis ugyanazokban a szakmában dolgozik, mint a Lakers-hívek, csakhogy megvetik a Lakerst, és a megvetésüketegy metaforával tudják kifejezni: a Clips, az unalmas nagy stúdióval szemben egy rockzenekar, amit csak az igazi rajongói szeretnek."

Los Angeles Clippers
Alapítva: 1970

Tulajdonos: Donald Sterling
Ügyvezető igazgató: Neil Olshey
Vezetőedző: Vinny Del Negro

A csapat eddigi nevei
Buffalo Braves (1970-1978)
San Diego Clippers (1978-1984)
Los Angeles Clippers (1984-)

Rájátszásbeli eredményei
Hét szezon, két győztes párbaj, 20-27-es meccsmérleg

2006 - 4-1-es győzelem a Denver ellen; 4-3-as vereség a Phoenixtől a főcsoport-elődöntőben
1997 - 0-3 Utah
1993 - 2-3 Houston
1992 - 2-3 Utah
1976 - 2-1 Philadelphia; 2-4 Boston, a főcsoport-elődöntőben
1975 - 3-4 Washington
1974 - 2-4 Boston

Egyéni elismerések
Az év legértékesebb játékosa: Bob McAdoo - 1975
Az év újonca: Bob McAdoo - 1973, Ernie DiGregorio - 1974, Adrian Dantley - 1977, Terry Cummings - 1983, Blake Griffin - 2011
Legtöbbet fejlődő játékos: Bobby Simmons - 2005

Minden idők tíz legjobb Clippers-játékosa egy amerikai honlap szerint