Vágólapra másolva!
Az Olimpija Ljubljana 2-1-re nyert a Sapa Fehérvár AV19 otthonában az osztrák jégkorongbajnokság (EBEL) negyeddöntőjének ötödik meccsén, így egy győzelemre került a továbbjutástól.

EBEL, rájátszás, negyeddöntő, 5. mérkőzés:
Sapa Fehérvár AV19 - Olimpija Ljubljana (szlovén) 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
gól:
Mihály (56:23, gólpassz: Klassen, Horváth A.), illetve Taylor (6.27, Music, Hughes), Pance (50.38, Taylor, Dervaric)
a négy győzelemig tartó párharc állása: 3-2 a Ljubljanának

Első harmad

A hazaiaknál Munro, a szlovénoknál Lamoreux kezdett a kapuban. Két perc telt el, amikor leállt a játék, mert a csarnok eredményjelzőjével gondok adódtak, így át kellett állni kézi időmérésre. Jól kezdett a Volán, a negyedik sornak három helyzete is volt az egyik cserénél, aztán Ladányi találta el az oldalhálót.

Egykapuzott a magyar csapat, egy gyors ellencsapás végén mégis a Ljubljana szerzett vezetést, Taylor tette be a korongot a hosszú saroknál (0-1). Ez volt az első alkalom, hogy a Ljubljana szerezte a meccs első gólját a párharcban.

Szmirnov Magosit terítette le, kiküldték két percre, így emberelőnybe került a Fehérvár, de nem sikerült kihasználni, Lamoreux nagyot védett Palkovics lövésénél. Vedlin Sillét találta arcon a botjával, így ismét előnybe került a hazai csapat, de maradt a 0-1, aminek még örülhettünk is, mert Golicic meg tudott ugrani, de Mihály szorításában elrontotta a ziccert.

Második harmad

Egy eladott korong után Fraser került helyzetbe, szerencsére a kapuvasat találta el. A Volán hajtott, pörgött, ment előre folyamatosan, de a szlovénok nagyon fegyelmezetten védekeztek. Óriási lehetőség előtt állt a Volán a második harmad közepén, Cole és Vedlin is a büntetőpadra került, így majdnem két percig kettős előnyben támadhatott a hazai csapat. Ryan a kapuvasat találta el éles szögből, majd 18 másodperccel a kettős előny vége előtt Kevin Primeau, a Fehérvár edzője időt kért, de így is megúszta a Ljubljana.

Magosit testre ütés miatt szórták ki az osztrák bírók, így a meccsen először került emberhátrányba a Fehérvár. A két perc szerencsére lepörgött szlovén gól nélkül, volt azért feszültség, Golicic például lekönyökölte Sofront, akinek ömlött a vér az orrából, a bírók mégsem ítéltek semmit. Támadásban sajnos nagyon sok hibával játszott a magyar csapat, és hátul is voltak gondok, de Munro kétszer is nagyot mentett. A másik kapus, Lamoreux is ihletett formában tevékenykedett, aztán három perccel a harmad vége előtt Cole rálökte kapusára Klassent, Lamoreux-t sokáig ápolni kellett, Klassent pedig kiállították a bírók a kapus akadályozása miatt.

Lamoreux nem is tudta folytatni, hordágyon vitték le, így jöhetett Matic Boh, aki a harmadik számú ljubljanai kapus, a második számút, Pintaricot azért tiltották el, mert az alapszakasz utolsó fordulójában kiállt a kapuból a Salzburg elleni büntetőpárbajban. Klassen kiállítása lement, Boh védéssel mutatkozott be, így két harmad után 0-1 volt az állás.

Harmadik harmad

Sofron kiállításával kezdődött a harmadik harmad, ebből sem született azonban gól. Munro bravúrjai nagyon kellettek a Fehérvárnak, a szlovénok sokadik ziccerénél Taylor lövését fogta az NHL-t is megjárt kapus. Pance kiugrásánál azonban Munro is tehetetlen volt, kilenc perccel a vége előtt két gólra nőtt a szlovénok előnye (0-2). Erőlködött a Fehérvár, de nyoma sem volt az első két hazai meccs ötletes, lendületes játékának. Hughes kiállításánál megkapta az utolsó esélyt a Volán, aztán Golicicet is kiküldték testre ütésért, de nem tartott sokáig a kettős előny, mert Ryant is kiszórták a bírók.

Három és fél perccel a vége előtt Mihály csinált meg egy szép cselt, a lövése pedig becsorgott, visszajöttek a fehérvári remények (1-2). A végén Munro is lejött, de hiába záporoztak a lövések, a Ljubljana kihúzta, így elvette a Fehérvár pályaelőnyét. A hatodik találkozót csütörtökön rendezik Ljubljanában.

Előzmények

Elég komoly kétarcúság jellemzi a párharcot: a Fehérvár eddig esélyt sem adott hazai pályán a szlovénoknak, előbb 7-2-re, majd 8-1-re ütötte ki a Ljubljanát, amely azonban mindkétszer vissza tudott vágni otthon, egyszer hosszabbításban (2-1), egyszer az emberelőnyöket kíméletlenül kihasználva (6-4) győzött.

"Nem szabad hagynunk, hogy a Ljubljana vérszemet kapjon! Kedden új fejezet, kulcsfontosságú mérkőzés következik. Hazai pályán győzni fogunk!" - nyilatkozta a Fehérvár honlapján Sofron István, aki eddig hat pontot szerzett a rájátszásban, és ezzel a hétpontos Ladányi mögött a második legjobb fehérvárinak számít.

Ami a hazaiak mellett szólt, a Ljubljana legutóbbi nyolc idegenbeli meccsét elbukta, ami viszont a szlovénokat vigasztalhatta, eddig ugyanannyi meccset nyertek az EBEL-ben - tizenhetet -, mint a fehérváriak. Idén tíz meccset vívtak a felek, hetet a fehérváriak, hármat a szlovénok nyertek.