Vágólapra másolva!
A Fidelitas nevű ifjúsági szervezet és a Magyarországi Kézilabda-szurkolók Országos Szövetsége nyílt levelet írt az Európai Kézilabda Szövetséghez (EHF), amely eljárást indított az MKB Veszprém ellen amiatt, hogy közönsége elénekli a magyar himnuszt a meccsek előtt.

A levélben leszögezik, biztosak abban, hogy az EHF rendelkezése minden józanul gondolkodó magyar embert politikai hovatartozástól függetlenül felháborít, és a klubnál a Himnusz eléneklése húszéves hagyományt jelent.

"Szeretnénk emlékeztetni az EHF vezetőit az Európai Unió jelmondatára: egység a sokféleségben" - áll a levélben. "Ez arra is utal, hogy az európai kultúrák, hagyományok és nyelvek sokféleségükkel gazdagabbá teszik kontinensünket. Így bármely nemzet himnusza tiszteletet, nem pedig tiltást követel!"

A levél befejezéseként a két szervezet arra kéri az EHF vezetőit, hogy változtassák meg a szabályzatot.

Az EHF a múlt héten indított eljárást az MKB Veszprém ellen, mert a klub hazai nemzetközi találkozói előtt a helyi közönség elénekli a magyar himnuszt. A lehetséges büntetés több millió forintig terjedhet.

Szombaton Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is jelezte, hogy elfogadhatatlan az EHF szabályzata, és közölte, hogy levélben kér magyarázatot a szervezettől.