Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re legyőzte Japánt a szlovéniai divízió I-es világbajnokság első fordulójában. A japánokat kísértette a múlt, ugyanis ezen a meccsen ugyanúgy volt érvénytelenített góljuk - kettő is -, mint 2008-ban, a szapporói világbajnokságon is, amikor 4-2-re nyert a magyar csapat.

Sokkal jobban szeretem az ilyet - az utóbbi évek legnagyobb kihívása előtt áll a hokiválogatott

Eredmény, divízió I-es vb, A csoport (Ljubljana), 1. forduló:
Magyarország - Japán 5-1 (2-0, 2-0, 1-1)
Ljubljana, Arena Stozice, 1652 néző
v.: Rantala (finn), Hribar (szlovén), Leermakers (holland)
gól: Magosi (5:39, gólpassz: Sikorcin, Bartalis), Horváth (12:02, Kovács Cs., Bartalis), Sofron (33:18, emberelőnyből, Ladányi), Kovács (39:13, ee., Pozsgai), Mihály (55:13, Hári, Vas J.), illetve Janadori (57:49, Jamasita)
kiállítások: 12, illetve 33 perc
kapusok: Bálizs 33 védés/34 lövés, illetve Haruna 17/21, Nariszava 3/4

Élő közvetítés

Nem hagytak időt ismerkedésre egymásnak a csapatok, mozgalmasan kezdődött a meccs, az első két percben már mindkét kapu előtt volt esemény, a magyarok egy veszélyes, megpattanós lövéssel mutatkoztak be, a túloldalon pedig Bálizsnak kellett közbeavatkoznia a kanadai születésű Keller lövésénél.

Az EBEL-gólkirály Sofron Harunát mozgatta meg, de a japán kapus a lábvédővel hárított, majd Bálizs szedte le Kudzsi lövését, vagyis folytatódott az ide-oda játék. Öt és fél perc telt el, amikor az eredetileg a negyedik sorba jelölt Magosi a kapu mögül kényszerítőzött a japán kapus lábvédőjével, majd a visszapattanó korongot másodjára a kapuba söpörte (1-0).

Forrás: AFP/Jure Makovec

Az első gólt pillanatokon belül követhette volna a második is, de Vas Márton és Ladányi próbálkozását is védte Haruna, a japán kapitány, Mark Mahon viszont úgy érezte, gatyába kell rázni csapatát, és időt kért.

Hiába a minden igényt kielégítő csarnok, a jégkészítés nem sikerült túl jól, a játékosoknak rendre meggyűlt a baja a kásás jégen leülő koronggal. Hogy a japánokat ez, vagy a magyar vezetés bosszantotta-e fel, nem tudni, mindenesetre többször is a kiállítás határát súroló keménykedést mutattak be, de a finn bíró nem érezte, hogy meg kéne fékezni őket.

Aztán éppen akkor jött a második gól, amikor a bíró jelezte, emberelőnybe kerülhet csapatunk, Bartalis ügyesen tette vissza a kapu mögül a korongot, amit Horváth elsőre ugyan nem talált el, másodjára viszont fonákkal becsúsztatta (2-0).

A szlovén műsorközlőt valami nagyon megzavarhatta, Horváth helyett ugyanis a japánok négyesét, Kellert jelentette be gólszerzőként, majd ugyanezt eljátszotta pár perccel később a fehérvári védő kiállításánál is.

Bár az ázsiaiak voltak emberelőnyben, mégis mi üthettünk volna újabb gólt, de Sofron ziccerénél az utolsó pillanatban blokkolt egy visszaérő bekk. A harmad utolsó perceiben nagyon pörögtek a japánok, Bálizs egyik védése után kisebb mázli kellett, hogy maradjon a kétgólos előny, majd Bartalist küldték ki két percre, ami áthúzódott a második harmadra, de ekkor is nekünk volt helyzetünk, Ladányi lövése után a kipattanóra ácsingózó Vas Mártont csak kiállítás árán tudták megfékezni.

Négy a négyben gyűrkőztek a csapatok, amikor egy japán megugrás végén Haga lövését Bálizs elsőre védte, a kipattanót azonban Haga beütötte, de közben ráesett a magyar kapusra, a finn bíró pedig érvénytelenítette a gólt a kapus akadályozása miatt.

Kísértett a múlt, 2008-ban a szapporói vébén 3-2-es magyar vezetésnél érvénytelenített egy - akkor szabályos - gólt a bíró, és a 4-2-es győzelem is kellett ahhoz, hogy a magyar válogatott végül feljusson az A csoportba.

Nyomtak a japánok, a magyar csapatnak pedig kevés energiája maradt a támadásra, de a védekezést sikerült jól megoldani, és bár a japánok a lövésbe a kapu előtt beleérő Terao révén szereztek egy gólt, ezt sem adták meg, mivel a csatár magasra emelte a botját.

Valahol törvényszerű volt, hogy két érvénytelenített japán gól után egy szabályos magyar következik: egy emberelőny során Ladányi passzát Sofron bikázta a kapus jobb válla fölé (3-0).

Forrás: AFP/Jure Makovec

Érezhetően megnyugodott a magyar csapat, a japánok védője, Kavasima viszont besokallt, Sillét terítette le, amiért végleges kiállítást kapott. Hatalmas lehetőséget kapott a válogatott, hogy az ötperces emberelőny során végleg eldöntse a meccset, és bár többször is akadozott a játék, Kovács Csaba a második harmad végén a kapuvas segítségével alakította 4-0-ra az állást.

A japánok új kapussal jöttek ki az utolsó harmadra, Haruna helyét Nariszava foglalta el a ketrecben. Meg is volt a lehetőség, hogy felavassuk a japán kapust, a legnagyobb helyzet talán Sofron előtt adódott, de a korong elcsúszott a jobb sarok mellett.

A japánok sosem adják fel, és most is hajtottak becsülettel, sebességben egyértelműen jobbak voltak a magyar csapatnál, amely azonban szervezettebb volt, és a magabiztos előny tudatában nem vállalt felesleges kockázatot. A harmad derekán nagy lehetőséget kaptak a japánok a szépítésre, amikor Benket és Horváthot is kiküldték bottal akasztás miatt, Keller kapuvasról visszapattanó bombájánál szerencsénk volt, de a hősiesen védekező csapatunk tett is a szerencséért.

Az 56. percben Nariszavát is sikerült felavatni, Vas János passzát a magyar válogatottban első vb-meccsét játszó Mihály tette be. A remekül sikerült első meccsbe még az is belefért, hogy a japánok elrontották Bálizs shutoutját, az 5-1-es győzelem kellő önbizalmat adhat a folytatásra, hétfőn 13 órától Ukrajna lesz az ellenfél.