Vágólapra másolva!
A Szeged nem tudott versenyezni fizetési igényeivel, a Barcelona pedig megdöbbent Nagy László bejelentésének időzítésén. A klub másfél éve próbált  hosszabbítani a játékossal, húszszázalékos fizetésemelést és élete végéig szóló szerződést ajánlott neki, ám ez sem győzte meg. A világ egyik legjobb balkezes átlövője Veszprémben válhat a legjobban fizetett kézilabdázóvá, azt viszont továbbra sem tudni, visszatér-e a magyar válogatottba. A szurkolók egy része zsoldosnak és bohócnak nevezi, az optimisták szerint viszont négy közé juthat vele a Veszprém a Bajnokok Ligájában.

Hiába ajánlott életre szóló szerződést a Barcelona, Nagy László a távozás mellett döntött. A spanyol sztárklub szerdai bejelentése szerint a világ egyik legjobb jobb átlövője Veszprémben folytatja pályafutását, dupla annyit keres majd, mint Barcelonában. Arról azonban egyelőre semmi hír, hogy mi lesz a válogatottsággal és az olimpiával.

A múlt héten az [origo] számolt be róla először, hogy reális esély van Nagy László Veszprémbe szerződésére, majd egy napra rá a játékos megkapta a spanyol állampolgárságot. Mivel Nagy közel három éve nem játszott a magyar válogatottban, az olimpián akár pályára is léphet a spanyol csapat tagjaként, ahogy azt a sajtó többször is megjósolta az elmúlt hetekben.

Nagynak május 25-éig kell eldöntenie, fel is veszi-e a spanyol állampolgárságot, és ha igen, akkor a magyarról le kell mondania, vagyis a magyar válogatottba már biztosan nem térhet vissza. A veszprémi szerződés ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy Nagy mégis inkább magyar színekben fog játszani az olimpián, amennyiben Mocsai Lajos szövetségi kapitány meghívja.

"Marko Vujin távozásával egy balkezes játékost mindenképp igazolnia kellett a Veszprémnek, és sikerült Európa egyik legjobb balkezesét megszereznie. Mivel azonban én júliusban már nem leszek a csapat edzője, részletesebben nem szeretném értékelni ezt az igazolást" - válaszolta az [origo] kérdésére Mocsai Lajos, aki június 30-áig tölti be a vezetőedzői posztot az MKB Veszprémnél, így a klubnál biztosan nem dolgozhat együtt Nagy Lászlóval.

A kapitány elmondta, Nagy László válogatottsági kérdése nagyban függ attól, hogy kitölti-e 2013-ig szóló szerződését a Barcelonánál, vagy a két klubnak sikerül megegyeznie, és a játékos a következő szezont már Veszprémben kezdheti meg. "Addig nem tudok érdemben nyilatkozni a válogatottság kérdéséről sem" - tette hozzá Mocsai.

Az intenzív tárgyalások nem vezettek eredményre

Nagy kedden még tagadta, hogy a Veszprém játékosa lesz. "Nem mondtam, hogy el akarom hagyni a Barcát. Épp ellenkezőleg: szeretném megújítani a 2013-ig szóló szerződésemet" - írta a Twitteren, a bejegyzést azonban szerda reggel törölte az oldalról.

A Barcelonát mindenesetre meglephette a hír, a szerdai sajtótájékoztatón Enric Masip technikai igazgató azt mondta, a klub csupán szombaton értesült a játékos döntéséről.

"Nagy mindig is fontos része volt a terveinknek. Hat évvel ezelőtt hétéves szerződést írt alá, és az utóbbi másfél évben többször is beszéltünk az újabb hosszabbítás lehetőségéről. Sőt, szeptember óta még intenzívebbé váltak a tárgyalások" - mondta Masip, hozzátéve, a magyar játékosnak ugyanazt kínálták, mint a kosárcsapat kapitányának, Juan Carlos Navarrónak.

Forrás: AFP/SID/Mika Volkmann

"Szerettük volna, ha élete végéig elkötelezi magát, és játékos-pályafutása után vezetőként dolgozott volna tovább. Minden szinten tárgyaltunk vele, az edzőktől a menedzsereken át a klubelnökig. A klub kész volt a kompromisszumra, mindent elkövetett a megtartásáért, húszszázalékos fizetésemelést ígértünk neki. Ezek után szombaton bejelentette, hogy már aláírt egy szerződést a Veszprémmel" - mondta Masip.

A technikai igazgató hozzátette, csak osztani tudja a Barcelona elnökének, Sandro Rosellnek gondolatát: "Annak a játékosnak, aki nem boldog, nincs helye a Barcelonában!"

A Barcelona megdöbbent

A klub ügyeit belülről ismerő barcelonai forrásunk szerint az egyesület megdöbbent Nagy bejelentésének időzítésén, a bajnokságból ugyanis még négy mérkőzés van hátra, közte az Atlético elleni, a bajnoki arany sorsáról döntő összecsapás.

Szörnyi Attila, Nagy menedzsere az MTI-nek úgy nyilatkozott: mivel a játékosnak élő szerződése van, a sorsa gyakorlatilag a Barcelona kezében van, de folyamatosan egyeztetnek majd Nagy klubváltásáról. Forrásunk szerint ugyanakkor a spanyol klubnak nincs mit tennie, amennyiben kifizetik a játékos szerződésében rögzített kivásárlási árat. "Nagy szerződése 2013-ban jár le, de egyelőre nem tudni, mi lesz, a klub ugyanis még nem kapott konkrét ajánlatot érte. A kivásárlási ára hárommillió euró, ez benne van a szerződésében. Ha egy klub megadja, el kell fogadni" - mondta az [origo]-nak, hozzátéve, a Barcelona 20 százalékos fizetésemelést tudott garantálni Nagynak, azaz gazdaságilag nem tudnak versenyezni a Veszprém ajánlatával.

Arra a kérdésre, hogy Nagy szerepet kaphat-e a következő meccseken, forrásunk azt mondta: erről az edző dönt. "A csapat pénteken játszik a Granollers ellen, Nagy tagja a 17 fős keretnek, de a mérkőzésre 14 játékost lehet nevezni, a kimaradók neve csak két órával a találkozó előtt derül ki."

Kérdésünkre azt mondta, azzal nem foglalkoznak, hogy a játékos a spanyol válogatottban szerephez juthat-e, arról pedig nem tudott beszámolni, hogy a klub szervezne-e neki búcsúmérkőzést, bár megérti, hogy a szurkolók dühösen fogadták a magyar kézis döntését.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Azt Masip megerősítette, hogy Nagy majdnem dupla annyi pénzt kap majd, mint Barcelonában - információnk szerint eddig havi 25 ezer eurót keresett, ez az összeg új csapatában 45 ezer euró lesz.

Úgy tudjuk, a Veszprém költségvetése jövőre hétmillió euró lesz, ebben a magasságban két éve csupán négy csapat volt: a német Kiel (9,5 millió euró), a Hamburg (8,5), a Barcelona (7,5) és a Rhein-Neckar Löwen (7,5).

A klub anyagi helyzetén jelentősen javítana egy új szponzor, a Mercedes állítólagos szerepvállalása, de érdeklődésünkre Sztipichné Kozári Edina kommunikációs vezető azt mondta, amennyiben ez bekövetkezne, a cég azonnal sajtóközleményt adna ki.

A Veszprém még egyeztet, az MKSZ nem reagál

Hajnal Csaba, a Veszprém ügyvezető igazgatója az [origo] kérdésére semmit nem kívánt hozzáfűzni Nagy szerződtetésének híréhez, délután azt mondta, éppen elnökségi ülésen vesz részt.

Kálomista Gábor, a veszprémiek elnökségi tagja a Kézi.hu szakportálnak úgy nyilatkozott, Nagy László szerződtetéséről természetesen a két klubnak, azaz az MKB Veszprémnek és a Barcelonának is meg kell állapodnia. "Az egyeztetés most kezdődik, lépésről lépésre haladunk" - mondta.

Magyarády Péter, a Veszprém gazdasági és operatív elnöke a klub szurkolói fórumán úgy reagált, minden igazolási kérdésben - legyen az új játékos vagy hosszabbítás - rövid időn belül sajtótájékoztatót tartanak.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az [origo] megkereste a Magyar Kézilabda Szövetséget is, de azt a választ kaptuk, amennyiben lesz fejlemény Nagy László válogatottságával kapcsolatban, az MKSZ sajtóközleménnyel jelentkezik.

A Szeged nem tudott versenyezni

"Mi is tárgyaltunk vele, de csakúgy, mint a Barcelona, ezzel a fizetéssel nem tudtunk versenyezni" - nyilatkozta Mezei Richárd, a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatója a Délmagyar.hu-nak.

A portál megszólaltatta Skaliczki Lászlót, a Pick Szeged mesteredzőjét, akinél Nagy annak idején bemutatkozott a magyar élvonalban.

"Az mindenképpen pozitívum, hogy ilyen kvalitású játékos szerződik a magyar bajnokságba, ez az utánpótlásra is jó hatással lehet, perspektívát nyithat a fiataloknak. Ha tovább stabilizálódik a látványsportágak helyzete Magyarországon, hasonló folyamatok indulhatnak el a jövőben" - nyilatkozta.

"Laci a világ egyik legjobb játékosa, az, hogy Veszprémbe igazol, jót tesz majd a magyar bajnokságnak. Mivel ő a világ egyik legjobbja, megérdemli, hogy a fizetése is a világ egyik legjobbja legyen. Az biztos, hogy ha visszatérne a nemzeti csapatba, az óriási erősítést jelentene" - mondta Katzirz Dávid, a Csurgó válogatott átlövője, Nagy korábbi válogatottbeli csapattársa.

Nagy László Szegedről 2000-ben szerződött Barcelonába 65 millió forintért, háromszor nyert spanyol bajnokságot és kupát, kétszer Bajnokok Ligáját (2005, 2011), egyszer EHF-kupát (2003). Ő lett a klub első külföldi csapatkapitánya.

A szurkolók már Final Fourban reménykednek

A magyar szurkolók felemásan fogadták a hírt, hogy Nagy László a Veszprémbe igazol. A veszprémi klub honlapjának fórumából szemezgetve látható, hogy a helyi drukkerek összességében örülnek neki, hogy a világ egyik legjobb jobbátlövője a csapathoz szerződik. "Így jövőre Final Fourt játszunk, főleg, ha még jön egy-két játékos és egy spanyol edző" - írja egyikük.

Hasonlóan vélekedett egy másik hozzászóló: "Azért én elfelejtem neki hamar az elmúlt egy-két évet egy Final Fourért cserébe."

"Megvettük a világ legjobb balkezesét, de nem tudok örülni" - jegyezte meg egy veszprémi drukker.

Egy másik szurkoló szerint csak addig fogadják kétkedve Nagyot, amíg be nem dobja az első gólját, vagy nem nyer egy meccset a Veszprémnek. "A szurkoló ilyen. Én nagyon örülök neki, végre játékost vettünk, nem pedig tehetséget, akiből majd egyszer jó játékos lehet" - teszi hozzá a fórumozó.

Van olyan drukker, aki szurkolói ankétot javasol: "Ha tényleg jön Laci, akkor egy szurkolói ankétot vagy valamilyen rendezvényt rendezzünk még a szezon előtt. Ott lenne ő is, elmondaná, hogy mit érez, hogyan látja az elmúlt három évet és a jövőjét. Odaáll öt vezető szurkoló is, és elmondjuk, hogy mi hogy láttuk, így tiszta lappal indulhat mindenki. Belátom, én is nagyon-nagyon szidtam az elmúlt három évben, de hátrébb biztosan nem leszünk vele. Akkor meg törekedjünk arra, hogy jól érezze magát, és jó legyen a kapcsolata a szurkolókkal."

Forrás: MTI/EPA/Andreu Dalmau

Enric Masip, a Barcelona technikai igazgatója szerint Nagy László a világ legjobban fizetett játékosa lesz Veszprémben, a helyi drukkerek szerint ez egy új támogató megjelenését jelentheti a klubnál.

"Már csak az új szponzor nevére vagyok kíváncsi" - írta valaki, majd egy másik fórumozó hosszabban is kifejtette: "A világ legjobban fizetett játékosa? És ez nálunk, Veszprémben? Döbbenet! Az OTP, a Mercedes vagy a Red Bull mégsem kacsa, úgy néz ki..."

Az [origo] Facebook-oldalán viszont a - nem csak veszprémi - szurkolók kevésbé fogadják tárt karokkal Nagyot: "Ilyenkor jó Magyarország. Micsoda bohóc ez."

"Itthon is zsoldos leszel örökre" - utalt egy másik szurkoló arra, hogy néhány spanyol drukker zsoldosnak nevezte Nagyot, amikor kiderült, hogy megkapja a spanyol állampolgárságot.

Ezt a vonalat viszi tovább egy másik szurkoló: "Én ezt most nem értem. Elhagyja a Barcát, a Veszprémben fog játszani és a spanyol válogatottban. Hogy is van ez?"

Az [origo] első arról szóló cikkére, hogy Nagy Veszprémbe igazol, ehhez hasonló kommentek jöttek: "Az, hogy a Veszprém megduplázta Nagy fizetését, nem volt fair a többi veszprémi játékossal szemben, mint ahogy nem fair Nagy viselkedése sem. Nem sportemberhez méltó. Az a gyanúm, hogy Barcelonában már nem kellett, és most jó lesz Magyarország is. Érdekes: most már nem fontos, hogy milyenek a körülmények a magyar kézilabdában?"

Egy szegedi szurkoló ezt írta: "Ha ezek után még képes lesz spanyol válogatott lenni, akkor szerintem tényleg örökre meg fogom utálni Nagy Lacit! Hajrá, Pick Szeged!"