Vágólapra másolva!
Időntúli hétméterest hárított, majd térdét sem kímélve szurkolói elé csúszva ünnepelte aktív pályafutása utolsó aranyérmét Pálinger Katalin, miután a Győr nőikézilabda-csapata a Népligetben is legyőzte a KEK-győztes Fradit. Tomori Zsuzsa szerint a Fradi csak színpadi kellék volt, mert a bírók összevissza fújtak, a vendégek edzője, Karl Erik Böhn pedig még azt is elviselte, hogy hátba dobták a szurkolók.

Lovasrendőrök, rohamosztag, pajzsok, könyök- és térdvédők között vezetett a szurkolók útja a népligeti sportcsarnokig a Ferencváros-Győr nőikézilabda-döntő második mérkőzésére.

A készültséget az indokolta, hogy az alapszakasz januári összecsapása előtt hét győri szurkolót is atrocitás ért, és bár a sértettek utólag feljelentést tettek a Fradi Security munkatársai ellen, a X. kerületi rendőrfőkapitányság elutasította azt.

Amíg a két szurkolótábor egymás ellen hangolt, addig Vanyus Attila, a Győr korábbi elnöke azt ecsetelte az [origo]-nak, milyen nehezen élte meg a podgoricai elvesztett BL-döntő-visszavágót. "Nagy baj, ha a durva védekezés irányába megy el a kézilabda, mint amit a Buducnost képviselt. De ennek ellenére azt mondom, ha egy csapat jó bíráskodást kap, és 18 percet emberelőnyben játszhat idegenben, azt ki kell használni. Azóta megnéztem még egyszer a mérkőzés felvételét, azt mondom, akár 30 perc előnyt is kaphattunk volna, de annyit sose ítélnek egy csapat ellen sem."

Elek Gábor megtanult jól meccselni

A bajnoki finálé hazai meccsén mutatott szenvedés, majd az elbukott BL-döntő után Karl Erik Böhn állítólag stílust váltott, az addig szavát is alig hallató norvég edző a hét elején keményebb hangot ütött meg a győri edzéseken.

A Győr a szezon során négyszer már találkozott a Fradival, és amíg az első alkalommal szeptember 11-én még tizenhét góllal nyert (37-20), addig ez a különbség szép lassan eltűnt. Január 11-én a Népligetben már csak 41-30, a március eleji MK- negyeddöntőben 38-28, a döntő múlt szerdai, első mérkőzésen 37-33 lett az eredmény.

"Azért a férfiaknál se ritka, hogy egy páros csatában tízzel nyer az egyik, majd nyolccal a másik, ott is vannak komoly különbségek" - mondta a mérkőzést a pálya szélén végignéző Hajdu János, aki dolgozott magyar női és férfi kapitányként is, jelenleg pedig még egy hónapig az Egyesült Arab Emírségek szövetségének alkalmazásában áll. "Én úgy látom, a Fradi javult, évek óta most van először válogatott szintű kezdőcsapata, míg a Győr kicsit romlott, azért csökkenhetett a különbség. De azt is látom, hogy amíg Böhn egy sorban gondolkodik, és ritkán cserél, addig Elek Gábor ezen már túllépett, és megtanult jól meccselni."

A közönség élvezettel froclizta az ellenfelet, zúgott a "Mocskos Győr", többször hétig számoltak - célozva az ETO hét elbukott európai kupafináléjára -, és egy transzparenssel ezt alá is támasztották: "Ami nem megy, azt nem kell erőltetni!"

Az egyetlen pozitív megnyilvánulás azonban talán még Pálinger Katalin szemébe is könnyeket csalt: a Fradi virággal köszöntötte az aktív pályafutását befejező kapust, akit a teljes csarnok vastapssal fogadott.

Időntúli hetest hibázva kapott ki a Fradi

A nagyon fáradtnak tűnő Győr nem tudta azt a lehengerlő játékát nyújtani, amit korábban. Pedig 90 másodperc alatt 0-3-at mutatott az eredményjelző, a Fradi szívós munkával visszatornázta magát, és az első félidőben végig pariban tudott lenni ellenfelével (16-17).

Ami viszont mindkét oldalon dühöngésre adhatott okot az a Horváth, Marton kettős tevékenysége volt. A játékvezetők túl sok hibát vétettek, úgy tűnt, mintha attól tartottak volna, egy-egy ítélettel befolyásolják az aranyérem sorsát. Ám éppen ez a passzivitás - ami idővel bizonytalanságba csapott át - nyomta rá a bélyegét az egész meccsre.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Jobb a Győr, de nyer a Fradi" - vélte Hajdu a szünetben, aki szerint Löke az első 30 percben kiválóan játszott, míg kapusposzton az Abramovics, Pastrovics kettős ugyanolyan közepes szinten védett, mint Lunde Haraldsen a vendégeknél.

A második félidőben ugyan felváltva vezettek a csapatok, de a Fradi csak azért nem tudott két gólnál nagyobb különbséget elérni, mert a csereként beálló Pálinger szenzációsan védett. Szélről képtelenség volt bevenni a kapuját - Vanyus Attila meg is jegyezte, milyen kár, hogy a Buducnost a hétvégén nyolc gólt is így vágott neki -, átlövéseket és ziccereket hárított, neki volt köszönhető, hogy az utolsó percekben Amorim kétszer is egálra hozta a csatát.

A hajrában aztán előbb Zácsik ziccerét fogta, majd miután Görbicz betalált, hárította Zivkovic időn túli büntetőjét. A Győr 28-27-re nyert és sorozatban ötödik, összesítésben kilencedik alkalommal lett bajnok.


Tomori kiakadt, Böhn állta a vizet

A hazai szurkolók nehezen viselték a kudarcot, a füttykoncert és trágár rigmusok mellett pénzérmék repültek a pályára (hol van már a régi szép szokás, amikor a két klub szurkolói tornákon kéziztek és söröztek egymással?), egy drukker pedig még az oldalvonalnál álló Karl Erik Böhnt is hátba dobta egy vízzel teli műanyagpohárral. Ugyan megpróbálták elvinni onnan a norvégot, de ő nem mozdult, csak megfordulva jelezte, nem érti az egészet.

"A Fradi megpróbálta azt a kemény, agresszív védekezést ellenünk, ami a Podgoricának bejött a BL-döntőben. Ettől izgalmas és szoros lett a meccs, de a végén nekünk egy kicsivel több szerencsénk volt" - nyilatkozta, míg kollégája, Elek Gábor szerint csak egy icipici hiányzott ahhoz, hogy harmadik meccsre kényszerítsék a Győrt.

A két csapat végül átvette az érmeket - Böhn saját szurkolói közé dobta -, noha a hírek szerint a Győr a szövetség első kérésére még megtagadta ezt, mondván, otthon szeretne ünnepelni. A vendégszurkolók éltették a sérülés miatt civilben érkező Vérten Orsolyát, a válogatott balszélső el is sírta magát.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A sok tévé és rádióinterjú alatt Tomori Zsuzsa, a Fradi válogatott játékosa is megnyugodott. "Azt éreztem végig, színpadi kellékek vagyunk egy olyan meccsen, amelyen a bírók összevissza fújtak mindkét csapat rovására" - nyilatkozta az [origo]-nak, és elismerte, hogy a lefújás után nem válogatta meg szavait a bírókkal szemben.

"Mi felszálló ágban voltunk, a Győr egy elveszített döntő után, fáradtan, sok sérülttel játszva sebezhetőbbnek tűnt. De majd jövőre elkapjuk" - fogadkozott.

Pálinger végre augusztusban mehet nyaralni

Pálinger óriási sprintet levágva térden csúszott saját szurkolói elé, utána fájdalomra utaló mozdulatokkal tapogatta is lábát. "Spontán ötlet volt, jónak tűnt, de ráfáztam" - mutatta meg alaposan lehorzsolt térdét, miután sikerült megszólítani az autogramvadászok és fotósok gyűrűjében. "Azt éreztem, jó hogy vége, és nyertünk" - válaszolta arra a kérdésre, mi futott át az utolsó védett hetest követően.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"1988 óta most lesz először olyan nyaram, amikor nem kell alapozással törődnöm, és végre augusztusban mehetek nyaralni. A játék biztosan hiányozni fog, az öltözői hangulat pláne, de azért felbukkanok én még a lányok között" - tette hozzá.

A visszavonulását véglegesnek gondolja, de azért hamiskás mosollyal megjegyezte, vallja ő is a "soha ne mondd, hogy soha" elvét.