Vágólapra másolva!
Néhány hónapja Ambros Martín még az Itxako edzőjeként a Győri Audi ETO ellen irányította csapatát a kézilabda Bajnokok Ligájában, pedig akkor már tudta, hogy a szezon végén alá fog írni a magyar bajnokhoz. A spanyol edző kiválóan védekező csapatot csinált az Itxakóból, szerinte a Győrnek is szakítania kell a korábban megszokott stílussal, ehhez pedig olyan játékosok kellenek neki, akik hajlandóak felkavarni az állóvizet. Beszélt arról is, hogy Spanyolországban néhányan kisebb sokkot kaptak, amikor meghallották, hogy Nagy László elhagyja a Barcelonát. 

Még izgulok egy kicsit, hogy ekkora felhajtás van körülöttem, de azt már most érzem, hogy egy nagyon jó családba csöppentem - kezdte az [origo]-nak adott interjút Ambros Martín, aki három évre szerződött a magyar bajnok és Bajnokok Ligája-döntős győri kézicsapatához.

Milyen emlékei vannak a magyar kézilabdáról?

Játékosként a Portland San Antonióval Magyarországon nyertem az első trófeámat, 2000-ben a KEK-döntő visszavágóján kikaptunk a Dunaferrtől, de összesítésben mi győztünk (26-20 volt a visszavágó, összesítésben 48-45-re nyertek a spanyolok, Martin Dunaújvárosban egy gólt dobott - a szerk.) Játszottam a Veszprém ellen, edzőként pedig a Cornexi és természetesen a Győr ellen is irányítottam az Itxakót. A magyar csapatok játékhoz való hozzáállása mindig is tetszett, ezért is fogadtam el a Győr ajánlatát.

2003-ban hagyta abba a kézilabdázást, milyen út vezetett a győri kispadig?

Egy spanyol másodosztályú férficsapatnál kezdtem edzősködni, utána hívott egy olyan női csapat, amelyben garantálták, hogy szabadkezet kapok, és évekig dolgozhatom. Ezután már csak női csapataim voltak, az Itxakóval BL-döntőig jutottam tavaly, és most az idei BL-döntőshöz igazoltam, így a nőknél lassan elérem a legmagasabb szintet. Célom, hogy egyszer majd első osztályú férfi csapatot irányíthassak, de addig még van néhány feladatom a Győrnél.

Információink szerint már tavaly decemberben elkezdődtek a tárgyalások ön és a győri vezetők között. Milyen érzés volt az Itxakót a BL középdöntőjében úgy irányítani, hogy tudta, hogy leendő csapata ellen meccsel?

Valóban tárgyaltunk már decemberben, de rám ez semmilyen hatással nem volt. Viszont úgy láttam, hogy a győri játékosoknak, akik már sejtették, hogy én leszek az edzőjük, ez plusz motivációt adott a meccsen, és még jobban küzdöttek, az akkori csapatom kárára, hiszen otthon ki is kaptunk a Győrtől.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Győr változtat a politikáján, és a nyáron főleg magyar játékosokat igazol, ahogy most szerződtette Herr Orsolyát, Hornyák Dórát, Rédei-Soós Viktóriát és Szepesi Ivettet is. Újabb külföldi sztárok nélkül is el lehet érni a célokat?

Számomra egyáltalán nem fontos, hogy milyen nemzetiségű egy játékos, és az sem érdekel, hogy a személyi igazolványába milyen születési dátum van írva. Olyan játékosokra van szükségem, akik ambíciózusak, nem jóllakottak, nyerni akarnak, és ezért hajlandóak szakítani a korábban megszokott stílussal, hajlandóak felkavarni az állóvizet.

A Győr védekezésben elmarad az európai elittől, viszont az Itxako pont a remek védekezéssel került az elmúlt években a legjobbak közé. Jövőre "itxakós" stílusban fog játszani a Győr is?

Nincs olyan, hogy "itxakós" stílus, csak hatékony stílus van. Remélem, hogy a lányok meg fogják érteni, hogy azért kell változtatni a taktikán, hogy nyerjünk.

Ebben segíthet a franciák világbajnoka, a védekező specialista Raphaelle Tervel,aki a hírek szerint a győriek kevés külföldi igazolásának egyike lesz. Mi igaz abból, hogy korábbi játékosát magával hozza az Itxakóból?

Tervel most a franciák olimpiai selejtezőjére készül, mással nem foglalkozik. Azt nem tagadom, hogy tárgyaltunk az Itxakóval, de egyelőre korai erről beszélni.

Az MKB Veszprém férfi csapatának szintén spanyol edzője lett Antonio Carlos Ortega személyében. Mi a véleménye kollégájáról és honfitársáról?

Nagyon jól ismerjük egymást, egy korosztály vagyunk, szinte együtt nőttünk fel, rengeteget játszottunk egymás ellen. Ő jobbszélső volt, én pedig bal-, így folyamatosan találkoztunk a pályán, például a Portland-Barcelona rangadókon. Remek edzőnek tartom, jól járt vele a Veszprém, és külön örülök annak, hogy a férfi és a női magyar bajnoknak is spanyol edzője van.

Kisebb sokkot kaptak Nagy László távozásánál
Ambros Martínt megkérdeztük, hogy mit szól ahhoz, hogy Nagy Lászó elhagyja a Barcelonát a Veszprém kedvéért, ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy a magyar vagy a spanyol válogatottban fog-e játszani a londoni olimpián. "Kisebb sokkot kaptak néhányan Spanyolországban, amikor meghallották, hogy a világ egyik legjobb játékosa elhagyja a világ egyik legjobb csapatát. Nagyon megbecsülték Barcelonában Nagy Lászlót, amit az is mutat, hogy első külföldiként megkapta a csapatkapitányi karszalagot. Ha a spanyol válogatottban játszana, akkor nagyobb esélyünk lenne megnyerni az olimpiát, de a döntés az ő kezében van, többet én sem tudok annál, amit az újságokban olvasni lehetett."


Forrás: Győri Audi ETO KC
Hivatalosan is átvette az irányítást Böhntől


Korábban az a vád érte a győriek edzőjét, a norvég Karl Erik Böhnt, hogy többek között azért nem tudott BL-t nyerni a csapattal, mert külföldiként nem tud tökéletesen kommunikálni a játékosokkal. Ortega a veszprémi székfoglalójában elmondta, hogy meg fog tanulni magyarul, ön is tervezi?

Én már el is kezdtem a tanulást, mert a kommunikáció az egyik legfontosabb ebben a sportban. Biztos vagyok benne, hogy az elején ez hátrány lesz a számunkra, viszont ha a játék nyelvét értjük, és a játékosok ugyanazt mondják, amit én, akkor nem lesz problémánk a kommunikációval.

Meg tudja ígérni a győri szurkolóknak a régóta várt BL-győzelmet?

Tudom, hogy miért vagyok itt, ez az egy trófea hiányzik a gyűjteményemből, akárcsak a Győrnek. Nálunk jobban nem akarja senki a BL-győzelmet.