Vágólapra másolva!
Tudja, hogy ügye megosztotta a közvéleményt, de biztos abban, hogy társai pozitívan fogadják majd Nagy Lászlót, a magyar férfikézilabda-válogatottba három év után visszatérő jobbátlövőt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány állítja, a játékos a világ egyik legjobbja, és ha szeretne a magyar válogatottban játszani, akkor örömmel várja.

Nagy László, a Barcelonával spanyol bajnok világklasszis átlövő három év kihagyás után hétfőn csatlakozott a világbajnoki selejtezőre és a londoni olimpiára készülő magyar férfikézilabda-válogatott keretéhez.

A 31 éves játékos azt mondta, élete fordulatot vett, s - igaz, még egy idényre szóló szerződése van a katalán klubbal - elkötelezte magát az MKB Veszprémhez, és ismét a magyar válogatott rendelkezésére áll. Hozzátette, nem pénzért játszik a válogatottban, és igazából azért jön el a barcelonaiaktól, mert olyan ajánlatot kapott, amely nem felelt meg neki. Ezért döntötte el családjával, hogy Magyarország felé veszi az irányt, ezzel pedig lehetővé vált, hogy ismét magyar válogatott legyen.

A korábbi csapatkapitány legutóbb 2009. június 21-én, a Szlovákiában 30-19-re megnyert Eb-selejtezőn lépett pályára a válogatottban, azóta különböző indokokkal rendre távolmaradt. Sokáig úgy tűnt, az átlövő a spanyol válogatottban köthet ki, végül csatlakozott az olimpiára készülő magyar kerethez.

Nagy kiemelte, válogatottbeli játékostársaival az elmúlt időszakban is gyakran beszélgetett, tartotta velük a kapcsolatot, és pozitív visszajelzéseket kapott tőlük.

"Tudom, a közvéleményt megosztotta az ügyem, s ez először rosszul esett, de el kellett fogadnom. A családom, a barátaim ugyanakkor maximálisan mellettem álltak, bárhogy is döntöttem. Abban biztos vagyok, hogy a társak pozitívan fogadnak majd, s remélem, a szurkolók is így tesznek. Vasárnap hazai pályán, Veszprémben már fontos meccs vár ránk" - mondta.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mocsai Lajos szövetségi kapitány hangsúlyozta: nagy öröm az átlövő visszatérése, mert a válogatottnak óriási szüksége van a tudására.

"A magyar kézilabdázás érdeke, hogy a válogatott minden tornán a legerősebb összeállításban álljon fel, és így biztosított a sportág hazai jövője. Nagy a világ egyik legjobbja, és ha szeretne itt játszani, akkor örömmel várjuk. Bízom benne, hogy mindenki szeretettel fogadja!" - fogalmazott Mocsai Lajos.

Menedzsere, Szörnyi Attila kiemelte: először a játékos nevelőegyesületét, a Szegedet keresték meg, de nem tudtak megállapodni. Utána viszont a Veszprémmel sikerült megegyezni, de hangsúlyozta: azok az összegek, amelyek a sajtóban megjelentek (évi 750-800 ezer eurós fizetés), a valóságtól "elrugaszkodtak", és "el kell osztani" azokat.

Navracsics Tibor (Fidesz) közigazgatási és igazságügyi miniszter - mint Veszprém parlamenti képviselője - elmondta, szerinte Nagy László érkezésével a veszprémi csapat olyan szinten teljesíthet, amilyet eddig csak bravúrral tudott elérni. A válogatott pedig a világversenyen éremesélyesként léphet pályára a jövőben.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón átadta a Nagynak a 19-os számú mezt, majd kiemelte: azok a válogatott körüli feltételek, amelyeket a játékos korábban kifogásolt, rendeződtek, most már a csapat megfelelő szintű edzőtáborokba utazik, a napidíj és a biztosítások kérdését is sikerült megoldani, s az együttes minden fontos mérkőzésre két nappal korábban megérkezik a helyszínre.

Kálomista Gábor, a veszprémi klub elnökségi tagja kiemelte: az MKB Veszprém és a Barcelona még egyeztetéseket folytat arról, hogy Nagy mikortól lehet a magyar bajnokcsapat tagja, mivel 2013-ig érvényes szerződése van a katalánokkal.

Megkezdte felkészülésének második szakaszát a magyarférfi kézilabda-válogatott, amely vasárnap a norvégok ellen játszik világbajnoki selejtezőt. A csapathoz csatlakoztak a külföldön kézilabdázók, így Mocsai Tamás, Putics Barna, valamint Nagy László is. Az együttes edzésmunkáját segíti, de a hivatalos keretnek nem tagja Pallag Péter, a Csurgó kapusa. A korábban sérüléssel bajlódó Mikler Roland és Pérez Carlos hétfőn már együtt edzett a válogatottal.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (SG Flensburg), Nagy László (Barcelona)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgói KK), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgói KK), Pérez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (VfL Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)