Vágólapra másolva!
Nagyon örülne, ha magyar edzője lehetne a Győr nőikézilabda-csapatának, de Kelecsényi Ernő klubelnök szerint kevés hazai szakember van, aki alkalmas lenne egy BL-győzelemre esélyes csapat irányítására. A májusi döntővel kapcsolatban maradt hiányérzete, de nem bánta meg, hogy Karl Erik Böhn ült le novemberben a kispadra, a szezon során pedig egyszer sem érezte jól magát a Fradi-csarnokban.

Kinevezésekor azt mondta, a cél a magyar vezető szerep megtartása és a BL-döntős szereplés. Ezt elérte a csapat. Elégedett vagy maradt önben hiányérzet?

Elégedett vagyok, hiszen ez volt a klub legsikeresebb szezonja. De ehhez az elégedettséghez kell, hogy ne csak abból a nézőpontból ítéljem meg, hogy idegenben lőtt kevesebb góllal nem nyertük meg a Bajnokok Ligáját. A BL-döntőt tekintve azonban van bennem hiányérzet.

Tavaly novemberben leváltották Konkoly Csabát, és Karl Erik Böhnt nevezték ki edzőnek. Megérte az edzőváltás? Hiszen a BL-győzelem nem jött össze, és a csapat a bajnokságban is szorosabb meccseket vívott a Fradival a döntőben, mint korábban.

Nem negatívumként éltem meg, hogy szorosabbra sikeredett a bajnokság. Ezt alapvetően befolyásolta, hogy a két csapat európai kupadöntő alatt és után játszott. Szerintem ez így nem jó, tettünk is lépéseket, hogy változzon a versenykiírás. Azt gondolom, amit Böhn elvállalt, azt teljesítette. Teljesen másfajta koncepcióval, más viszonnyal egyes játékosokhoz, a csapathoz. Ez a játékosok nagy részénél abszolút pozitív hatást váltott ki. A szezont látványosabb és közönségszórakoztatóbb játékkal, és szakmai előrelépéssel zártuk.

Miért nem nyáron történt az edzőváltás, miért szezon közben?

Az elnökváltási procedúra különböző okok miatt július elejéig elhúzódott, egy hét múlva kezdődött a felkészülés, ezért ez nem lehetett akkor téma. Az a néhány hónap, ami november közepéig eltelt, tovább erősítette bennem a váltást.

Böhn csak szezon végéig vállalta, a klub a közelmúltban jelentette be, hogy a spanyol Ambros Martín lesz az edző. Igaz, hogy már a tavalyi, Itxako elleni BL-elődöntő idején szóba került az együttműködés lehetősége?

Bennem biztos nem, hiszen nem én voltam akkor az elnök.

Lehet tudni, ki merült még fel lehetőségként a kispadra?

Mocsai Lajossal tárgyaltunk, korrekt megbeszélés volt, de az az időszak az ő helyzetében nem tett lehetővé egy viszonylag gyors döntést. Azt kell mondanom: a sok bizonytalanság miatt a partnerek nagyon hosszan és intenzíven szemeztek egymással, de aztán gyorsan világossá vált, hogy ebből nem lesz frigy. Németh András csak azért nem merült fel, mert szerződés köti a Hypóhoz.

Milyen könnyen egyeztek meg Martínnal?

Nagyon könnyen, nyilván ebben sok dolog szerepet játszott: az Itxako helyzete, az, hogy ő valóban ott elérte a csúcsot, a maximumot abban a közegben, azzal a csapattal. Ráadásul ambiciózus, felkészült ember, aki érzi magában az erőt, ez sugárzik is belőle.

Mi volt a pozitívuma és a negatívuma a Böhn-időszaknak?

Nincs vele kapcsolatban hiányérzetem. Köszönettel tartozunk neki és a szövetségnek, hogy elvállalta, elvállalhatta a munkát, úgy vélem most is, abban a helyzetben ő volt a legjobb megoldás. Nyilván fel lehet róni neki sok mindent, de ilyen rövid távú időszakban azokat a megoldásokat választotta, amelyek a legközelebb vitték ahhoz, hogy sikerrel végigvigye a hat hónapos ciklust. Nála jobban ezt a BL-t senki sem akarta jobban megnyerni. Egy ilyen sikerrel ő 2016-ig megalapozta volna a magyarországi tevékenységét.

Pálinger sajnálta, hogy kevesebb játékidőt kapott, Hornyák egy olyan pólóban pózolt a bajnoki döntő után, ami célzás volt az edző felé. Nem érzett a csapaton belül bizonytalanságot?

Ezek felesleges dolgok voltak. Ami a lényeg, és ez ennél klubnál mindig így is volt, és így is lesz: az edző a főnök. Innentől kezdve az övé a felelősség. Ha csapat vagyunk, akkor minden helyzetben csapatként kell viselkedni, és az egyéni érdekeket - legyen szó bárkiről - félre kell tenni.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A BL-döntőt sokat Andrea Lekic nyakába varrták, aki gyengén játszott. Jónak tartja-e, hogy a szerb játékosra rákényszerítettek egy olyan idegen posztot, amelytől látványosan elment az önbizalma is?

De ki játszott volna azon a poszton? Ugyanez a Lekic irányítóban kezdve, jobbátlövőben befejezve brilliánsan játszott a Valcea elleni BL-eldöntő-visszavágón.

"Szeretném, ha csökkenne a jövőben az idegenlégiósok száma, és akár majd egy színmagyar csapattal is reális esélyünk lehessen egy Bajnokok Ligája győzelemre a jövőben" - nyilatkozta egy éve. A mostani négy magyar játékos igazolása ennek tükrében történt? Nem fél, hogy úgy jár a csapat, mint a Debrecen, amely egyszer már belebukott a magyarításba, vagy az MKB Veszprém, amely ismét a légiósok felé fordul?

Tartom magam ahhoz a nyilatkozatomhoz, amit egy éve tettem. Ezek a játékosok azokat a feladatokat, amelyekre szerződtettük őket, meg fogják tudni oldani. Nekünk ráadásul olyan erő van a kezünkben, mint Magyarországon senkinek: a kiváló utánpótlás. Az a csapat, amely a nyártól a Veszprém színeiben fog szerepelni. Ebben benne vannak azok a játékosok, akik az én elképzelésemet megvalósíthatják. Hogy ez öt vagy hét év múlva lesz, azt nem tudom megmondani.

Van idő és türelem a szponzorok részéről?

Van. Nyilván egy négyéves ciklusban nem reális azt mondani, hogy színmagyar csapatunk lesz. Egy-két poszt biztos lesz, ahol a külföldi klasszis többet tud, mint a magyar. De abban a 14-es keretben, amely jelenleg Veszprémbe megy, abban benne lesz az a három-öt ember, aki elérheti a csúcsot, és odajuthat a nemzetközi topszintre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mennyire lesz átjárás a két csapat között?

Martín fogja kiválasztani, ki lesz az a három játékos, akit csak kölcsön adunk Veszprémbe, de ők is bármikor visszahozhatóak.

A hírek szerint az új edző szívesen látná a csapatban a francia világbajnok Raphaelle Tervelt, aki kiváló védekezőjátékos is.

Én nem tervezek ezzel egyelőre.

Egyáltalán mennyire szólhatott bele az új edző a keretépítésbe?

Ez érdekes kérdés, mert minden játékost az ő hozzájárulásával igazoltunk le. Ha ő annyira szerette volna Tervelt, akkor azt mondta volna, neki például nem Hornyák Dóra kell, hanem ő. Ilyet nem mondott. Másrészt jelen pillanatban kimerült a játékoskeretre szánt büdzsé, így ez nem téma. Ha lesz plusz pénzügyi forrás, újra előkerülhet, mondjuk a két BL-kör között. Ami biztos: keretkitöltésre senki sem marad itt.

Ha már ennyire magyarosítanak, miért külföldi az edző?

Azért, mert úgy gondolom, hogy ma kevés magyar edző van egy BL-élcsapat szintjén. Mocsai Lajost és Németh Andrást korábban említettük, Konkoly Csaba nyilván olyan edző, aki dolgozhat BL-csapatnál, de a legutóbbi váltás miatt érhető, hogy nem nálunk. Róth Kálmán is itt van, de más feladatokkal. Én nagyon örülnék neki, ha mielőbb magyar edzőnk lenne. Mivel az ETO-nál mi szakembereket is nevelünk, remélem, ki tudjuk majd váltani ezt a jelenlegi handicapet. Az edzőképzésünk ezt a célt is szolgálja.

Forrás: Győri ETO KC

A költségvetés elég lehet a célok elérésére?

Abszolút, a klub két nagy támogatója Győr városa és az Audi. Most már a játékosok is úgy kapnak pénzt, hogy egész évben csak az alapfizetést utaljuk át, és ha sikerült elérni a célokat, akkor szezon végén visszamenőleg fizetjük ki a prémiumokat. A költségvetésünk 75-80 százalékát a személyi kiadások teszik ki, ha összeget nem is mondok, szerintem a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közel azonos költségvetésből dolgozik. Győrben ez jóval több, mint a 2009-es BL-döntő idején, de jóval kevesebb, mint egy férfi élcsapat büdzséje. Jelentősen tudtuk növelni a támogatóink számát, a magyar kézilabdában a legnagyobb pályázatot nyújtottuk be tao-ügyben, ez látszik az utánpótlásunkon, hiszen az összeget be is fektettük. Gazdálkodási szempontból nehéz szezont tudunk magunk mögött, pénzügyileg ez a klub legsikeresebb szezonja. Gyakorlatilag minden alkalommal minden kötelezettségünket időre teljesítettünk.

Látta a férfi Bajnokok Ligája-sorozat idei csúcseseményét, a kölni Final Fourt?

Láttam, fantasztikus volt. Kétszer húszezer ember látta a meccseket szombaton és vasárnap, Europe-koncertet szerveztek előtte, illetve utána. Tényleg csodakategória volt az egész esemény.

Mit tesz azért, hogy a nőknél is mielőbb hasonló rendezvénnyel záruljon az évad?

Tavaly nyáron találkoztunk valamennyi európai női topklub képviselőivel, egyeztettünk a játékrendszerről, a pénzügyi feltételekről és a tévés jogdíjakról. Az európai szövetség pedig vevő volt az ötletre. Eddig a BL legjobb 16 csapata közé jutó együttesek közül nyolc úgy esett ki, hogy mindössze hat meccset játszott, hármat otthon, hármat idegenben. Az új terv szerint azonban 12-14 meccs jutna mindenkinek, ez zárulna Final Fourral. A 2013-14-es szezon lenne az első, és ezt jó lenne Magyarországra hozni. A kulcskérdés, hogyan áll össze a büdzsé, találunk-e névadó szponzort. Úgy vélem, az európai topcsapatok maximálisan érdekelve vannak, ezek szponzori köréből potenciálisan meg lehet találni azt a támogatót, aki ezt felvállalja.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A győri elnöki poszt mellett a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségében is szerepet vállalt. Hogy értékeli az elmúlt egyéves időszakot?

Egy év nem elég arra, hogy látszódjon bármi is. Középtávon lesznek látható hatásai, ezt az átalakulást személyi változások is színezték, értékes emberek érkeztek a szövetségbe. 2013-ra lesz látható hatás, ami pozitívum, hogy az MLSZ után a kéziszövetség volt tao-pályázatok terén a leghatékonyabb.

A Handball.hu összeállítása szerint megszűnt az eddig jól működő edzőbizottság, a szerepét egy másik bizottság vette át. Ám se az eddigi tagok, de az újba bekerült Róth Kálmán nem tudott erről.

Igen, átalakult a rendszer. Most szakmai bizottság van, amelyben edzők vannak. A feladatok lefedik egymást, én ebben semmilyen visszalépést nem látok. Azt, hogy a régi tagok nem tudnak a megszűnésről, az újak pedig a megalakulásról, én a kommunikáció hibájának tudom be.

Mit vár a férfiválogatottól az olimpián?

Nehéz a csoport, de azt a szükséges győzelemszámot behúzhatjuk, ami a négybe jutáshoz elég. Ez már az álomkategória lenne, de ha pontszerzők leszünk, már elégedett leszek

Győrben tavaly alakult meg a kézilabda-akadémia, és közben Mocsai Lajos bábáskodásával készül a nemzeti akadémia terve. A kettő nem üti majd egymást?

Nem. Sőt, a cél, hogy minél több legyen. A nemzeti kézilabda-akadémia a csúcs, oda bárhonnan mehetnének játékosok. Mi megmutattuk Győrben, hogy ezt hogyan lehet csinálni, maga a modell teljesen konform a miénkkel: széles bázis, folyamatos nevelés, szűkítés, specializáció, majd a csúcs, az NB I-ben való szereplés. Ez mindenki érdeke. Mert a mostani rendszerben az a legnagyobb probléma, hogy nincs elég minőségi játékos.

Lehet-e tudni valamit a BL tv-közvetítések átalakításáról, hogy olyan csatorna kapja a jogot, amelyet szélesebb körben elérhetnek a szurkolók?

Meglátjuk, milyen a jelenlegi szerződés, mit lehet vele kezdeni, ki lehetnek azok, akik konkurálhatnak vele. Azt a csatornát támogatom, amely a legszélesebb körben látható, illetve amelyik a legtöbbet fizeti. Jelenleg a Digi adta a legjobb ajánlatot, ezt el kell fogadni.

A Győr évek óta részt vesz a nyári Szabella-kupákon, idén viszont lemondta a szereplést. Állítólag azért, mert ön nem akart a Buducnosttal és a Fradival játszani.

Ez egyáltalán nem igaz. Amikor áprilisban felmerült a torna lehetősége, igent mondtunk rá. Azonban amikor Martínnal, az új edzővel legutóbbi itt-tartózkodása alkalmával egyeztettük a nyári programot, ő nem támogatta, hogy egy ilyen tornán induljunk.

Érezni a feszültséget a Fradi és a Győr között, hogyan lehetne ezt elsimítani? Mert ez a válogatottnak sem tesz jót.

Egyértelműen van feszültség, a Győr mindig is megpróbált jó viszonyt ápolni, de bevallom, én az idei szezonban nem éreztem jól magamat a Fradi-csarnokban egyszer sem. Biztosíthatom azonban arról, hogy a győri klubon a jövőben sem fog múlni, hogy korrekt versenytársi viszony működhessen közöttünk.