Társoldalunk:

Felszakadt arcbőrnek is köszönhetően először bajnok a Kings az NHL-ben

2012.06.12. 7:33

Fennállása során először nyerte meg a Stanley-kupát a Los Angeles Kings, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének hatodik mérkőzésén - köszönhetően egy ötperces kiállítás alatt szerzett három gólnak - 6-1-re legyőzte a New Jersey Devils csapatát. A rájátszás legértékesebb játékosának a bajnok kapusát, Jonathan Quicket választották.

Döntő, 6. mérkőzés:
Los Angeles Kings - New Jersey Devils 6-1 (3-0, 1-1, 2-0)
gól:
Brown (12.), Carter (13., 22.), Lewis (16., 57.), M. Greene (57.), illetve Henrique (39.)
A párharcot 4-2-es összesítéssel a Los Angeles nyerte.

A ligához 1967-ben csatlakozott Kings nyerte az első három mérkőzést, ám a legutóbb két meccsen kikapott, így a Devilsnek maradt esélye, hogy megismételje a Toronto 1942-es bravúrját, nevezetesen hogy 0-3-ról tudja megnyerni a Stanley-kupát.

Őrült hazai rohamokkal indult a meccs, a harmad derekán pedig Bernier öt perc plusz végleges kiállítást érően hátulról palánkra lökte Scuderit, akinek felszakadt az arcbőre. Az emberelőny során, 3 perc 58 másodperc alatt háromszor is betalált a Los Angeles. Előbb Brown terelt be egy erős passzt, majd az ő lövésébe nyúlt bele Carter, később pedig Lewis a korongot elvétő kapus, Brodeur mellől piszkált a kapuba. A döntőben mindig az a csapat nyert, amelyik adott találkozón az első gólt szerezte. Közvetlenül a szünet előtt Elias szépíthetett volna, ám kísérlete a felső lécen csattant.

A második játékrészből másfél perc telt el, amikor Brown átadását Carter lőtte a rövid felső sarokba. A gól után hevesen reklamáltak a vendégek, mert hátvédjüket, Volcsenkovot az egyik vonalbíró akadályozta a helyezkedésben.

A folytatásban is a Kings akarata érvényesült, az ellenfél nagyon bénultan játszott, és ha Brodeur nem véd jól, még nagyobb lehetett volna a különbség. Ahogy fogyott a Devils reménye, úgy lett egyre sportszerűtlenebb a mérkőzés. A második pihenő előtt Henrique szépített az elalvó védők statisztálása mellett.

A hajrában Brodeur helyére is mezőnyjátékost küldött be a Devils, ám Lewis az üres kapuba lőtt, majd 15 mp múlva - amikor a kapus már visszatért - Matt Greene távolról volt eredményes.

A meccs összefoglalója:

 

A Kings sikere több szempontból is bravúr: úgy hódította el a Stanley-kupát, hogy az idei playoffban tíz, összesítésben pedig 12 idegenbeli találkozót nyert meg. A menetelés során nyugaton előbb az első, a második, majd a harmadik kiemeltet búcsúztatta, végül a fináléban a szintén jobb mutatókkal rendelkező Devilst fektette két vállra. A kaliforniai gárda - amely eddig csak egyszer volt döntős, még 1993-ban - a 16 csapatos rájátszásba a 13. alapszakasz-eredménnyel került be, ilyen gyenge rangsorolással egészen mostanáig nem nyertek bajnokságot.

A rájátszást elképesztőnek nevezhető 94,61 százalékos védési hatékonysággal és 1,41-es kapott gólos átlaggal záró Quick mellett Brown és Anze Kopitar volt a csapat motorja (20 pontjukkal az élen végeztek a playoff-ban), és utóbbi az NHL történetének első szlovén Stanley-kupa-győztese.

A Kings egészen a legendás Wayne Gretzky 1988-as leigazolásáig lesajnált együttes volt, és a város kirakatcsapatának, az NBA-s Lakersnek találkozóira jártak a hírességek, ám most már olyan sztárok is rendszeres látogatói a hokimeccseknek, mint például a focista David Beckham vagy a színész Matthew Perry.

KAPCSOLÓDÓ CIKK