Vágólapra másolva!
Az anyagi okok miatt csütörtök este visszalépett Vasas helyére nem került más klub (a Szolnok és a Debrecen sem élt a lehetőséggel), így két magyar férfivízilabda-csapat, az Eger és a Szeged várhatja a Bajnokok Ligája péntek délutáni csoportsorsolását. A sorozat haldoklásának a jele, hogy a tavaszi Final Four egyik résztvevője sem vesz részt rajta.

"A magyar bajnok mellett az orosz Sturm is visszalépett, így összesen 22 csapatot osztunk el négyfelé úgy, hogy két hatos és két ötös csoportot alakítunk ki" - mondta el MTI-nek Szakadáti László, az európai szövetség (LEN) igazgatója a franciaországi Canet-en-Roussillonban 17 órától sorra kerülő sorsolás előtt.

A magyar sportdiplomata hozzátette, konzultált a második számú sorozatban, az Euroligában érintett magyar csapatok, a Debrecen és a Szolnok vezetőivel, hogy valamelyikük ugorjon be a Vasas helyére, de a BL-indulás lehetőségével egyik klub sem kívánt élni.

"Megkerestek minket, de az az igazság, hogy mi minden szempontból az Eurokupára készültünk" - nyilatkozta a vlv.hu-nak Gyöngyösi András, a Debrecen edzője. "A sokkal több utazás gazdaságilag sem teszi lehetővé, hogy már most feljebb lépjünk. Szakmailag és minden más szempontból is a fokozatosság alapján haladunk, ennek megfelelően terveztük meg idei évünket. Sajnálom nagyon a Vasast, reméljük, hogy megoldódnak a problémái, mert mindig is vallottam, hogy szükség van erős fővárosi csapatra, hiszen Budapest a vízilabda magyarországi szülővárosa" - tette hozzá a szakember.

A szolnokiak ügyvezető elnöke, Mohi Zoltán - szintén a válogatott hivatalos weboldalának - azt mondta, sokáig gondolkodtak a BL-indulás lehetőségén. "Rengeteget őrlődtünk, de végül úgy döntöttünk, hogy nem élünk a lehetőséggel. Összetett a helyzetünk, a csapatunk csak a héten kezdett edzeni, sok az új játékos, idő kell a szamai munka összeéréshez."

Elárulta: a döntésnek egyrészt szakmai, másrészt gazdasági okai vannak "A BL-indulás többe kerülne, és mi nagyon feszített költségvetéssel dolgozunk, emellett egy nehéz, de kellemes feladat is vár ránk: megpróbáljuk befedni a medencénket. Ezt a TAO segítségével tervezzük, amihez azonban 30 százalékos önrészre van szükség, ami éppen most ró nagy terhet az egyesületre. Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azt, amit ígértünk, nem szabad, hogy túlvállaljuk magunkat."

Mohi reméli, jövőre saját jogon vívhatja ki a Szolnok a BL-indulást, és akkor "tudatos tervezéssel fel tudunk készülni rá".

"Az utolsó pillanatig bizakodtunk, de el kell fogadnunk, hogy csak két csapatunk indul a Bajnokok Ligájában" - mondta a vlv-nek Nemcsik Balázs, a pólószövetség főtitkára, aki egyértelműsítette, hogy a visszalépés miatt sem a szövetséget, sem a Vasast nem fenyegeti szankció.

A LEN korábban megakadályozta, hogy vezető klubcsapatok európai Szuperligát hozzanak létre. A kezdeményezés élén álló horvát szövetségi elnök (és a Primorje Rijeka elnöke) ellen fegyelmi eljárás indult. Az egész sportág haldoklásának látványos jele, hogy a BL idei küzdelemsorozatában nem indul a tavaszi, nagyváradi Final Four egyetlen részvevője (Pro Recco, Primorje Rijeka, Mladost Zagreb, Vasas) sem.

A Vasas klubelnöke, Markovits László csütörtökön tudatta az MTI-vel, hogy az egyik névadó szponzor távozásával nehéz helyzetbe került a férfipólócsapat, s miután a tervezett költségvetésnek több mint a fele hiányzik, a Vasas visszalép a BL 2012/13-as küzdelmeitől.