Vágólapra másolva!
Az NBA egyik legerősebb csapatánál, a tizenhatszoros bajnok Los Angeles Lakersnél próbálkozik a 222 centis Somogyi Gergely, aki nem csak a magasságával szeretne kitűnni Amerikában. A válogatottnál is számításba vett kosaras elsősorban egy kanadai centerrel küzd az álomszerződésért, Somogyi úgy érzi, védekezésben és lepattanózásban is jobb legnagyobb riválisánál.

Dávid Kornél szereplése, azaz 2001 óta nem állt magyar kosárlabdázó olyan közel ahhoz, hogy az NBA-ben szerepeljen, mint Somogyi Gergely, aki jelenleg azért hajt, hogy szerződést kapjon a tizenhatszoros bajnok Los Angeles Lakersnél. Somogyi idehaza a Zuglói Sasokban és a Honvédban játszott, majd 2006-ban, egy ösztöndíjjal került Amerikába, ahol szociológiát tanult a kaliforniai Santa Barbara Egyetemen.

A 23 éves, 222 centis Somogyi az egyetemi bajnokságban (NCAA) négy év alatt 3,5 pontot, 2,9 lepattanót és 1,5 blokkot átlagolt, és 12,2 percet töltött a pályán, majd tavasszal játszott pár mérkőzést a Santa Barbara Breakers csapatában, amely egy, a nyugati part csapatait felvonultató kisebb ligában szerepel. Itt figyeltek fel rá az NBA-csapatok képviselői, és bár a játékosbörze előtt több klub is érdeklődött iránta, végül nem kelt el a drafton.

Ezzel azonban még nem vesztette el az esélyét, mivel a nyári edzőtáborba (Summer League) három csapat is meghívta, és ő végül a Lakerst választotta. Az edzőtábor után aztán Somogyi élesben is kipróbálhatta magát, az NBA előszezonjában eddig mindhárom meccsen lehetőséget kapott, először a Golden State elleni meccsen játszhatott 15 percet.


Ezen a meccsen az ötszörös bajnok Kobe Bryant, a világ- és Európa-bajnok Pau Gasol, a kétszer is a liga legjobbjának választott Steve Nash, valamint az egyik legjobb védőjátékos, a balhéiról elhíresült Metta World Peace (eredeti nevén Ron Artest) is játszott, vagyis nagyon komoly társaságba került a magyar center, aki a negyed óra alatt öt pontot szerzett, lekapott hat lepattanót, valamint kiosztott egy blokkot és egy asszisztot. A Lakers végül kikapott a Golden State-től, mint ahogy a következő két meccsen, a Portland és a Utah ellen is, az előbbin 4:39 perc alatt egy gólpassz, az utóbbin 2:50 alatt két lepattanó, valamint egy blokkolt kísérlet került be Somogyi neve mellé.

Egy NBA-csapatnak tizenöt szerződéssel rendelkező játékosa lehet, és az előszezon éppen arra szolgál, hogy a draftolt vagy a Summer League-en kipróbált játékosok megkapják a lehetőséget, hogy beverekedjék magukat a csapatba. A Lakersnek jelenleg tizenhárom garantált szerződésű játékosa van, így a maradék két kiadó helyért megy a harc, amelyben Somogyinak a kanadai Robert Sacre lehet a legnagyobb riválisa.

Forrás: AFP/Getty Images/J. Meric

"Hogy miben vagyok jobb nála? Védekezésben és lepattanózásban. A magasságommal jobban tudom kontrollálni a palánk alatti környéket" - válaszolt az [origo] írásban elküldött kérdéseire Somogyi, aki a legmagasabb játékos a Lakers keretében, és hozzá hasonló magasságú játékos csak egy van a ligában, Hasheem Thabeet, az Oklahoma centere. Eddig csak húsz 221 centis vagy magasabb játékos volt az NBA-ben, és a Kezdő5.hu szakportál szerint nem jellemző, hogy ilyen magas játékosok bekerüljenek a ligába, de ha az utolsó lépcsőfokig eljutnak, akkor általában már megkapják a lehetőséget.


"Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, de remélem, nem csak a magasságom miatt vagyok itt" - mondja erre Somogyi. Az eddig lejátszott meccsek alapján nehéz megítélni, milyen esélyei lehetnek Somogyinak a szerződésre, ő mindenesetre próbál nem túl sokat gondolkodni ezen, és mindent megtesz azért, hogy bekerüljön a tizenötös keretbe.

Bár a Lakers még nem nyert az előszezonban, nincsenek kétségeink afelől, hogy az egyik legerősebb csapata a ligának, főleg, mert a nyáron nem csak Nasht, hanem a 2008-as zsákolóversenyt a supermanes produkcióval megnyerő Dwight Howardot is megszerezte. "Szerintem a címvédő Miami Heat és az Oklahoma City jelenti majd a legnagyobb kihívást a Lakers számára. Mindenképpen izgalmas szezon lesz" - tekintett előre Somogyi.

A Lakers öltözője hemzseg a dollármilliomos, tudásban és egóban egyaránt az átlag fölött álló klasszisoktól, de Somogyi szerint Bryanték egyáltalán nem éreztetik a többiekkel, hogy ők igazi sztárok. "Az öltözőben és a pályán mindenki egy szinten van, de természetesen Kobe és a többi tapasztaltabb játékos megkapja a neki kijáró tiszteletet."


A sok nagy név közül Somogyi előzetesen az ő posztján játszó Gasollal való találkozást várta a legjobban, leginkább azért, mert tetszik neki a játékstílusa, képzettnek tartja, és szeretne tanulni tőle. Somogyi még öt meccsen juthat lehetőséghez az előszezonban, és ha nem kapna szerződést, akkor is maradhat a Lakers közelében, mivel gyakran előfordul, hogy a lemaradó játékosok a D-League-be kerülnek át, ahol az NBA-klubok fiókcsapatai szerepelnek.

Ha ez sem jön össze, akkor még mindig van esély egy európai csapathoz igazolni, és aztán jövőre ismét meg lehetne próbálni beteljesíteni a nagy álmot. A centerre Rátgéber László szövetségi kapitány is figyel, meg is hívta a nyári Eb-selejtezőkre készülő csapatba, de Somogyi a saját célját szem előtt tartva a Summer League-et választotta.

Forrás: AFP/Getty Images/J. Meric

"Nagy megtiszteltetésként ért, amikor behívott a válogatottba. Rátgéber László tapasztalt szakember, és remélem, hogy a jövőben tudunk együtt dolgozni" - mondta a kapitányról Somogyi, aki végigjárta a korosztályos válogatottakat, és tavaly az Universiadén is ott volt, úgyhogy nem mondható, hogy a semmiből bukkant volna elő.

A Somogyihoz hasonlóan a szintén a Santa Barbara Egyetemen végzett Tim White egy jegyzetében eléggé lehúzta Somogyit, akiről azt mondta, hogy az NCAA-meccseken átlagban pályán töltött 12,2 percből 12 lehangoló volt, és hogy használhatatlan támadásban, csak annyit tud, hogy bezsákolja a labdát. White szerint Somogyi a nála alacsonyabb ellenfelekkel szemben nem tudott dominálni, és mozgásból nem is tud kosarat dobni. Ugyanakkor a cikk azt is megemlíti, hogy Somogyinak remek érzése van a blokkoláshoz, példának felhozva egy egyetemi meccset, amelyen nyolc blokkolással zárt a magyar center. White szerint nem valószínű, hogy Somogyi valaha NBA-sztár lesz, vagy kezdőjátékos bármelyik csapatban, de a magassága olyan előnyt jelent a számára, ami jó védőjátékossá teheti.