Társoldalunk:

Nem lesz magyar hokicsapat a téli olimpián

2012.11.11. 19:56

A magyar jégkorong-válogatott második lett a 2014-es szocsi olimpia selejtezősorozatának budapesti tornáján, miután a vasárnapi zárónapon büntetők után 7-6-ra kikapott a holland csapattól. Ezzel eldőlt, hogy a magyarok nem lehetnek ott az olimpián.

Olvassa el online közvetítésünket is!

Jégkorong olimpiai előselejtező, 3. forduló:
Hollandia - Magyarország 7-6 (3-1, 1-3, 2-2, 0-0, 1-0), büntetőkkel
gól:
Postma (12.), van den Heuvel (16.), K. Bruijsten (20.), Joly (24.), De Jong (49.), Van Oorschot (59.), illetve Hári (9.), Sikorcin (22.), Mihály (32.), Vas M. (37.), Vas J. (55.), Ladányi (56.)
büntetős gólok: Hagemeijer és Kars

A magyar hokiválogatott 1964-ben, Innsbruckban szerepelt utoljára téli olimpián, ám két év múlva is nélkülünk rendezik a játékokat. A papírforma alapján Magyarország hiába volt a favoritja a négycsapatos tornának, és hiába nyert szombaton 13-0-ra Horvátország ellen, Hollandia vasárnap túljárt a hazai pályán szereplő hokiválogatott eszén.

A két forduló után százszázalékos együttes döntő összecsapásán hazai szempontból jól kezdődött a meccs, emberelőnyben Hári saját kipattanóját váltotta gólra. Egy ellentámadásból egyenlítettek a hollandok, később pedig Van den Heuvel a levegőben szálló korongba ért bele, ezzel máris vezetett Hollandia.

Az első szünet előtt 44,5 másodperccel jött az újabb vendégtalálat: a Bálizs védése után lecsorgó pakkot Kevin Bruijsten vágta a hálóba. A magyarok mezőnyfölénye 13-8-as kapura lövési arányban mutatkozott meg, de a gólokat a vendégek lőtték.

A 3-1-es holland fölény ellenére mindenki bizakodott, így Palkovics Krisztián is: "Az első tíz percben mi voltunk fölényben, a hollandok találtak két gólt, szerintem jobbak vagyunk, jobban korcsolyázunk, és bedaráljuk őket" - értékelte az első harmadot a válogatott nemrég visszavonult legendája a DigiSport 2-nek.

Fotó: Mudra László - Magyar Jégkorong Szövetség

A második harmad elején Sikorcin létszámfölényben Hári kipattanóját értékesítette, de aztán újabb holland találat következett: Bálizs védését követően Joly nem hibázott.

A 6500 fős nézősereg egy emberként buzdította a hátrányban lévő csapatot, és Mihály szép cselek után betalált, pedig még szabálytalankodtak is ellene. És ezzel még nem volt vége: Vas Márton a hátsó palánkról visszavágódó korongot lőtte be.

Az utolsónak gondolt záróharmad előtt még tovább nőtt az optimizmus: "Most már nagy a fölényünk, ha ennyire nyomás alá tudjuk helyezni a hollandokat, nem lehet baj" - fogalmazott a volt válogatott Majoross Gergely.

A harmadik harmad holland kapuvassal és emberelőnnyel indult, majd a magyarok játszhattak létszámfölényben. Tizenegy perccel a vége előtt  De Jong távoli lövése utat talált a hazai kapuba, és a magyarok megint rohanhattak az eredmény után. Bartalist kiküldték, de Bálizs védésével tartotta a lelket a többiekben.

Fotó: Mudra László - Magyar Jégkorong Szövetség

A folytatásban aztán húsz másodperc alatt fordított a magyar válogatott. Előbb Hári szép szólója után szolgálta ki Vas Jánost, majd Ladányi az egyik vendégvédő lába között lőtte el a pakkot, és így 6-5 lett az állás.

Sikorcin kiállítását még túlélte a magyar csapat, ám Van Oorsschot egy távoli lövéssel 1:30 perccel a vége előtt egyenlített. Újabb hazai emberelőny maradt a hajrára, sőt a hosszabbításra is. Újabb találat már nem esett, így jöhettek a büntetők, ebben pedig a hollandok voltak a jobbak.

A meccs győztese jövő februárban már az olimpiai részvételért harcolhat a házigazda dán, valamint a fehérorosz és a szlovén csapat ellen.

Korábban:
Litvánia - Horvátország 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

A végeredmény:
1. Hollandia 8 pont
2. Magyarország 7
3. Litvánia 3
4. Horvátország 0

Pénteken:
Magyarország - Litvánia 5-1
Hollandia - Horvátország 8-2

Szombaton:
Magyarország - Horvátország 13-0
Hollandia - Litvánia 9-2
   
A torna díjazottjai:
legjobb kapus: Bálizs Bence
legjobb hátvéd: Jordy van Oorschot (holland)
legjobb csatár: Hári János
a torna legértékesebb játékosa: Marco Postma (holland) 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK