Vágólapra másolva!
Óriási meccset nyert a magyar nőikézilabda-válogatott, amely 32-31-re nyert az olimpiai és világbajnoki bronzérmes spanyol csapat ellen a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének pénteki zárófordulójában.

C csoport, 3. forduló:
Magyarország - Spanyolország 32-31 (17-14)
Újvidék, Spens Aréna, 3000 néző
v.: Maric, Masic (szerbek)
Magyarország: Herr O., Kiss É. (kapusok) - Bódi 1, Kovacsicz, Rédei-Soós 5, Görbicz 4/1, Kovacsics, Szucsánszki 2, Szamoránsky P. 3, Szabó V., Bulath, Klivinyi, Szekeres 1, Tomori 12/3, Vérten 2, Vincze M. 1
Spanyolország: Gonzalez Ramos, Navarro (kapusok) - C. Martin 7/2, Beatriz Fernandez 2, Cuadrado 1, Mangue 2, Aguilar Diaz, Benzal Andaloussi, Alonso 2, Chavez Hernandez, Pinedo 5, Begona Fernandez 4/1, Amoros, Nerea Pena 5, Elorza Eguiara, Barbosa 3
hetesek: 4/4, illetve 3/3
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Az élő közvetítés

A korábbinál több, mintegy 2500 magyar szurkoló érkezett a találkozóra, amely álomszerűen kezdődött: a 3. percben időt kért a spanyol kapitány, mivel együttese négygólos hátrányba került.

A remek hangulat átragadt a játékosokra, Herr például két százszázalékosnak tűnő ziccert hárított. A 8. percben 6-2-nél Szekerest kiállították, de így sem csökkent a különbség. Azonos létszámnál szintén remekül zárt a védőfal, a spanyolok csak kínkeservesen jutottak el lövőhelyzetig - ha eljutottak egyáltalán.

Negyedóra elteltével tért magához az ellenfél - elsősorban a cseréinek köszönhetően -, és megkezdte a felzárkózást. A 17. percben, 10-7-nél Szekerest - a védelem oszlopát - újból kiküldték, nem sokkal később pedig 11-9-re módosult az állás. Ekkor már Böhn is időt kért.

A spanyolok lendülete azonban nem tört meg, kapusuk, Navarro is egyre többet védett, ráadásul Görbiczet sérülés miatt le kellett cs

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

erélni, és csak a második játékrész közepén tért vissza. A 23. percben a Ferencvárosban légiós Pena betalált, ezzel egyenlítettek a spanyolok (12-12). Aztán Tomori átlendítette a csapatot a holtponton, így sikerült a szünetig újra háromgólos előnyt összekovácsolni.

A második félidő elején emberelőnyben 19-15-re vezetett a magyar együttes, majd tartotta a különbséget. A spanyol tréner a 41. percben, 24-20-nál újból időt kért, ezt követően jelentősen feljavult csapata védekezése. Negyedórával a vége előtt 25-23-at mutatott az eredményjelző. A spanyolok megpróbálták gyorsítani a támadásiakat, de ettől nem lazult fel a magyar védelem.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Öt perccel a vége előtt, 30-28-nál Böhn időt kért, hogy a hajrára elmagyarázza a tudnivalókat, majd két magyar gólt követően kollegája tett így, ám egyenlíteni már nem sikerült a spanyoloknak.

Az már szerdán eldőlt, hogy a magyarok és a spanyolok biztosan középdöntősök, így ennek a mérkőzésnek az eredménye mindenképpen számít a folytatásban.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A négyes utolsó találkozójának tétje, hogy a horvátok vagy a németek jutnak-e tovább a magyarok és a spanyolok mellett. Amennyiben a horvátok nem kapnak ki, akkor két, ha a németek nyernek, akkor négy ponttal várják a középdöntőt a magyarok.

A másik ágról a montenegrói, a román és az orosz csapat lépett tovább, így ez a három gárda lesz a folytatásban a Böhn-együttes ellenfele. Az csak este derül ki, hogy milyen sorrendben.

"Az első két mérkőzésünkön rosszul kezdtünk, megbeszéltük, hogy most nem lehet így" - nyilatkozott Szamoránsky Piroska. "Ez tulajdonképpen meghatározta az egész mérkőzést, végig mi irányítottunk. A németek elleni, középdöntőt érő sikerrel megkönnyebbültünk, és bátran játszhattunk."

"Nagyon jó érzés volt nyerni az olimpiai és vb-bronzérmes ellen" - összegzett Herr Orsolya. "Mindenki élvezet a játékot, szerettük volna megmutatni, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni. Nagyon együtt volt most a csapat."

"Gratulálok a csapatomnak, hiszen fantasztikus teljesítményt nyújtott. Büszke vagyok rá, hogy ilyen válogartottat irányíthatok" - mondta Karl Erik Böhn.

További eredmények, D csoport, 3. forduló:
Oroszország - Izland 30-21 (15-8)

később:
Románia - Montenegró 20.15

C csoport:
Horvátország - Németország 20.15