Vágólapra másolva!
Laurencz László volt szövetségi kapitány korábban örökre eltiltotta volna a válogatottól Tomori Zsuzsannát - akkor, amikor a forrófejű kézilabdázó hason rúgta az ellenfél egyik játékosát. Laurencz most elismerte, Elek Gábornak és a Ferencvárosnak köszönhetően sokat változott Tomori, le is higgadt, így jogosan választották az év legjobb magyar női kézisének. A Fradi vezetőedzője szerint nem tettek csodát, csak a bizalmába férkőztek, és elfogadták olyannak, amilyen. Tomori azonban a Montenegró elleni Eb-meccsen elveszítette a fejét, piros lapot kapott, amiért egy találkozóra eltiltották. A szakemberek szerint nem kell ezen csodálkozni, hiszen annyi pofont kap egy meccsen, mint egy bokszoló, és ezt nem lehet birkatürelemmel elviselni.

"A legjobbakra mindig felnéznek, mindig példaképeknek kell lenniük, a pályán és azon kívül is" - mondta Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke azon a díjátadón, ahol Tomori Zsuzsanna megkapta az év legjobb magyar női játékosának járó elismerést. Korábban az átlövő messze volt attól, hogy példakép legyen. Győrből azért kellett távoznia, mert összeveszett az edzőjével, Konkoly Csabával, akit egy ljubljanai BL-meccsen trágár szavakkal illetett. Volt más is: a 2010-es Eb-n a hollandok elleni meccsen a földön fekve hasba rúgta az ellenfél egyik szintén fekvő játékosát, Lameint, amiért kiállították. Akkor Laurencz László volt szövetségi kapitány azt nyilatkozta róla, nála soha többé nem lenne válogatott.

"Tartom, amit akkor mondtam, de szerencsére Zsuzsa azóta rengeteget fejlődött" - kezdte megkeresésünkre Laurencz. "Az idén ragyogó teljesítményt nyújtott a válogatottban és a Fradiban is, megérdemelten lett az év játékosa, viselkedésben is rengeteget változott. Ahhoz, hogy megértsük a megnyilvánulásait, ismerni kell az életét, ami finomam fogalmazva sem volt zökkenőmentes. A másik az, hogy ő egy egyéniség, márpedig az egyéniségek általában nehezen kezelhetőek. Szerencsére remek társaságba került a Fradinál, Elek Gábor vezetőedzőnek is hatalmas szerepe van abban, hogy már nem a botrányaival, hanem a játékával és a góljaival kerül előtérbe. Nagyon örülök, hogy megtalálták vele a közös hangot, kár lett volna egy ilyen tehetséges játékost elveszíteni."

Ódzkodott, majd elkezdett fradistává válni

"Pedig semmi extra nem történt vele a Fradinál, csak elfogadtuk olyannak, amilyen valójában - kezdte Elek Gábor. - Megnyertem a bizalmát, az sem volt rövid idő, de onnantól kezdve elhitte, hogy jót akarok neki. Ódzkodott az elején ettől a közegtől is, hiszen sokan bántották őt korábban az egész pályafutása alatt, itt azonban rájött, hogy feltétel nélkül szeretik, és elkezdett fradistává válni. Persze kisebb súrlódások vannak, de nem olyanok, amiket ne lehetne megoldani. Nagyon szeretem az egyéniségét, borzasztó értékes ember, de csak annak, aki megismeri őt. Ha teljesen levetkőzi a forrófejűségét, igazi példakép válhat belőle."

Forrás: MTI/Beliczay László
A Fradinál elfogadták olyannak, amilyen

A montenegróiak elleni vasárnap esti középdöntőben azonban visszatért a régi Tomori, elveszítette a fejét, a meccset botrányosan vezető bíróknál hevesen reklamált, amiért piros lapot kapott, majd a pályáról lefelé sétálva be is mutatott a montenegrói szurkolóknak, biztos, ami biztos, egyszerre mind a két középső ujjával.

Laurencz László megvédte Tomorit, szerinte felgyülemlett benne az egész éves feszültség, azt adta ki magából vasárnap. "Nem tudjuk, pontosan mit mondott a játékvezetőknek, de az tény, hogy bármit is, felelőtlen és felesleges volt. Az igazsághoz tartozik, hogy ez a lány minden egyes meccsen annyit kap az ellenfelektől, hogy szinte lehetetlen azt birkatürelemmel megállni. Az idén pedig annyi teher volt rajta a klubjában és a válogatottban is, hogy ez a kiállítás a fáradtság következménye is. Reméljük, ez csak egy kisiklás volt."

Egy bokszoló sem kap ennyit

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány is a korábbi pofonokra vezette vissza, hogy Tomori elveszítette a fejét. "A montenegróiak ellen annyi ütést kapott fejre és testre, hogy egy bokszolónak is elég lett volna" - mondta a norvég szakember, utalva arra, amikor az első félidő derekán a montenegróiak egyik legjobbja, Knezevic olyan pofont osztott ki Tomorinak, hogy azonnal végleg kiállították, a magyar játékost pedig ápolni kellett, és csak a második félidőben tudott visszaállni.

Tomorit a Montenegró elleni magánszáma miatt egy meccsre eltiltották, és bár a magyarok fellebbeztek, ha azt nem hagyják jóvá, az átlövő nem játszhat a románok elleni középdöntős meccsen. Az első hírek még arról szóltak, hogy a vírusos megbetegedése miatt a montenegróiak elleni meccset kihagyó Görbicz Anita a románok ellen sem léphet pályára, de hétfőn már edzett a győri irányító. Böhn szövetségi kapitány ugyanakkor azt mondta, az irányító sokat fogyott az elmúlt néhány napban, így nem valószínű, hogy számíthat rá.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Tomori annyi ütést kap egy meccsen, mint egy bokszoló

Laurencz szerint azonban van esély Görbicz játékára. "Szerintem Anita le fog vetkőzni, csak az a kérdés, hogy a betegség mennyire gyengítette le. Tomori hiányával viszont egyértelműen hatalmas veszteség érte a válogatottat, támadásban valószínűleg Klivinyi és Bulath fogja helyettesíteni, ők azonban védekezésben nem tudnak olyan kiemelkedőt nyújtani, míg Zsuzsi ott is alapember. Szabó Vali helyettesítheti hátul, viszont így muszáj lesz támadás-védekezésben cserélni."

Csoda kell Tomori és Görbicz nélkül

Tomori és Görbicz esetleges hiánya kétféleképpen csapódhat le a csapaton. Laurencz szerint valószínűleg dacot fog szülni a játékosokban, és úgy mennek neki a románok elleni meccsnek, hogy azért is megmutatják, Tomoriék nélkül is tudnak nyerni, értük is fognak küzdeni. "Ha viszont nem alakul jól a meccs, közben elveszíthetik a hitüket a játékosok, és feladhatják, mondván, a két legjobbjuk nélkül nincs esélyük. Az is kérdés, hogy a románokból mit vált ez ki, elképzelhető, hogy könnyelműek lesznek. A meccs kimenetele megjósolhatatlan, nőkről van szó, így minden elképzelhető, és annak az ellenkezője is."

Elek Gábor szerint nem sok esélye van a csapatnak a románok ellen, ha egyik klasszisunk sem játszik. "Még Tomorival és Görbiczcel is nehéz lenne. Nélkülük viszont maga a csoda lenne, ha le tudnánk győzni a románokat. De hát bízzunk a csodában!"