Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott tétmérkőzésen legutóbb hét éve, a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon tudta legyőzni Norvégiát, amellyel szombaton a szerbiai Európa-bajnokság elődöntőjében találkozik.

A kézikapitány a bronzéremnek örül

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány elárulta, hogy megálmodta: hazája válogatottja - a keretben élettársával, a világ legjobb beállósának tartott Heidi Lökével - és jelenlegi csapata összefut majd a szerb fővárosban.

"Tudom, hogy Norvégia és Heidi miatt pikáns a meccs, de nem az én személyem a fontos. A saját válogatottamra koncentrálok, hogy a lányok mutassák meg, bárkit képesek legyőzni. Az Eb-n több mérkőzésen is remek teljesítményt nyújtottunk, és ehhez magas színvonalú védekezés, valamint kapusteljesítmény kellett. Tudom, nem mi számítunk esélyesnek, csak tökéletes játékkal lehet keresnivalónk az elődöntőben" - mondta Böhn. Hozzátette: készül egy kis meglepetéssel honfitársai ellen, de hogy pontosan mivel, azt nem árulta el.

A csütörtökön az oroszoktól elszenvedett vereséggel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: mivel tét nélküli összecsapás volt, így tudtak piheni az alapjátékosok, és most ez volt a legfontosabb. Hozzátette, sérülés és betegség nem zavarja a felkészülést, Böhn szerint csapata remek formában várja az ütközetet.

A magyaroknak az utóbbi időszakban - nem túlzás a jelző - katasztrofálisan megy az aktuális olimpiai és világbajnok, sorozatban négy Eb-n aranyérmes norvégok ellen. A legutóbbi találkozó a két évvel ezelőtti Eb-n, Lillehammerben 34-13-as vereséget hozott. Előtte 2009-ben, a kínai vb-n 25-19, a dániai Világkupán 33-13, a 2008-as Eb-n pedig 34-20 volt a skandináv együttes javára. Ezen a négy találkozón a magyarok összesen 65 gólt lőttek és 126-ot kaptak.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Böhn és Löke szombaton egymás ellen harcol

Az utóbbi nyolc párharcot az északiak nyerték. Mostanáig az utolsó magyar győzelem 2007. február 28-án született, akkor Szombathelyen 32-27 lett a végeredmény. A magyarok nem Magyarországon - jelesül Norvégiában - utoljára 2006. április 4-én, Kristiansandban, éppen Böhn szülővárosában nyertek a rivális ellen 25-24-re. Az utolsó tétmérkőzésen aratott siker 2005. december 10-én volt a szentpétervári vb-n, amelyen 20-18-ra sikerült legyőzni a norvégokat, igaz a félidőben még 9-6-ra ők vezettek.

Az Eb-k 1994 óta íródó történetében a magyarok ötödik alkalommal jutottak az elődöntőbe. Az első Eb-n, Németországban negyedik lett a csapat úgy, hogy a bronzmérkőzésen 24-19-re kapott ki Norvégiától. Négy év múlva Hollandiában is összefutott a két csapat, akkor az elődöntőben a skandináv együttes 28-14-re nyert a később a harmadik helyet megszerző Mocsai-csapat ellen. A 2004-es, magyarországi rendezésű Eb-n Kiss Szilárd csapata az elődöntőben 44-29-re kapott ki a norvégoktól, majd megszerezte a bronzérmet az oroszokkal szemben.

A szerbiai Eb-n nemcsak a magyar-norvég, hanem a szerb-montenegrói elődöntő is pikáns lesz. Szerbia és Montenegró 2003 februárja és 2006 májusa között államszövetség volt. A két ország női válogatottja Eb-n még soha nem szerepelt ilyen jól. A vendégek az idei londoni olimpián ezüstérmesek voltak, ám most várhatóan közel 20 ezer szurkoló szorít majd a Belgrád Arénában a hazaiaknak.

Az Eb-n a négy elődöntős válogatott már nem érdekelt a jövő évi, ugyancsak szerbiai rendezésű világbajnokság selejtezőinek vasárnapi sorsolásán, hiszen már mindannyian kijutottak a vb-re.

Az Eb további programja:
szombat (Belgrád):
az 5. helyért:
Dánia - Oroszország 12.00

elődöntő:
Norvégia - Magyarország 14.30
Szerbia - Montenegró 17.00

vasárnap (Belgrád):
a 3. helyért 14.30
döntő 17.00