Vágólapra másolva!
Visszafogott elvárásokkal vág neki a férfikézilabda-válogatott a pénteken kezdődő spanyolországi világbajnokságnak. Mocsai Lajos a fiatalok beépítését és a nyolc közé jutást tűzte ki célul az olimpiai negyedik csapat elé. A csoportban a házigazda mellett a horvátok számítanak a legkeményebb ellenfélnek, de Egyiptom és Algéria is okozhat kellemetlen perceket. A lebonyolítást sokan igazságtalannak tarják, hiszen akár öt győzelem után is ki lehet esni egyetlen vereséggel.

A férfikézilabda-vb menetrendje

"Azt a felkészülést, amit otthon öt mérkőzéssel plusz az edzésekkel terveztünk, végrehajtottuk" - nyilatkozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy az utolsó tréningeken már egyértelműen az Egyiptom elleni nyitómérkőzésre készültek. A férfikézilabda-válogatott csütörtökön, két nappal az első világbajnoki csoportmérkőzés előtt megérkezett Madridba, a szövetségi kapitány már aznap edzést vezényelt.

"Nem szabad elfeledni, hogy az afrikaiak 15 góllal elverték Szerbiában a hazai csapatot, ez is csak azt jelzi, mennyire kiegyensúlyozott csoportba kerültünk" - mondta Mocsai, aki szerint ezt a világbajnokságot arra kell felhasználni, hogy a kulcsjátékosok tehermentesítése mellett beépüljenek azok a fiatalok, akik eddig is ott voltak a keretben, de kevesebb lehetőséghez jutottak.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Lékai Mátéra több teher hárulhat

"A vébé alkalmas lesz arra, hogy Lékai Máté, Ancsin Gábor, Putics Barna, Nagy Kornél és Szöllősi Szabolcs olyan tapasztalatot szerezzen, amire lehet később építeni" - részletezte a kapitány, aki a 18-as keretet ennek megfelelően válogatta ki.

Óriási meglepetést eleve nem okozhatott mindez, azért annyira nem nagy a merítési lehetőség. Fazekas Nándor és Laluska Balázs visszavonult, Iváncsik Tamás lemondta a válogatottságot, a 42 éves Pérez Carlosszal már nem számolnak, míg Ilyés Ferenc az olimpia előtt megsérült bokáját műttette meg ismét, így ő regenerációra használja fel a világbajnokság alatti bajnoki szünetet.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Putics Barna is bizonyíthat a vébén

A névsor alapján annyi kérdés maradt nyitott, hogy ki lesz az a két játékos, aki kimarad. Várható volt, hogy Tatai Péter és Mikler Roland helye biztos a kapuban, így Liszkai Szilveszter az egyik tartalék, a másik kimaradó pedig az a Grebenár Gábor lett, aki a felkészülési meccsek során is kevesebbet játszott, a balátlövő poszton pedig van választék.

Szóba kerülhetett volna egy jobbátlövő feláldozása is, de Nagy László és Mocsai Tamás helye megkérdőjelezhetetlen, Krivokapics Miloraddal pedig próbálgatta a szakvezetés a jobbszélső posztot, ahol egyedül Harsányi Gergelyre számíthat, így várható volt, hogy nem balkezes marad ki.

Az utazó keret:
kapusok:
Tatai Péter (klub: Pick Szeged, születési idő: 1983.06.23., válogatottság száma: 63, gólok: 0)
Mikler Roland (Pick Szeged, 1984.09.20., 112, 0)

tartalék kapus:
Liszkai Szilveszter (Bacau, 1987.03.01., 30, 0)

jobbszélső:
Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya, 1981.05.03., 137, 273)

jobbátlövők:
Mocsai Tamás (Hannover, 1978.12.09., 168, 402)
Krivokapic Milorad (Cimos Koper, 1980.07.30., 31, 69)
Nagy László (MKB Veszprém, 1981.03.03., 158, 610)
Ancsin Gábor (Pick Szeged, 1990.11.27., 30, 48)

irányítók:
Császár Gábor (MKB Veszprém, 1984.06.16., 176, 605)
Nagy Kornél (Dunkerque, 1986.11.21., 86, 128)
Lékai Máté (Celje, 1988.06.16., 56, 105)

beállósok:
Szöllösi Szabolcs (Csurgó, 1989.01.28., 24, 28)
Zubai Szabolcs (Pick Szeged, 1984.03.31., 149, 241)
Schuch Timuzsin (MKB Veszprém, 1985.06.05., 88, 58)

balátlövő:
Putics Barna (Gummersbach, 1984.08.18., 71, 165)

balszélsők:
Iváncsik Gergő (MKB Veszprém, 1981.11.30., 224, 603)
Vadkerti Attila (Pick Szeged, 1982.02.22., 83, 116)


Az afrikaiakra figyelni kell


Ahogy Mocsai Lajos is fogalmazott, a csoport rendkívül kiegyensúlyozott. A vb-harmadik és Eb-negyedik házigazda spanyolok mellett az olimpiai és Eb-bronzérmes horvátok kiemelkednek, papírforma szerint mögöttük kellene zárnia a Londonban elődöntős magyar válogatottnak.

A spanyoloknak hazai pályán a döntőbe jutás a minimum, Valero Rivera kapitány reméli, hogy a csapat képes lesz megismételni a 2005-ös bravúrt, amikor világbajnokok lettek. "Ez a 16-os keret a legerősebb, amivel eddig a válogatottnál dolgozhattam, a csapatot a szíve és a lelkesedése elviheti a végső diadalig" - jelentette ki Rivera.

Raúl Entrerrios 15 nappal a rajt előtt eltörte a jobb keze egyik ujját, amit meg is kellett műteni, így rá minimum hat hét kihagyás vár, a helyére Carlos Ruesga (Ademar Leon) került. A keretbe a régi nagy nevek közül a veszprémi Chema Rodriguez és a német Füchse Berlint erősítő Iker Romero sem fért be, míg Raúl Entrerrios és a veszprémi balszélső, Cristian Ugalde a rajt előtt néhány nappal sérült meg, így mindketten csak a lelátóról szurkolhatnak.

Nem csak a magyarok építkeznének, a horvátoknál Slavko Goluza például úgy döntött, kihagyja a vébéről Ivano Balicot és a kapus Venio Losertet. Mint mondta, a világbajnokságot arra szeretné felhasználni, hogy néhány játékosnak pihenőt adjon, egy-két fiatalt pedig kipróbáljon.

A csoport két afrikai válogatottja okozhat kellemetlen meglepetéseket. Magyarország szombaton Egyiptom ellen kezd, amely nem lebecsülendő ellenfél. Nemcsak azért, mert 2001-ben vb-negyedik, 1995-ben és 1997-ben vb-hatodik volt, hanem mert harmadik számú afrikai csapatként vasárnap úgy verte el a szerbeket 15 góllal, hogy Veselin Vujovic kapitánynak el kell gondolkodnia, érdemes volt-e a fél csapatot lecserélni az egy évvel ezelőtti Eb-ezüst után.

Algéria annyival jobb Egyiptomnál, hogy a tavalyi kontinensviadalon a csoportkör 34-34-es döntetlenje után a legjobb négy között 26-25-re legyőzte, igaz, a döntőben már nem bírt Tunéziával (20-23). A csapat két éve alaposan megizzasztotta a szerbeket a svédországi vébén, és végül csak egy góllal kapott ki. Romániát viszont legyőzte.

A D csoport hatodik helyezettje, Ausztrália szóra sem érdemes, legutóbb úgy lett tökutolsó, hogy a helyosztón tízzel kikapott az utolsó előtti Bahreintől. A 2009-es eszéki vb-csoportmérkőzésen mi is 41-17-re vertük, nem valószínű, hogy azóta óriási fejlődésen ment keresztül a sportág a távoli kontinensen.

A kézilabda-világbajnokság lebonyolítási rendszere különbözik a csoportmérkőzésre és középdöntőre épülő Európa-bajnokságétól. A vébén négy hatfős csoportban küzdenek az együttesek, az első négy továbbjut a legjobb tizenhat közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek. Azaz elképzelhető, hogy egy csapat hibátlanul teljesíti a csoportmérkőzéseket, de a nyolcaddöntőt elbukja, és csak a 9. helyen végez. Hasonlóan balszerencsésen járt 1999-ben a szintén Mocsai Lajos vezette magyar nőikézilabda-válogatott, amely öt siker és egy nyolcaddöntős győzelem után a legjobb nyolc között kikapott Norvégiától, és utána hiába nyert két helyosztót, nyolc győzelemmel és egy vereséggel csupán ötödikként zárt. Nem véletlen, hogy az Európa-bajnok dán válogatott legendás kapitánya, Ulrik Wilbek (képünkön) kritizálta a lebonyolítást.

Forrás: AFP/Javier Soriano

"Egyszerűen nem igazságos a rendszer, mert a papíron sokkal jobb csapatoknak elég egy-két botlás, és az egyenes kiesés során máris olyanokkal kerülnek szembe, akikkel csak a véghajrában lenne szabad. Képzeljék el, hogy mi megnyerjük a B csoportot, a D-ben pedig a horvátok kikapnak a spanyoloktól és a magyaroktól, és a negyeddöntőben máris összejön a Dánia-Horvátország rangadó. És hiába voltunk addig hibátlanok, simán kieshetünk" - nyilatkozta a Tv2.dk portálnak.


C csoport: Szerbia elkerülné a magyarokat

A velünk egy ágon lévő C csoportra azért érdemes figyelni, mert onnan kap majd nyolcaddöntős ellenfelet a válogatott. A papírforma szerint Szaúd-Arábia és Fehéroroszország lehet a két kieső, de ki tudja, milyen erőt képvisel a szlovén vagy a dél-koreai válogatott, és milyen hangulatban lesznek a szerbek és a lengyelek. Nehéz eldönteni, hogy ez könnyű vagy nehéz csoport, az viszont biztos, hogy egy jól összpontosító magyar válogatott bármelyik csapatot le tudja győzni a C csoportból.

Szerbiát december 30-án Veszprémben könnyedén vertük 37-31-re, a csapat nagy pofont kapott Egyiptomtól is, azaz az előjelek számukra nem a legkedvezőbbek. Veselin Vukovic ráadásul alaposan átalakította csapatát, hiszen olyan nevek maradtak ki, mint Dalibor Cutura, Dragan Marjanac, Strahinja Milic, Rastko Stojkovic, Bojan Beljanski, Dobrivoje Markovic, Milos Kostadinovic, Luka Mitrovic, Momir Rnic és Nikola Manojlovic (igaz, az utóbbi két játékos sérülés miatt nem játszhat), de az elvárás ugyanaz, mint a magyaroknál, a legjobb nyolc közé kerülés.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Marko Vujin, a szerbek egyik csillaga

Zarko Sesum, a Veszprém egykori, a Löwen jelenlegi irányítója azonban már kacsingatott a csoportunk felé is. "Senkit sem becsülhetünk le, de szerintem Szlovénia és Lengyelország lesz a legfőbb rivális. Azért kellene jól szerepelni, hogy a legjobb 16 között elkerüljük Horvátországot, Spanyolországot és Magyarországot."

A lengyelek 2007-ben világbajnoki másodikak voltak, a legutóbbi vébén éppen tőlünk kaptak ki a 7. helyért vívott mérkőzésen, a szerbiai Eb 9. helye után pedig elbukták az olimpiai selejtezőt, ami Bogdan Wenta kapitány állásába került. Az új szakvezető Michael Biegner lett. A lengyelekkel szintén játszott mostanában a magyar csapat, egy hete az Újév-kupán 27-27 lett az eredmény.

A csoport: rutinos franciák, fiatalító németek

Az A csoport és a világbajnokság egyik nagy esélyese a címvédő francia válogatott, amelynek keretében Claude Onesta kapitány nem okozott nagy meglepetést. Nikola Karabatic annak ellenére stabil tag, hogy bundagyanúba keveredett, a nagy sztárok közül ott lesz Thierry Omeyer, Jerome Fernandez, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Samuel Honrubia és Michael Guigou, meglepetést talán a kevésbé ismert Timothey Nguessan, Grégoire Detrez (mindkettő Chambéry) vagy Valentin Porte (Toulouse) neve jelenthet.

A franciák jó formában vannak, hétfőn 26-10-re verték a csoportellenfél Argentínát. Nem igazán lesz esélye a másik dél-amerikai együttesnek, Brazíliának sem, a papírforma szerint Montenegró odaérhet a harmadik-negyedik helyre, a vb-újonc meglepetésre harcolta ki a részvételt, miután a selejtezőben a jóval esélyesebb svédeket múlta felül.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Silvio Heinevetter, a Füchse Berlin és a német válogatott kapusa

A montenegrói csapat a hétvégén egy dániai négyes tornán szerepelt, de minden mérkőzését elveszítette: Szlovénia 31-26-ra, Dánia 38-21-re, Tunézia 30-28-ra verte. Az afrikaiakon a vébén vehet revánsot, a tunéziaiak ugyancsak simán továbbjuthatnak, csakúgy, mint a megfiatalított németek. Martin Heuberger szövetségi kapitány hat újonccal vág neki a vébének, Holger Glandorf, Lars Kaufmann, Uwe Gensheimer és Michael Kraus hiányában a 2007-es világbajnok csapatból már csak négyen - Oliver Roggisch, Dominik Klein, Michael Haass, Carsten Lichtlein - maradtak.

A keretben öt olyan játékos lesz, aki Spanyolországban játszik először felnőttvilágversenyen: a Wetzlar két szélsője, Tobias Reichmann és Kevin Schmidt mellett a magdeburgi Stefan Kneer, a flensburgi Steffen Weinhold, illetve a három évvel ezelőtti U21-es világbajnok Steffen Fäth.

B csoport: dán-izlandi csata a csoportelsőségért

A B csoport nagy esélyesének számít az Európa-bajnok, világbajnoki döntős dán csapat, amelynek 18-as keretéből Ulrik Wilbek végül a Kolding jobbátlövőjét, Kasper Irminget és a hannoveri irányítót, Morten Olsent hagyta ki.

Az izlandiak bombaerősek lehetnének, ha nem sújtotta volna őket sérüléshullám. Először a Rhein-Neckar Löwent erősítő Alexander Petersson esett ki vállsérülés miatt, és bár megpróbálta a szakvezetés visszahívni a londoni olimpia után visszavonult 39 éves, 330-szoros válogatott Olafur Stefanssont, ő nem vállalta a szereplést.

Aztán megsérült a német másodosztály listavezetőjének, a TV Emsdettennek az irányítója, Ólafur Bjarki Ragnarsson, és a védekező specialista Ingimundur Ingimundarson is, kérdés, nélkülük milyen erős a csapat.

Oroszország egy vb kihagyása és egy Eb-15. hely után megfiatalítva is képes a 16 közé kerülésre, a negyedik továbbjutást jelentő helyért pedig majd Katar megküzd Macedóniával, Chile pontszerzése csoda lenne.

A január 11-én kezdődő világbajnokság mérkőzéseit Magyarországon a Sport TV közvetíti, a tervek szerint 40 összecsapás került majd képernyőre. A magyar együttes találkozóit kivétel nélkül élőben, spanyolországi riportokkal és bejelentkezésekkel megspékelve adja a tévé.