Vágólapra másolva!
Egyiptom és Ausztrália sima legyőzése után kilencgólos vereséget szenvedett Horvátországtól a magyar férfikézilabda-válogatott, amely a világbajnokság negyedik fordulójában a házigazda spanyolokkal csap össze. A hazaiak kapitányát, Valero Riverát meglepte a legutóbbi gyengébb játékunk.

"Nagyon meglepett, amit a horvát-magyar mérkőzésen láttam. A horvátok védekezése és fantasztikus kontrajátéka mindent eldöntött, a magyarok képtelenek voltak felnőni a feladathoz. Bevallom, sokkal kiegyenlítettebb csatára számítottam" - nyilatkozta Valero Rivera spanyol szövetségi kapitány.

"Remélem, legyőzzük a magyarokat, kemény meccset várok. Határozottan és jól kell támadni a hatosfalas védekezésük ellen. Nagy László személye meghatározó, de eddig egyetlen alkalom játszottam ellene, éppen a tavalyi olimpián, akkor nagyon jól sikerült a meccs" - tette hozzá, célozva a londoni 33-22-es győzelemre.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Nagy Lászlótól (b) tartanak a spanyolok

Rivera a Marcának nyilatkozva azt elemezte, miért lenne fontos, hogy a csoport élén zárjon válogatottja. "Ugyan négy csapat jut tovább a legjobb 16 közé, de óriási különbség van a csoportelső és a csoportmásodik pozíciója között is, utóbbi esetén ugyanis a negyeddöntőben minden bizonnyal a címvédő franciákkal kellene játszani. De még akár harmadikként is zárhatunk, akkor viszont az Európa-bajnok Dánia lenne a nagy ellenfél."

A spanyol szakvezető optimista, az első három fordulóban nyújtott játék bizakodással töltötte el, most arra kíváncsi, hogy csapat hogyan teljesít egy klasszikus hatosfalas védekezéssel szemben. Azt viszont sajnálta, hogy miután nyílt edzést tartottak, így nem gyakorolhatták a magyarok elleni taktikát.

A magyar csapatban nincs hiányzó, Mocsai Lajos viszont vagy nagy taktikus vagy egyszerűen realista, mert nyilatkozatában azt érzékeltette, esélye sincs a csapatnak.

"A világbajnokság előtt is tudtuk, hogy Horvátország és Spanyolország is kiemelkedik a csoportunkból, nekünk pedig a fő célunk a nyolcaddöntőbe jutás. A jelenlegi fizikai állapotában a magyar válogatott ennyit tudott teljesíteni a horvát válogatott ellen. Meglepetés tehát nem ért minket, továbbra is arra koncentrálunk, hogy bejussunk a legjobb 16 közé, így nyilvánvaló, hogy az Algéria elleni találkozó lesz a kulcsmérkőzés" - mondta.

Igaz, a spanyolokkal szemben az utóbbi időben nem sok babér termett: a mérleg 12 magyar győzelem, 4 döntetlen, 14 spanyol siker, de a győzelmek nagy része évtizedekkel korábbról datálódik.

A két csapat legutóbbi 15 mérkőzése közül mindössze háromszor született magyar győzelem: 1988-ban a szöuli olimpián (26-16), egy 2004-es strasbourgi felkészülési meccsen (32-28), illetve a 2008-as Európa-bajnokságon (35-28).

A vereségek viszont általában megrendítőek voltak, az 1998-as Eb-n 27-17-re, a 2010-es Európa-bajnokságon 34-25-re, a két évvel ezelőtti vébén 30-24-re, a tavalyi olimpián pedig 33-22-re kaptunk ki.

Forrás: MTI/Beliczay László
Mocsai szerint a spanyolok esélyesebbek

Az EFE spanyol hírügynökség megszólaltatta Nagy Lászlót, aki a Barcelona színeiben tizenkét éven át szerepelt Spanyolországban. A Veszprém jobbátlövője azt mondta, csak akkor van esély a spanyolok ellen, ha a horvátok ellen elkövetett technikai hibák számát a minimálisra redukálja a válogatott.

"Ez a csapat még a horvátoknál is gyorsabban kontrázik" - érzékeltette a várható fő startégiai fegyver közötti különbséget.

A Veszprém egykori szerb válogatott kapusa, Sterbik Árpád évek óta a spanyol csapat kulcsembere, szerinte nagy hiba lenne, ha csak a mindenki által jól ismert Nagy Lászlóra koncentrálnának "Amikor nem volt ott a csapatban, akkor is jó volt a magyar válogatott" - figyelmeztetett.

A mérkőzést - amely 19 órakor kezdődik Madridban - a Sport1 és az [origo] élőben közvetíti.