Vágólapra másolva!
2005 után másodszor is világbajnok lett a spanyol férfikézilabda-válogatott, amely a vb barcelonai döntőjében kiütéses, 35-19-es győzelmet aratott Dánia ellen.

Eredmény, döntő:
Spanyolország - Dánia 35-19 (18-10)
Barcelona, Palau Sant Jordi
v.: Krstic, Ljubic (szlovénok)
Spanyolország: Sierra, Sterbik (kapusok) - Tomas 1, Maqueda 5, Viran Morros 1, A. Entrerríos 3, Guardiola 2, Rivera 6, Aguinagalde 5, Sarmiento 1, Rocas, Arino, Montoro 2, A. García 2, Canellas 7/1, Ruesga
Dánia: Landin, Green (kapusok) - Nöddesbo 1, Mortensen, Eggert 3/2, Markussen 2, Lauge 1, Spellerberg, Svan, Lindberg 1, René Toft, Möllgaard 4, Söndergaard 4, Henrik Toft 1, M. Hansen 2, Nielsen
hetesek: 1/1, illetve 2/2
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Kevesen hitték volna, hogy a spanyolországi férfikézilabda-világbajnokság döntőjében szemernyi izgalom sem lesz. A fináléba a házigazda spanyol csapat mellett az addig százszázalékos Dánia jutott be, amely a negyeddöntőben Magyarország, majd a négy között Horvátország ellen is lehengerlő produkcióval rukkolt elő.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A dán kapusoknak nagyon nem ment a döntőben

Ezúttal azonban öt perc után Ulrik Wilbeknek időt kellett kérnie, ugyanis csapata addig mindössze egyszer lőtt kapura, az ellenfél viszont már 3-0-ra vezetett. Landin nem hozta a szokásos bravúrokat, a védelem sem állt úgy össze, mint az előző mérkőzéseken, így az Európa-bajnok egyszer sem tudta alkalmazni legerősebb fegyverét, a gyors lerohanást.

Ennek ellenére a félidő közepére sikerült többször is feljönni egy gólra, ám a 20. percben, 9-8 után megállt a tudomány. Igaz, Sterbik sem brillírozott a spanyol kapuban, viszont Rivera, Maqueda és Aguinagalde remekelt támadásban, így 30 perc után már 18-10 volt az eredmény a hazaiaknak.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Ulrik Wilbek ritkán élt át ekkora verést

Sok ötlete nem lehetett ekkora különbségnél Ulrik Wilbeknek: a dánok kapitánya a női válogatottal egykoron nyert olimpiát, vébét és Eb-t, a férfiakkal "csak" két Eb-aranyig és két vb-döntőig jutott.

A második játékrész elején Möllgaard ugyan betalált, de aztán teljesen szétestek az északiak. A 45. percre egy 11-2-es szériával már 29-12 volt a spanyolok javára, a legnagyobb kérdés az maradt a végére, hogy tud-e húszgólos különbséggel nyerni a 2005-ös világbajnok.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Spanyol örömtánc

Spanyolország megelégedett a 16 gólos sikerrel, de a 35-19-es győzelemmel a világbajnokságok történetének legnagyobb győzelmét aratta (az eddigi csúcsot az oroszok 1993-as kilencgólos, 28-19-es sikere jelentette a franciák ellen).