Vágólapra másolva!
Az Ademar León tavaly megfricskázta az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatát, és összesítésben egy góllal kiverte a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből. A párharc idén folytatódhat, a magyar bajnokot fűti a revánsvágy, Nagy László pedig egykori edzőjét üdvözölheti majd a spanyol kispadon. Skaliczki László harcos Szegedet ígér a csoportkör egyetlen százszázalékos csapata, a lengyel Kielce ellen, ahol a majdnem tökéletes szezon ellenére elégedetlenek az edzővel.

A három lehetséges ellenfél közül talán a legnehezebbet kapta az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, bár a játékoskeretet, az idei teljesítményt és a távlati terveket figyelembe véve a magyar bajnoknak kötelező továbbjutnia a legjobb nyolc közé.

Miután Carlos Ortega csapata megnyerte a B csoportot, nyilvánvalóvá vált, hogy a Pick Szeged, Ademar León Bjerringbro-Silkeborg hármasból kaphat ellenfelet. Dán csapat ellen talán még sohasem kapott ki a magyar bajnok (a Bjerringbrót tavaly például oda-vissza verte), míg a Szeged ugyan a szezonban egyszer már elagyabugyálta bajnokin a Veszprémet, de nehéz elképzelni, hogy két mérkőzésen továbblépne ellene.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Egy éve nem bírt a Leónnal a Veszprém Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A León tavaly megfricskázta a Veszprémet, és a hazai pályán elért 31-28-as előnyt nem adta el, a visszavágón csupán 27-25-re kapott ki, így továbbjutott. Idén viszont a Marca szerint sokkal inkább a Kielcével szeretett volna játszani, mint Final Four-esélyes Veszprémmel.

"Van mit törlesztenünk, hiszen tavaly szerencsétlen körülmények között estünk ki. Itt már nincs könnyű csapat, ráadásul mi nem csupán a legjobb nyolcba szeretnénk bekerülni, és ehhez tovább kell jutnunk ebből a párharcból" - mondta Fazekas Nándor a klub hivatalos honlapján.

Ortega úgy nyilatkozott, tisztelettel tekint a Leónra, hiszen tudja, hogy nagyon fiatal a csapat: "A León már a csoportkörben is okozott meglepetést. Fő erőssége a védelme, valamint az, hogy rendkívül gyorsan tudnak kontrázni. Három-négy játékos köré épül a taktikájuk, elsősorban Ruesga és Goni semlegesítését kell megoldani a siker érdekében."

Az eredmények alapján azért annyira nem ijesztő az Ademar teljesítménye, hiszen csak a francia Montpellier-t tudták oda-vissza verni az A csoportban, idegenben még a szerb Partizantól is kikapott (a szerbeknek ez volt az egyetlen győzelmük az idei sorozatban), míg a német Flensburggal 29-29-et játszott.

"Nehéz meccs lesz. A León jelentősen átalakult, sok fiatal és tehetséges játékosuk van, akik meglepően jól játszanak ebben az idényben. Manolo Cadenas személyében nagyon jó edzőjük van, aki biztos vagyok benne, hogy nagyon jól felkészíti ellenünk a csapatát" - nyilatkozta Chema Rodriguez, a Veszprém irányítója.

Cadenas számára három ember biztosan nem lesz ismeretlen, hiszen Mirko Alilovic kapussal még a Leónban dolgozott együtt, de edzője volt a Barcelonánál Cristian Ugaldének és Nagy Lászlónak is.

"Már az első meccsen olyan eredményt szeretnénk elérni amellyel, a hazai visszavágón nem fenyegetheti veszély a továbbjutásunkat" - jegyezte meg Nagy László.

Az Ademar León kerete:
kapusok:
Inaki Malumbres, Luis De Vega Martínez, Matej Asanin (horvát)
mezőnyjátékosok: Alvaro Cabanas, Mario López Alvarez, Iosu Goni Leoz, Gonzalo Carou Marcel (argentin), Raul Nantes (brazil), Diego Pineiro Martin, Carlos Rusesga, Juan Castro Alvarez, Jose Mario Carrillo Gutierrez, Felipe Borges (brazil), Alberto Molina Martinez, Djordje Golubovic (szerb), Faruk Vrazalic (bosnyák), Valdimir Vranjes (bosnyák)

A csoportnegyedikként nyolcaddöntőbe jutó Szegednek nem lehettek vérmes reményei, a Veszprém mellett a német Hamburg és a lengyel Kielce érkezhetett. A Pick végül utóbbit kapta, ezzel legalább nem lett magyar-magyar párharc, azaz dupla az esély a nyolcba jutásra.

A Kielce a BL egyetlen csapataként hibátlanul zárta a csoportkört, de hozzá kell tenni, abban a hatosban, ahol a macedón Metalurg a második, a szlovén Gorenje Velenje pedig harmadik csoport lenni ez nem nagy dicsőség.

"Kellemes emlékeim vannak Kielcéről, hiszen szövetségi kapitányként az első válogatott meccsemet éppen ebben a városban vívtam egy Karácsony-kupán, ráadásul győztünk is" - emlékezett vissza Skaliczki László a klub hivatalos honlapján. "Nem véletlen, hogy a lengyel együttes százszázalékos mérleggel végzett a csoport élén, hiszen több klasszisa is hazatért a Bundesligából. Ez egy egészen más kézilabda-kultúra, sokban hasonlít a német stílusra. Izgatottan várjuk a párharcot, amelynek a lengyel csapat az esélyese, azonban egyet ígérhetek: harcosan vetjük magunkat a küzdelembe."

A csapat szlovák válogatott átlövője, Frantisek Sulc elárulta, a három csapat közül valóban a Kielcével szerettek volna találkozni. "Nagyon érdekes párharc vár ránk, nem lesz könnyű dolgunk. Fontos lesz az első mérkőzés, majd meglátjuk, milyen taktikával állunk fel" - nyilatkozta a lengyel csapat honlapján.

A lengyel bajnokság listavezetője valóban kisebb világválogatottként funkcionál, hiszen a keretben akad vb-ezüstérmes hazai játékos (Bielecki, Jurecki, Tkaczyk, Szmal), olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes horvát (Strlek, Cupic, Losert, Buntic), Eb-2. szerb (Stojkovic), vb-negyedik szlovén (Zorman) és Eb-3. izlandi játékos (Ólafsson) is.

"Miután elsők lettünk a C csoportban, elvileg mi vagyunk az esélyesebbek. De a Szegedet nagyon jó csapatnak tartom, és tudom, hogy hazai pályán nagyon erősek" - nyilatkozta Uros Zorman.

Rastko Stojkovic szerint ha a Szeged a Kielce csoportjában lett volna, akkor elcsípi a második helyet. "A Szeged jól teljesített az utóbbi mérkőzéseken, de ettől függetlenül azt várom, hogy mi nyerünk, legalább az egyik mérkőzésen. Egyértelműen az a célunk, hogy továbbjussunk."

A csapat a szezon során eddig mindössze egyszer kapott ki, még november 10-én a Wisla Plock otthonában (32-25). Ennek ellenére nincs minden rendben a klubnál, lengyel sajtóértesülések szerint ugyanis a klubvezetés állítólag azt tervezi, hogy a szezon végén megválok Bogdan Wenta edzőtől.

A korábbi vb-ezüstérmes lengyel szövetségi kapitány nehéz ember hírében áll, utódja a svéd aranygeneráció egyik tagja, Magnus Wislander lehet, akit a svéd Redbergslids IK három hónapja menesztett.

A Kielce kerete:
kapusok:
Kamil Buchcic, Filip Jastrzab, Venio Losert (horvát), Slawomir Szmal
mezőnyjátékosok: Karol Bielecki, Denis Buntic (horvát), Ivan Cupic (horvát), Piotr Grabarczyk, Mateusz Jachlewski, Michal Jurecki, Krzysztof Lijewski, Mateusz Mazur, Zeljko Musa (horvát), Thorir Ólafsson (izlandi), Tomasz Rosinski, Rastko Stojkovic (szerb), Manuel Strlek (horvát), Grzegorz Tkaczyk, Bartlomiej Tomczak, Uros Zorman (szlovén)

A nyolcaddöntők párosítása:
Ademar León (spanyol) - MKB VESZPRÉM
PICK SZEGED - Kielce (lengyel)
Bjerringbro-Silkeborg (dán) - FC Barcelona (spanyol)
Celje (szlovén) - HSV Hamburg (német)
Csehovszkije Medvegyi (orosz) - THW Kiel (német)
Atlético Madrid (spanyol) - Füchse Berlin (német)
Dinamo Minszk (fehérorosz) - Metalurg Szkopje (macedón)
Velenje (szlovén) - Flensburg-Handewitt (német)

Az első meccseket március 13. és 17. között rendezik, a visszavágók március 20. és 24. között lesznek. Az áprilisban esedékes negyeddöntők párosítását március 26-án sorsolják, a négyes döntő Kölnben lesz június 1-2-án.