Vágólapra másolva!
Ezúttal sem kerülte el a balszerencse az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatát, amely a Bajnokok Ligája keddi, negyeddöntős sorsolásán kifogta a címvédő THW Kiel együttesét. Antonio Carlos Ortega edző csalódott volt, kieli kollégája, Alfred Gislason viszont elégedetten nyilatkozott.

Hihetetlen balszerencséje volt az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatának a keddi, bécsi sorsoláson, a negyeddöntőben ugyanis a Bajnokok Ligája-címvédő THW Kiel került a veszprémiek útjába.

Az elmúlt években sorra kőkemény ellenfeleket kapott az együttes, most volt esély arra, hogy a csoportgyőzelem és az ezzel járó kiemelt státusz esetleg meghozza a fordulatot. A magyar bajnok kaphatta volna a macedón Metalurg Szkopjét, vagy a német bajnokságban harmadik helyen álló Flensburgot, esetleg azt a spanyol Atlético Madridot, amelyet oda-vissza legyőzött a csoportkörben.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Marko Vujin tavaly még Veszprémben játszott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Helyettük azonban jött az a Kiel, amely tavaly megnyerte a sorozatot, idén megbotlott Celjében, Veszprémben, majd a negyeddöntő első mérkőzésén a Csehovszkije Medvegyi otthonában is, de hazai pályán alaposan, tizenegy góllal elverte a magyarokat.

Hogy az európai szövetség miért engedte, hogy a negyeddöntőben összekerüljenek a csoportban is egymás ellen küzdő felek, nem tudni, de egy darabig biztosan nem szabadul meg az összeesküvés-elméletektől. A negyeddöntő két legjobbja (Veszprém-Kiel) és két leggyengébbje (Kielce-Metalurg) mellett ugyanis összejött egy német (Hambuerg-Flensburg) és egy spanyol csata is (Atlético-Barcelona).

A Veszprém és a Kiel története során eddig hatszor találkozott egymással a bajnokok Ligájában, mindig a hazai csapat nyerte meg a találkozót, de az összevetésben a magyar bajnok sohasem jutott volna tovább.

Az 1995-96-os kiírásban a magyar együttes még a régi csarnokban 23-21-re nyert, majd az idegenbeli csoportmérkőzésen 28-25-re kikapott. A 2006-2007-os évadban a negyeddöntőben találkoztak a felek, a 39-36-os hazai diadal után Kielben a németek 39-32-re nyertek, és továbbjutottak.

Idén a csoportkörben kerültek össze ismét, hazai pályán októberben Nagy László kilenc és Iváncsik Tamás hét góljának is köszönhetően 31-30-ra nyert a magyar csapat, ám a februári visszavágón súlyos, 32-21-es vereséget szenvedett.


"Kielben sokkal jobban kell játszanunk, mint azt februárban tettük, ahhoz, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. Mindent megteszünk a továbbjutásért, azt viszont be kell látnunk, hogy ez volt a legrosszabb sorsolás, amit kaphattunk" - nyilatkozta a klub hivatalos honlapján Gulyás Péter, aki a legutóbbi találkozón kétszer talált be a németek kapujába.

Nagy László szerint is a legnehezebb ellenfelet kapták: "Nem verhetetlenek, többször is botlottak idén. Nekünk azt kell keresnünk, hogyan juthatunk tovább. Kielbe is a győzelem reményében kell utaznunk, és olyan eredményt elérni, amellyel itthon kiharcoljuk a továbbjutást."

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Nagy László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Antonio Carlos Ortega vezetőedző is csalódott volt, de legalább annak örült, hogy a visszavágóra Veszprémben kerül sor. "A legrosszabb sorsolás, amit kaphattunk. A februári németországi meccsen borzalmasan játszottunk, biztos vagyok benne, hogy tudunk mi annál sokkal jobban is kézilabdázni"

A Kiel honlapja a veszprémi csapat képviseletében a sorsolás helyszínén tartózkodó Zámbó Éva irodavezetőt idézte, aki szerint annyi érdeklődő lesz, hogy háromszor is meg tudnák tölteni az ötezer fős Veszprém Arénát.

Sabine Holdorf-Schust, a Kiel klubmenedzsere hangsúlyozta, számukra hátrány, hogy a második mérkőzést játsszák idegenben. "Szeretnénk megszakítani azt a hagyományt, hogy amióta Final Four van, a címvédő nem jutott be a következő évi elődöntőbe" - mondta.

Egy ember volt csupán elégedett a sorsolással, a németek edzője, Alfred Gislason. "Egy hihetetlenül erős csapat ellen két nagyon jó mérkőzésre van szükségünk a továbbjutáshoz. Nem érzem hátránynak, hogy itthon játsszuk az első mérkőzést, ebben a párharcban szerintem nem ez lesz a döntő, én ötven-ötven százalékot adok mindkét csapatnak a továbbjutásra" - mondta.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Nagy László és Daniel Narcisse csatája Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Kiel első embere, Klaus Elwardt bízik a hazai szurkolók frenetikus erejében, míg a világ legjobbjának választott francia átlövő, Daniel Narcisse sajnálkozott, hogy kétszer kell a Veszprém ellen játszania. "Ha el szeretnénk jutni a kölni Final Fourba, akkor nem számítanak a vágyak, bárkit le kell tudni győzni."

A Kiel kerete:
kapusok: Thierry Omeyer, Andreas Palicka
mezőnyjátékosok: Patrick Wiencek, Filip Jicha, Momir Ilic, Rene Toft Hansen, Niclas Ekberg, Marko Vujin, Marcus Ahlm, Aron Palmarsson, Daniel Narcisse, Christian Sprenger, Christian Zeitz, Dominik Klein, Gudjon Valur Sigurdsson
edző: Alfred Gislason

A negyeddöntő párosítása:
Atlético Madrid (spanyol) - Barcelona (spanyol)
Metalurg Szkopje (macedón) - Kielce (lengyel)
Flensburg-Handewitt (német) - Hamburg (német)
Kiel (német) - MKB Veszprém

A negyeddöntők első mérkőzéseit április 17. és 21. között kell megrendezni, a visszavágók április 24. és 28. között lesznek. A győztesek bejutnak a június 1-jén és 2-án sorra kerülő kölni négyes döntőbe.