Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott a szünet után közel kilenc percig nem dobott gólt, végül nagy csatában 20-18-ra mégis le tudta győzni az olimpiai bronzérmes Horvátországot a Veszprémben rendezett Európa-bajnoki selejtezőn. Mocsai Lajos csapata három forduló után hibátlan mérleggel vezeti a négycsapatos csoportot.

Percről percre

Az utóbbi világversenyeken rendre bronzérmes horvát csapat felett aratott sikerrel a magyarok óriási lépést tettek a 2014-es dániai Európa-bajnoksági részvétel felé.

A meccs egyik főhőse Nagy Kornél volt, aki csereként beállva ötször volt eredményes, így a horvátok hiába kapcsolták ki a játékból az egyetlen gólig sem jutó Nagy Lászlót, nem sikerült pontot szerezniük. Szintén remekelt a hat gólig jutó Császár Gábor, illetve a remek védéseket bemutató, három büntetőt is hárító Mikler Roland.

A magyarok ezt megelőzően legutóbb 2008. november 2-án győzték le riválisukat - szintén egy veszprémi Eb-selejtezőn -, azóta nyolc találkozón át nyeretlenek maradtak ellenük.

Eb-selejtező, 3. forduló:
Magyarország - Horvátország 20-18 (8-7)
gól:
Császár 6, Nagy K. 5, Ilyés 3, Mocsai 2, Harsányi 1, Vadkerti 1, Szalafai 1, Törő 1, illetve Nincevic 4, Buntic 4/2, Horvat 4, Vori 3, Kopljar 2, Duvnjak 1.

A két csapat százszázalékos mérleggel várta az összecsapást, így a felek tudták, hogy egy újabb győzelemmel kiharcolható a továbbjutás. A horvátok a legutóbbi olimpián, a világ- és az Európa-bajnokságon egyaránt bronzérmesek voltak, Londonban éppen a magyarok előtt. A tavalyi olimpián ráadásul a csoportkörben is a horvátok nyertek - a bronzmeccshez hasonlóan hét góllal -, így a mostani ellenfél egy világversenyen belül kétszer is legyőzte a Mocsai-csapatot.

A játékosok "Nekünk 80!" feliratú pólóban melegítettek, ezzel is utalva arra, hogy a magyar szövetség az idén ünnepli megalapításának 80. évfordulóját.

Kemény védekezés, kimaradt helyzetek és büntetők jellemezték a meccs első szakaszát, a 8. percben még csak 1-2 volt az állás. Császár duplájával és Mikler védéseivel sikerült fordítani, de ellépni nem. A gólínségre jellemző volt, hogy negyedóra elteltével 4-2-re vezetett a házigazda. Schuch kiállítása alatt, 4-4-nél a 20. percben Mocsai Lajos szövetségi kapitány időt kért, de ettől sem lett hatékonyabb a támadójáték. Császár találataival a szünetben minimális különbség volt a két együttes között. Az irányító harminc perc alatt a csapat góljainak felét dobta.

A második játékrész elején Nincevic két góljával fordítottak a horvátok, és - a pihenő előtti periódust is beszámítva - sorozatban négyszer voltak eredményesek. A tehetetlenséget megunva Mocsai időt kért a 37. percben, 8-10-nél, és több poszton cserélt. Az első magyar találatra kilenc percet kellett várni a második félidőben.

Buntic kiállításából erőt merítettek a hazaiak, ráadásul Mikler immár harmadik alkalommal védett hétméterest. A záró negyedóra 12-12-ről indult, és az együttesek fej fej mellett haladtak. A hajrában Nagy Kornél villanásai 19-17-es vezetést eredményeztek, ám Schuchot ismét - immár véglegesen - kiállították. Buntic büntetőjével 19-18-ra módosult az állás, aztán emberhátrányban Nagy Kornél kínai figurából betalált, eldöntve ezzel a két pont sorsát.

"Az egész csapatnak jár a gratuláció, egy ilyen horvát csapatot 18 gólon tartani fantasztikus" - nyilatkozta a meccset közvetítő SportKlub televíziónak a kapus Mikler Roland. "A hihetetlen közönség átsegített minket a holtponton, le a kalappal az egész csapat előtt. Örülök, hogy egy ilyen jó horvát csapatot sikerült legyőzni."

"Ez a hat pont elegendő az Eb-kvalifikációhoz, a magyar csapat ott lesz a következő világversenyen" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. "Egy csodálatos hangulatú, óriási meccset nyertünk, ezért lehet ezt a csapatot szeretni."

"Elfáradtam, de egy ilyen győzelem megéri a fáradságot" - nyilatkozta a hatgólos Császár Gábor.

"Fantasztikus meccs volt, kiválóan védekeztünk, Roli remekül védett, mindenki hős volt ma" - jelentette ki a találkozó után a csereként beállva öt gólt szerző Nagy Kornél, aki a végén egy kínai figurából szerzett találattal tette fel a koronát a csütörtöki teljesítményére. "Nem volt megbeszélve a kínai, de (Mocsai) Tomi remekül észrevette, hogy középen érkezem, kicsit éreztük is egymást, edzések alatt is összejönnek az ilyen trükkök, csodálatos volt. Ezzel a sikerrel nyugodtan készülhetünk a következő meccsre, a hibákból próbálunk tanulni."

Szerdán játszották:
Lettország - Szlovákia 28-24 (14-9)

Az állás:
1. Magyarország 6 pont
2. Horvátország 4
3. Lettország 2
4. Szlovákia 0

A csoportból az első két helyezett jut ki a 2014-es dániai Eb-re.

Az eddigi mérkőzések:
1. forduló:
Magyarország - Lettország 32-25
Horvátország - Szlovákia 25-21

2. forduló:
Szlovákia - Magyarország 24-28
Lettország - Horvátország 23-30

A további program:
4. forduló:
Horvátország - Magyarország, szombat 18.30, Zágráb
Szlovákia - Lettország, vasárnap 17.30, Vágbeszterce (Povazská Bystrica)

5. forduló (június 12-13.):
Lettország - Magyarország
Szlovákia - Horvátország

6. forduló (június 15-16.):
Magyarország - Szlovákia
Horvátország - Lettország