Vágólapra másolva!
A Hypónak és a Slagelsének többször is összejött, a Valceának egyszer sem, így nem tudni, a hangzatos nevű ZRK Vardar SCBT Szkopje nőikézilabda-csapata milyen útra lép azzal, hogy komoly szponzori háttérrel és két ETO-játékos szerződtetésével világválogatottat épít. A macedónoknak 2002-ben már volt BL-győztes csapata, a keretben található nevek alapján erre jövőre is adott lesz az esély. Persze ehhez a címvédő Győrnek és talán a Fradinak is lesz egy-két szava.

A 2012-13-as szezonban a Győri Audi ETO KC nőikézilabda-csapata óriási menetelés végén, egy mérkőzést leszámítva mindet megnyerve, teljesen megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

A csapat jövőre is ugyanolyan erős marad, ugyan Andrea Lekic és Jovanka Radicevic távozik, de a helyükre Katarina Bulatovic és Bognár-Bódi Bernadett révén megfelelő pótlás érkezik. Raphaelle Tervel marad, és szülése után júliusban a csapattal kezdi meg a felkészülést Hornyák Ágnes is, így nem túlzás az állítás, hogy talán még az ideinél is erősebb ETO-val számolhatnak majd a riválisok.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Radicevic és Lekic nyártól már ellenfél lesz Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lesz-e riválisa a Győrnek?

Kérdés, lesz-e egyáltalán ellenfél? Az idei elődöntők résztvevői közül a norvég Larvik nem lesz fiatalabb és versenyképesebb, a szlovén Krim Ljubljanára ráférne már egy komoly edző, aki képes lenne jó játékosokból igazi csapatot építeni, a román Oltchim Valcea pedig meggyengülve bár, de életben maradt, lehet, a sztárok távozása még jót is tesz az együttesnek.

Az orosz Dinamo Volgográd, az osztrák Hypo, a dán Tvis Holstebro vagy FC Midtjylland, a német Thüringer HC, a horvát Podravka Koprivnica, a francia Fleury Loiret vagy Metz, illetve a spanyol Bera Bera nem valószínű, hogy komoly szerepet tölt be.

Így az se elképzelhetetlen, hogy egy sérülésmentes szezonnal akár még a Ferencváros is odaérhet a legjobb négy közé, ehhez persze az kell, hogy Zácsik Szandra és Nerea Pena vállal, illetve lába bírja a terhelést, és Szikora Melinda, Mészáros Rea, valamint a német válogatott elsőszámú balátlövője, Laura Steinbach maradéktalanul beváljon és tudja pótolni a távozó Pastrovics Melinda, Deáki Dóra, Dajka Bettina triót.

Női edzővel és orosz pénzzel jutott a csúcsra a Vardar

Ha van igazi sötét ló, akkor az újdonsült macedón bajnok ZRK Vardar SCBT Szkopje egyértelműen annak számít. Az orosz pénzből jelentősen megerősödő klub a jövő szezonban a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé szeretne jutni. A folyamat tavaly nyáron indult meg, amikor Szergej Szamszonyenko személyében mecénást és sportigazgatót kapott egy személyben.

A csapat - amelynek eddigi legnagyobb sikere egy 1994-es kupagyőzelem volt - egyből meg is nyerte a bajnoki aranyat, ezzel Macedónia önállósodása óta a harmadik női klub lett, amely első helyen zárt: előtte a Kometal tizenhét címet gyűjtött (1993-2009), a legutóbbi három idényben pedig a Metalurg ért fel a csúcsra.

http://www.youtube.com/embed/TANKRWm24pE?rel=0


Indira Kastratovic lett az ország első női edzője, aki bajnoki aranyat szerzett csapatával, ráadásul az első, aki játékosként és szakvezetőként is aranyat szerzett.

Az egykori kiváló jobbátlövő - aki az 1997-es vébén gólkirálynőként a hetedik helyig is vezette Macedóniát, és tagja volt a 2002-es BL-döntőben a Fradit legyőző Kometal Szkopjénak - edzői pályafutását a Vardar utánpótlásában kapta, a felnőtt csapatnál tavaly nyáron kezdett el dolgozni, és a bajnoki döntő utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, nem volt könnyű dolga.

"Nehéz úgy edzeni és irányítani a csapatot egy szezonban, hogy állandóan változik a keret összetétele. Januárban néhányan elmentek, néhányan érkeztek, a fiatalokkal való munkában volt tapasztalatom, de az idősebbekkel nehezebben tudtam magam elfogadtatni. Lehet, hogy tapasztalatlan edzőként korán jött ez az aranyérem, de úgy érzem, a kemény munka miatt megérdemeltem" - nyilatkozta.

Azt mondta, a szezon során semmilyen nyomást nem érzett a vezetőség részéről, volt ugyan egy kitűzött cél, de elsősorban arra ügyeltek, hogy a lányok a rájátszásra legyenek csúcsformában.

"Sok új dolgot megvalósítottam, igyekeztem, hogy a csapaton belül mindenki úgy érezze magát, mint egy nagy család. Voltak csapatépítő tréningek, jártunk koncertekre, közös kirándulásokra. Jövőre ez nehezebb lesz, hiszen még több sztár érkezik. A legfontosabb, hogy a játékosok tudják, ki a főnök. És egy idő után rájön mindenki arra, hogy közösen lehet elérni a nagy eredményt. Jövőre lépésről lépésre akarunk haladni, az alapcél, hogy a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé kerüljünk" - mondta.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic
Claudine Mendy Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Szkopjéban a pénz nem számít

Hogy a fejlődést érzékeltessük: másfél éve, 2011 novemberében a Vardar az EHF-kupa 3. fordulójában a Békéscsabával került szembe, és lemondva pályaválasztói jogáról előbb 39-20-ra, másnap pedig 40-20-ra kapott ki a magyar együttestől. Akkori keretéből jelenleg senki sem játszik már ott.

Az idei bajnoki aranyból ugyanakkor már olyan sztárok vették ki részüket, mint a két orosz válogatott kapus, Inna Szuszlina és Nigina Szajdova, a spanyol beállós Begona Fernandez vagy a brazil balszélső, Dajane Pires da Rocha.

Ez azonban még kevés lenne az álmok beteljesítéséhez, így Szamszonyenko körülnézett a játékospiacon, és őrült bevásárlásba kezdett. Az első ismertebb nevet február elején dobta be a helyi sajtó, a Dnevnik február 3-án számolt be arról, hogy az orosz Zvezda Zvenigorod 30 éves válogatott beállósa, Julija Nikolic hazatér, és egy évre a szkopjeiekhez szerződik.

Forrás: AFP/Dimitar Dulkoff
Siraba Dembele Forrás: AFP/Dimitar Dulkoff

Egy nappal később a Győr két játékosa, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic is aláírt egy évre. "Örülök, hogy egy ilyen projekt részese lehetek, ez egy nagy kihívás a számomra. Remélem, hogy a következő évben már lesznek eredményeink" - mondta a szerb irányító, míg a montenegrói jobbszélső úgy fogalmazott, mindig is szerette az új kihívásokat.

"A Vardar nagy ambícióval bíró klub, szeretném megmutatni, hogy én még képes vagyok némi plusz hozzátenni a sikeres szerepléshez" - nyilatkozta Radicevic.

Március elején a Valceánál mellőzött francia kapus, Amandine Leynaud írt alá, majd két honfitársnője, a kétszeres vb-ezüstérmes Claudine Mendy és Siraba Dembele. Utóbbi szerződtetésekor azt állította, hogy BL-elődöntőt fog játszani új klubjával. Igaz, azt nem közülte, hogy mikor.

Forrás: AFP/Javier Soriano
Maja Zebic Forrás: AFP/Javier Soriano

Miután a spanyol válogatott Alexandrina Barbosával nem sikerült megállapodni, a klub április közepén elcsábított egy újabb franciát a Valceától, a 2009-ben a világ legjobbjának választott Allison Pineau-t. Április 30-án a 23 éves orosz Tatjana Hmirova két, a horvát Maja Zebic egy évre szóló szerződést írt alá,

A klub hivatalos közleménye szerint július 17-ig mindenki szabadságot kapott, hogy ki marad a jelenlegi keretből, esetleg még ki csatlakozik a csapathoz, csak azután derül ki.

A Vardar jelenlegi bő kerete:
kapusok: Amandine Leynaud (francia), Inna Szuszlina (orosz), Nigina Szajdova (orosz)
mezőnyjátékosok: Julija Portjanko, Andrea Lekic (szerb), Allison Pineau (francia), Olga Vinogradova (orosz), Biljana Crvenkoska, Claudine Mendy (francia), Siraba Dembele (francia), Dayane Pires da Rocha (brazil), Dragana Pecevska, Ivana Sazdovski, Marija Steriova, Andrea Klikovac (montengrói), Marina Dmitrovic (szerb), Begona Fernández (spanyol), Maria Lojpur (szerb), Jekatyerina Lubjanaja (orosz), Jekatyerina Kosztyjukova (orosz), Jovanka Radicevic (montenegrói)


Az egyiknek sikerült, a másiknak nem

A női kézilabdában korábban is akadtak kísérletek arra, hogy egy klub tehetős szponzor segítségével megpróbálja a világ legjobb játékosait összeválogatni. Az első kísérlet hosszú éveken át működött, a Gunnar Prokop által megálmodott Hypo már 1984-ben elődöntős volt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, 1987-ben és 1988-ban még elbukta a finálét a legendás Szpartak Kijev ellen, de 1989 és 1995 között hatszor is első lett (igaz, közben ugyanez a keret osztrák válogatottként nem tudott a csúcsra jutni). 2000-ben nyerte nyolcadik trófeáját a legrangosabb kupában, de egészen az idei KEK-győzelemig várnia kellett az újabb nemzetközi sikerre.

A dán Slagelse hasonló utat járt be, még másodosztályú csapatként szerződtette Anja Andersent, akivel feljutott az élvonalba, majd összevásárolva a legjobbakat 2003-ban EHF-kupát, 2004-ben, 2005-ben és 2007-ben pedig Bajnokok Ligáját nyert. A klub 2008-ban lejtőre került, egy év múlva Andersen is távozott, és a teljes csődbe jutott klub idén februárban fizetésképtelenséget jelentett be, ami miatt törölték is a dán bajnokságból.

A Valcea története még szomorúbb, a névadó szponzor, az Oltchim nevű állami cég évek óta komoly adóssággal küzd, ennek ellenére az elmúlt években 3-4 millió eurós költségvetésű csapattal próbálta elérni az áhított célt, a Bajnokok Ligája-győzelmet. Ehhez azonban se a sztárjátékosok, se a külföldi edzők (Jakob Verstergaard, Anja Andersen, Kovács Péter) nem tudtak hozzájárulni, a legközelebb 2010-ben járt ehhez a Valcea, de a döntőben a Viborg oda-vissza legyőzte.