Vágólapra másolva!
A hazai bajnokság és a kupagyőzelem után triplázásra és címvédésre készül a THW kiel férfikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjében. Momir Ilic BL-győztesként érkezhet Veszprémbe, a Barcelona már Nagy László nélkül érne fel a csúcsra, a Hamburg és a Kielce pedig arra készül, hogy elgáncsolja a két toronymagas esélyest.

Nagy László a kézi-BL álomcsapatában

A helyszínen két nap alatt 40 ezren, a televíziós közvetítés jóvoltából - a számítások szerint - 140 országban 27 millióan láthatják a hétvégi, kölni férfikézilabda-BL négyes döntőjét. A Final Four ötlete 2010-ben vált valósággá, azóta a kölni Lanxess Arena ad otthont az eseménynek, amelyben idén ismét két német csapat, a címvédő THW Kiel és a Hamburg, a két évvel ezelőtti győztes spanyol Barcelona, illetve a lengyel Kielce küzd a trófeáért.

Az európai szövetséget sok kritika érte amiatt, hogy Köln kisajátította magának a Bajnokok Ligája utolsó két napját, de az üzlet az üzlet, így a húszezer fős aréna, az eseményhez kapcsolódó turisztikai bevétel, a vendégéjszakák száma és a szurkolói fogyasztás mind-mind abban az irányba tereli az EHF-et, hogy ne változtasson a bevett formulán.

A Veszprém ezért panaszkodott arra, hogy szerinte a negyeddöntőben azért kellett kiesnie a Kiel ellen, mert német csapat nélkül mit érne a kölni esemény. (Az érvelés csak azért sántított kicsit, mert két éve a Kiel is elvérzett a legjobb nyolc között, ráadásul idén a Flensburg-Hamburg negyeddöntő miatt biztos volt a német jelenlét a négyes döntőben).

Filip Jicha, a Kiel bombázója Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Tény, hogy a címvédő jelenlétével a teltház napokkal előbb biztosítottá vált, az a tízezer drukker, aki hétről hétre megtöltötte a helyi Sparkassen-Arenát, az elzarándokol Kölnbe is.

Ráadásul a sorsolás jóvoltából - micsoda véletlen - biztosan lesz hazai döntős, a Barcelona-Kielce csata mellett ugyanis Kiel-Hamburg elődöntő lesz. Márpedig ez egyértelműen abba az irányba mutat, hogy 2010 után ismét Kiel-Barcelona finálé lesz.

A Final Four programja, elődöntők, szombat:
15.15: Kielce - Barcelona
18.00: Kiel - Hamburg

vasárnap:
15.15: a 3. helyért
18.00: döntő

Bízik magában a Kielce

Ehhez persze a Kielcének is lesz egy-két szava, noha a lengyelek esélyei minden fogadóiroda szerint minimális. Bogdan Wenta együttese hihetetlen szerencsés sorsolással menetelt el a végjátékig, a leggyengébb BL csoportból veretlenül jutott tovább, a nyolcaddöntőben a nem túl acélos Pick Szeged otthon le is győzte 26-25-re, a legjobb nyolc között pedig újra azt a macedón Metalurgot verhette oda-vissza, amellyel megcselekedte a csoportban is.

"Sokan azt mondják, nem érdemeltük meg a Final Fourt. De ez nonszensz. Keményen dolgoztunk, hogy itt lehessünk. Tudom, hogy megvan a Barcelona terve a továbbjutásra, de mi is készülünk. Apró dolgok fognak dönteni, a koncentráció, a jobb kapusteljesítmény, de bízunk magunkban" - nyilatkozta Uros Zorman, a Kielce szlovén légiósa. Ő az egyetlen a lengyel csapatban, aki nyert már BL-t: 2004-ben a Celje, 2008-ban és 2009-ben a Ciudad Real színeiben.

Rutenka hatszoros BL-győztes lehet

A Barcelona jobbszélsője, Victor Tomas szerint a Kielce minden, csak nem könnyű ellenfél. "Azzal, hogy eljutott a legjobb négy közé jelezte, az egyik legjobb európai klub. Lehet, hogy a neve nem híres, de kiváló játékosokkal rendelkezik" - nyilatkozta.

Rutenka a hatodik BL-győzelemre készül Forrás: AFP

A spanyoloknál nincs már Nagy László, aki 2005-ben és 2011-ben is BL-sikerre vezette őket, ott van viszont a fehérorosz Siarhei Rutenka a hatodik diadalára készül. "Az utóbbi időben nagyon jó állapotban vagyok, a fájós térdem olyan, mint 25 éves koromban. Nem elképzelhetetlen, hogy nyolcszoros BL-győztes legyek" - nyilatkozta a 31 éves átlövő, aki 2004-ben a szlovén Celjével, 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben a spanyol Ciudad Reallal, 2011-ben pedig már a Barcelonával nyerte el a legrangosabb európai kupát.

A Handball-planet.com megszólaltatta Antonio Carlos Ortegát, az MKB Veszprém edzőjét, aki elárulta, a Barcelonának szorít. "Kiel-Barcelona döntőt várok" - árulta el Ortega. "Az elődöntőben a német meccs papíron jobb csatát ígér, de biztos vagyok abban, hogy a Kielce az utolsó másodpercig küzdeni fog a spanyolok ellen. Hogy kinek szurkolok? Tizenegy évet játszottam a Barcelonában..."

A Győr nyomában a Kiel

A Kiel ugyanazt a bravúrt érheti el, amit a nőknél a Győri Audi ETO, azaz a hazai bajnokság és kupa után a Bajnokok Ligájában is diadalmaskodhat. Ha ez összejön, akkor annyival megfejeli Görbiczék teljesítményét, hogy minden létező címét megvédi.

"A kölni helyszín egyszerűen szenzációs, a Final Four számomra a világ egyik legnagyobb kézilabda-eseménye. Egész hétvégén világklasszisok játszanak húszezer néző előtt, ez jobb, mint egy vébé vagy egy olimpia. Nekünk megvan már a tapasztalatunk, hogyan lehet ilyen környezetben nyerni, ezért bízom a csapatban" - nyilatkozta Alfred Gislason vezetőedző.

Thierry Omeyer Forrás: AFP

"A Hamburg ellen egyenlőek az esélyeink, mindkét fél jól ismeri egymást, szerintem ugyanolyan szoros lesz a csata, mint a bajnokságban" - tette hozzá. A címvédő a Bundesligában kétszer is három góllal győzött, Hamburgban 33-30-ra, otthon 30-27-re.

Utolsó kupamérkőzéseit játssza a Kiel színeiben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapus, Thierry Omeyer és francia honfitársa, Daniel Narcisse is, de a nyáron távozik a szerb Momir Ilic is - ő Veszprémben folytatja - a svéd Marcus Ahlm pedig visszavonul az aktív sporttól.

Hamburgban már van ok az örömre

A hamburgiak szerda este költöztek Kölnbe, egyik legjobbja, a horvát Domagoj Duvnjak azt mondta, tökéletes állapotban van a csapat, minden ki egészséges és a hangulat is fantasztikus.

"Nyugodtak és boldogak vagyunk, hogy a szezont egy ilyen csúcseseményen koronázhatjuk meg" - nyilatkozta. A csapatot egy öröm már érte, a válogatott kapus, Johannes Bitter harmadszor is apa lett, harmadik fia, Rafael Fredrik hétfőn született meg.

BL-érdekességek

- A 2012-13-as idény legjobbja a Kielce, amely tizennégy mérkőzése közül tizenhármat megnyert. A Barcelona tizenkétszer, a Kiel tizenegyszer, a Hamburg kilencszer győzött.

- A szezon leggólgazdagabb mérkőzését a Kiel vívta, amely a csoportkörben 43-34-re verte a svéd Savehofot.

- A leggyólszegényebb csatát a román Constanta és a szlovén Celje vívta (22-17).

- Huszonegy meccs volt a szezon során, amelyen tíz vagy annál több góllal tudott nyerni egy csapat.

- A góllövőlistát a Hamburg jobbszélsője, Hans Lindberg vezet 88 találattal, de a barcelonai Siarhei Rutenka (79) és a kielcei Michal Jurecki (72) elvileg még utolérheti.

- Az idei nézőcsúcsot a Füchse Berlin-Barcelona mérkőzés tartja, amelyet 13 333-an láttak a helyszínen.

- A Bajnokok Ligájában eddig két játékos tudott hétszer diadalmaskodni: David Barrufet és Xavier O'Callaghan, míg Siarhei Rutenka mellett Andrei Xepkin, Inaki Urdangarin, Enric Masip, Antonio Carlos Ortega, illetve Mateo Garralda mondhatja magát ötszörös győztesnek.