Vágólapra másolva!
A Benedek Tibor keretéből kiesett Tóth Márton az utolsó pillanatban bekerült a kazanyi Universiadéra utazó pólósok csapatába.

Elutazott Kazanyba, a főiskolai világjátékok színhelyére a magyar küldöttség, köztük az a 13 férfi vízilabdázó, akik Vincze Balázs irányításával vesznek részt a tornán. A Benedek Tibor felnőtt keretéből egy napja kiesett Tóth Márton az utolsó pillanatban lett tagja a csapatnak.

"Nagyon elkeseredtem, amikor a szövetségi kapitány közölte a döntést, hogy beleesek a vb-keret szűkítésébe. Szerettem volna még bizonyítani és nagyon jó volt a többiekkel, jól éreztem magam köztük" - nyilatkozta a vlv.hu-nak Tóth Márton, aki így nem utazhat el a barcelonai vízilabda-vb-re.

Tóth Márton mégis ott lesz a nyár egyik nagy pólótornáján Forrás: MTI/Földi Imre

"Természetesen elfogadtam a kapitány döntését, és bár nyilván van még bennem csalódottság, most ez egy új cél, szerintem ahogy kiérek az Universiade-faluba, el fog kapni a hév és onnantól már azokért a célokért fogok küzdeni, amelyek Kazanyban várnak ránk" - tette hozzá a Szeged 28 éves pólósa.

"Az utolsó pillanatban még csavartunk egyet a csapaton. Tóth Marci utazási lehetőségét - a tudta nélkül - folyamatosan melegen tartottuk, így Deutsch Máté helyett ő vesz részt végleges csapattagként az Universiadén" - értékelte a helyzetet Vincze Balázs, az Universiade-válogatott szövetségi kapitánya.

A torna lebonyolítási rendje olyan, mint az olimpiáé, a csoportban mindenki játszik mindenkivel, majd keresztbejátszás következik. A magyar csapat csoportellenfelei Grúzia, Oroszország, Ausztrália, Kanada és Japán, a másik csoport tagja az Egyesült Államok, Brazília, Szerbia, Belgium, Olaszország és Montenegró. "Két csapatot nagyjából feltérképeztünk, az amerikaiakat és a szerbeket" - folytatta Vincze. "Az utóbbiaknál szerintem elképzelhető, hogy a felnőtt válogatott néhány játékosa is az Universiade-kapitány rendelkezésére áll majd. Az orosz csapat nagyjából megegyezik majd a Világliga szuperdöntőjében részt vett felnőtt válogatottal. Japán esetében még kérdőjel, hogy a Világliga-csapatával szerepel-e. Szerencsére a grúzokkal kezdünk, ellenük nem szabad, hogy gondot okozzon a győzelem megszerzése, és ez egyben azt jelenti, hogy lehetőségünk lesz arra, hogy a többi ellenfelet legalább egyszer lássuk az előtt, hogy szembe kerülünk velük."

A tréner elárulta, hogy a cél az elődöntőbe kerülés, az éremszerzés. "Megismertem, jónak tartom a csapatunkat, és a felkészülési idő elegendő volt ahhoz, hogy - legalábbis a saját kiindulási pozíciónkhoz képest - jó állapotba kerüljünk."

A kazanyi Universiadén részt vevő magyar férfi válogatott tagjai: Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid (kapusok), Chilkó Márton, Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám, Tóth Márton (mezőnyjátékosok).

A magyarok programja magyar idő szerint:
Július 5., péntek
15.00: Magyarország-Grúzia

Július 7., vasárnap
18.00: Oroszország-Magyarország

Július 8., hétfő
16.30: Ausztrália-Magyarország

Július 10., szerda
15.00: Kanada-Magyarország

Július 11., csütörtök
16.30: Japán-Magyarország

A legutóbbi, 2011-es Universiadéról a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza. Az úszó Cseh László három aranyérmet nyert, a férfivízilabda-csapat a 9. helyen végzett.