Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-csapat aranyérmet szerzett az oroszországi Kazanyban zajló 27. nyári Universiadén, miután a döntőben 5-4-re verte a házigazda válogatottat. Halek Márton akkora ütést kapott az egyik orosztól, mint Zádor Ervin az '56-os olimpián.

Universiade, férfi vízilabda, döntő:
Magyarország - Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1)
Kazany
vezette: Riccitelli (olasz), Stavropoulos (görög)
Magyarország: Bisztritsányi - Korényi, Szécsi, Kovács, Mezei 1, Juhász, Chilko. Csere: Tóth 1, Erdélyi 1, Somogyi 1, Szentesi 1
Oroszország: Kosztrov - Ogyintszov, Rizov-Alejnyicsev, Zinnyatullin 2, Aszajev, Nagajev, Liszunov 1. Csere: Andrukov, Latyipov 1, Lazarev, Bujak, Tyimakov
kiállítás: 10, illetve 3

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a Vincze Balázs irányította csapat a harmadik negyedben nyújtott remek teljesítményének köszönheti a sikert. Az első két negyed egyformán 1-1 lett, majd a harmadik felvonást 3-1-re nyerték a magyarok, és az oroszok az utolsó játékrészben csupán egy gólt tudtak szerezni, pedig héttel több kiállítást kaptak, mint a magyarok.

A férfi pólósok a magyar küldöttség 15. érmét szerezték meg Kazanyban, köztük a negyedik aranyat.

Bisztritsányi Dávid, az Eger kapusa, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója: „Elvettük azt, ami a mienk. Büszke vagyok arra, hogy tagja lehettem ennek a kiváló csapatnak. Sok jó játékossal találkoztam már, de ilyen remek közösséggel még nem. Nagyon boldog vagyok. Ez volt pályafutásom legjobb meccse. Az egyetemisták megverték a profikat!”

Halek Márton, a Debreceni CSE játékosa, a Debreceni Egyetem hallgatója: „Felrepedt az orrnyergem és egy kicsit a szemem alja. Kaptam egy ütést az oroszoktól, mint Zádor Ervin az '56-os olimpián. Nagyon vérzett az orrom, de már jól vagyok. Az a csapat nyert, amely nagyobb szívvel játszott. Egy igazi családba kerültem.”

Tóth Márton, a Posilippótól a szegediekhez igazoló játékos: „Álomvédekezés, álomjáték. 10 éve nyert férfi vízilabda csapat utoljára Universiadét, Daeguban. Az oroszok kaptak egy kis hátszelet, benne volt a pakliban. Így is nyertünk. Az egyetemi sport igazi ünnepe a mai.”

Somogyi Balázs, a Szeged játékosa, a Szegedi Tudományegyetem hallhatója: „Le a kalappal a csapat előtt. Akkor hoztuk ki magunkból a maximumot, amikor kellett. Most. Szeretnivaló társaság a mienk. Hihetetlenül alázatosak a sport és egymás iránt.”

Vincze Balázs szövetségi kapitány, a Szeged edzője, játékosként BL- és Eb-győztes: „Tudtam, hogy vannak még tartalékaink. Akkor tudtuk ezeket mozgósítani, amikor szükség volt rájuk. A fiúk az első perctől az utolsóig küzdöttek. Másfél hónapja edzünk együtt. Azt fogadtuk meg, hogy az utolsó leheletünkig fogunk harcolni. Így is történt. Gratulálok a fiúknak!

A bronzmérkőzésen:
Szerbia - Olaszország 12-10