Vágólapra másolva!
A kazahokat 16-7-re kiütő, ezzel elődöntős férfivízilabda-válogatott csapatkapitánya, Varga Dániel nem tud magyarázatot adni az első negyedben mutatott játékra, de abban ő és Szivós Márton is egyetértett, hogy a görögök elleni negyeddöntőben ennyi kihagyás sem fér bele.

Megérte húsz órát utazni a pólósokhoz

"Nagyon érdekes ez a szituáció, mert nagyon jól tudtuk, hogy meg fogjuk nyerni a meccset, és elmondhatjuk tízszer vagy százszor, hogy nem szabad félvállról venni, mégis így kezdtünk. Nem tudok erre magyarázatot találni" - mondta az Origónak közvetlenül a meccs után a két gólt szerző Varga Dániel arra utalva, hogy az első negyedben hiába vezetett kétszer is a magyar válogatott, a kazahok 4-2-re fordítottak, igaz, utána hengerelt Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata, és végül 16-7-re nyert.

A csapatkapitányhoz hasonlóan két gólig jutó Szivós Márton állítja: nem nézték le az ellenfelet. "Azt leszögezem, hogy nagyon keményen akartunk kezdeni, nem vettük őket félvállról, mégsem úgy sikerült az első negyed, ahogy azt szerettük volna. Ekkor Benedek Tibi felrázott bennünket, ezt követően pedig védekezésben és támadásban is azt csináltuk, ami meg volt beszélve, és felőröltük a kazahokat."

Szivós szerint nem nézték le a kazahokat Forrás: AFP/Hrovje Polan

A negyedöntőben kedden Görögország következik, amely Varga Dániel szerint nagyon sajátos vízilabdát játszik, ráadásul ezen a vébén rendkívül eredményesen is. "Lassítani fogják a játékot, ezt a sajátos stílust ránk akarják majd erőltetni. A győzelmünk kulcsa az lesz, hogy ki kell hozni őket ebből a komfortzónából, a magabiztos görög stílusból, gyorsítanunk kell a játékot, és sokat kell lefordulnunk. A görögök ellen az ilyen kezdés biztos, hogy nem fog beleférni, mint amit a kazahok ellen mutattunk, de talán az ellenféltől való nagyobb félelem majd arra fog ösztönözni bennünket, hogy már az első támadástól kezdve jobban koncentráljunk" - mondta Varga, akinek a műtött ujja már teljesen rendbejött, így nem hátráltatja a játékban.

"A görögök ellen egy pillanatnyi kihagyás sem fér bele" - mondta Szivós. "Nagyon jó ez a görög csapat, de mi is jók vagyunk. Komoly meccs lesz, nagy lesz a tét, de bejutunk a négy közé. Remélem, hogy sok magyar nyaral most Barcelonában, és kijönnek majd szurkolni nekünk."

Varga Dániel szerint jó, ha félnek az ellenféltől Forrás: MTI/Kovács Anikó

A világbajnokságon a csoportmeccseken csak az dőlt el, hogy ki, milyen ellenfelet kap az egyenes kieséses szakaszban, hiszen mind a négy csapat továbbjutott a nyolcaddöntőbe, Varga Dániel szerint a magyar együttesnek külön is jól jött ez a rendhagyó lebonyolítás. "Mi hat hete jöttünk össze, míg más csapatok négy éve játszanak együtt, de van olyan is, amely a második olimpiai ciklusát tölti. Nálunk sok az újonc, akik most tanulják a világbajnokságot, és ez érezhető is, szerencsére meccsről meccsre fejlődünk."

Varga a vébé szervezéséről két negatívumot azért említett. "Szerintem túl sokat várunk a bemutatásra a meccs előtt, a bemelegítés után nem jó ilyen sokat a szárazföldön lenni. Továbbá úgy tudom, hogy egyik csapatnak sincs tornatermi lehetősége, ami azért baj, mert a két hét alatt az erőállapotunkat szinten kellene tartani a szárazföldön is. Ezeket leszámítva minden rendben van Barcelonában."