Vágólapra másolva!
A Magyarország-Venezuela mérkőzéssel kezdődik pénteken az ötödik U19-es férfi kézilabda-világbajnokság, amelynek Budaörs és Érd ad otthont. Az eddigi négy itthoni vébén mindig a dobogón végzett a válogatott, Kovács Péter szövetségi edző álma az aranyérem.

Az 1982-es és 1995-ös felnőtt női, illetve a 2001-es és 2005-ös női és férfi utánpótlás-világbajnokságokat követően Magyarország immár ötödik alkalommal adhat otthont kézilabdavébének, és az eddigi négy tornán mindig éremmel zárt. Így különösen nagy a várakozás az augusztus 9-én rajtoló, Budaörsön és Érden sorra kerülő U19-es férfikézilabda-világbajnoksággal kapcsolatban, amelyen huszonnégy válogatott méri össze erejét.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség, egyben a szervezőbizottság elnöke az esemény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy a felnőtt vébékhez hasonlóan a 19 éven aluli korosztály esetében is 24 csapat vesz részt a küzdelmekben.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány 50 millió forinttal támogatja a vb megrendezését.

"Nem győzzük hangsúlyozni: a jövőbe fektetünk, ha áldozunk a sportra, ha támogatjuk a tehetséges fiatalokat" - mondtam, és a döntést azzal indokolta, hogy a magyar kézilabdasport példaértékű, intenzív fejlődésen ment át az utóbbi időben, miközben utánpótlásbázisát is sikerült kiszélesítenie.

Kovács Péter, a magyar U19-es válogatott szövetségi edzője közölte, az az álmuk, hogy aranyérmet nyernek a hazai közönség előtt.

"A felkészülési mérkőzéseinket alapul véve arra számítok, hogy nagyon színvonalas lesz a világbajnokság, mivel az ellenfelek közül szinte mindegyik csapat felnőtt szintű kézilabdát játszik, remek, az adott országok felnőtt első osztályaiban szereplő játékosokkal. Éppen ezért nehéz dolgunk lesz, remélem, a közönség támogatására is számíthatunk. A felkészülésünket egy hónappal ezelőtt kezdtük, az első felében elsősorban a fizikai, a második felében a technikai, taktikai munkára koncentráltunk. Nagyon bízom benne, hogy a sok munka meghozza eredményét" - mondta.

A világbajnokságról a magyar válogatott mérkőzéseit, az elődöntőket, a bronzmérkőzést, a döntőt, valamint a nyitó és záró ünnepségeket a Sportklub Tv élőben közvetíti. A vb össze mérkőzését az interneten élőben is követhetik az érdeklődők a világbajnokság hivatalos honlapján.

A 24 válogatott négy, egyenként hatcsapatos csoportban kezdi meg a küzdelmeket. A csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, majd a csapatok egyenes kieséses rendszerben (nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő, helyosztók) folytatják a tornát.

Csoportbeosztás:
A csoport (Budaörs): Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile
B csoport (Budaörs): Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Dél-Korea, Románia
C csoport (Érd): Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország
D csoport (Érd, Budaörs): Németország, Ausztria, Magyarország, Norvégia, Venezuela, Gabon

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Augusztus 9., 18.45, Budaörs: Magyarország - Venezuela
Augusztus 11., 18.15, Érd: Gabon - Magyarország
Augusztus 13., 18.30, Érd: Ausztria - Magyarország
Augusztus 14., 18.15, Budaörs: Magyarország - Németország
Augusztus 16., 18.30, Érd: Magyarország - Norvégia.