Vágólapra másolva!
A luxemburgi kézilabda 2013-ig értékelhetetlen produkciót nyújtott nemzetközi szinten. Tavasszal azonban a Handball Esch csapata Challenge-kupa-döntőt vívhatott, szombaton pedig forradalmi tettet végrehajtva akár a Bajnokok Ligája-csoportkörébe is bejuthat. Pedig a helyi sportban dúl az amatőrizmus - a Tour-győztes Andy Schleck az egyetlen, akit az állam támogat -, a játékosok dolgoznak is, a hat éve kint kézilabdázó Gyáfrás Dávid csak annyit mondott, ezt akár itthon is be lehetne vezetni.

Marc Girardelli visszavonulása óta ha Luxemburg szóba kerül, csak legyintünk: a nagyhercegség sportéletét inkább az amatörizmus jellemzi. A teniszező Gilles Muller mellett a leghíresebb sportoló a Tour-győztes Andy Schleck, ő az egyedüli, akit az állam a helyi villamos művek által támogat. De az ő sorsát is aggódva figyelik a helyiek, mert összerúgta a port RadioShack-Leopard csapat dúsgazdag tulajdonosával, Flavio Beccával.

Andy Schleck Forrás: AFP/Yuzuru Sunada

A Handball Esch játékosai így is történelmet írhatnak, hiszen a csapatot egy mérkőzés választja el a csodától. A tavaly Challenge-kupa-döntőig jutó csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjében rajtolhatott, és az első mérkőzésén óriási meglepetésre 30-26-ra legyőzte a svéd HK Drott Halmstadot.

A részsikert leginkább a Zalaegerszeg 2002-es, Manchester United elleni győzelméhez lehet hasonlítani. Akkor a visszavágó sima angol sikert hozott, és nem kizárt, hogy szombaton a Halmstad is alaposan kitömi a nagyhercegség bajnokát, de egy hétig mégis arról beszélt a helyi sajtó, hogy az amatőrcsapat története legnagyobb sikerének küszöbére került.

A két nemzet kézilabdája közötti különbség óriási: míg a svédek négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokok, addig Luxemburg eddig története során egyszer szerepelhetett világversenyen: az 1958-as férfi vébén három vereséggel esett ki, a németektől 46-4-re, a norvégoktól és a franciáktól 41-8-ra kapott ki.

A kosárlabda a legnépszerűbb

"Majd a visszavágó eldönti, mennyit ér ez a siker" - vélte Gyáfrás Dávid, aki Veszprém, Győr, Komló, Nyíregyháza, majd a másodosztályú nagyatádi Rinyamenti KC érintésével 2007-ben szerződött a luxemburgi kézilabda-bajnokságba. Játszott a Bascharage és a HB Käerjeng együttesében, jelenleg a HB Pétange játékosa, ahol rajta kívül még két magyar, Kékesi Szabolcs és Nagy István is kézilabdázik.

Az átlövő szerint közrejátszhatott a váratlan győzelemben az is, hogy az ellenfél lebecsülte luxemburgi ellenfelét, ráadásul busszal zötykölődött 1200 kilométert a meccs helyszínére.

"A csapat tavaly döntős volt a Challenge-kupában, ám erre a szezonra két legjobbját elveszítette. Belga beállósa Antwerpenbe igazolt, míg a leggólerősebb játékos, Martin Müller a német Budesliga másodosztályában szereplő ASV Hamm-Westfalenhez szerződött. A mag azonban együtt maradt, francia erőnléti edzővel július 20. óta készül, nem egy ijedős társaság, ha nem augusztusban lett volna a mérkőzés, amikor a nyaralások miatt egész Luxemburg kiürül, akkor lehet, olyan hangulat fogadta volna a svédeket, hogy nem néggyel, hanem több góllal sikerül nyerni."

Gyáfrás elmondta, a sportág az amatörizmus ellenére fejlődik, az Esch és a Dudelange mérkőzésein sok néző van, és idén rajtol a Benelux Liga, amelyben négy-négy belga, illetve holland csapat ellen lehet majd szerepelni.

A luxemburgi futballválogatott már a döntetlennek is örül Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Meglepetésre nem a kézilabda, de még csak nem is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág - bár elmondása szerint a Differdange Utrecht elleni sikerének komoly sajtóvisszhangja volt -, hanem a kosárlabda, amelyben óriási pénzek mozognak.

Állami támogatás csak a nemzeti válogatottaknak jut, olyan lehetőség, mint a magyarországi társasági adóból (tao) érkező pluszbevétel, nincsen, senki sem szórja ész nélkül a pénzt.

Kis ország, kis futball

Luxemburg labdarúgó-válogatottja elvétve ér el sikereket, 2008-ban ezért jelentett óriási meglepetést, hogy Svájcban 2-1-re győzött világbajnoki selejtezőn, illetve Moldávia ellen kétszer is ikszelt.

Ehhez képest az utóbbi két évben sikert sikerre halmoz az együttes. 2011-ben Albániát verte 2-1-re Eb-selejtezőn, Szlovákiát ugyanennyire győzte barátságos mérkőzésen, de tavaly Macedónia is ilyen vereségbe szalad bele. Észak-Írországból sikerült pontot szerezni (1-1), idén pedig Azerbajdzsán ellen oda-vissza döntetlenre végzett világbajnoki selejtezőn (0-, 1-1), miközben az örményekkel 1-1-et játszott, legutóbb augusztus 14-én pedig Litvániát verte 2-1-re.

De a nemzetközi kupákban nyújtott teljesítményre se lehet panasz, tavaly a Dudelange óriási meglepetésre az osztrák Salzburgot búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjében, idén a Differdange az albán Laci után a holland Utrechtet verte ki az Európa Liga-kvalifikációban, majd a norvég Tromsö ellen is csak büntetőpárbaj után búcsúzott.

40 helyett elég 30 órát dolgozni

"Luxemburgban egyből azzal szembesültem, hogy itt nincs profizmus, két-három kézilabdázóról tudok csupán, hogy ebből él, egyébként dolgozunk. Annyi könnyítést kapunk, hogy 40 helyett elég 30 órát. Viszont száz százalékot várnak el tőlünk" - nyilatkozta az Origónak Gyáfrás, aki korábban árubeszerző volt, és amikor telefonon hívtuk, éppen egy kisbusszal ment utasokért.

Egyszer került olyan helyzetbe, hogy a munkája miatt nem tudott edzésre menni, akkor egy repülőgép késése miatt muszáj volt megvárni az utasát.

"Aki ideszerződik, egyből munkahelyhez is jut, a klub elintézi neki. Ez azért jó, mert az ember több lábon áll, és ha befejezi az aktív sportolást, akkor is marad megélhetése. Ez nagyon jó, be lehetne vezetni Magyarországon is, a játékosok 36-38 évesen nem kerülnének egyik napról a másikra nehéz helyzetbe" - mondta.

Alzin, Barthel, Girardelli

A 2586 négyzetkilométer területnyi kis országnak ötkarikás múltja is van, sportolói 1912 óta 29 olimpián vettek részt. A 41 évesen elhunyt 1900-as maratonfutó bajnokról, Michel Johann Théatóról is kiderült, hogy Luxembourgban született, de mivel francia színekben versenyzett, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság franciaként tartja számon.

Az első luxemburgi olimpiai érmet Joseph Alzin szerezte, aki 1920-ban súlyemelésben és birkózásban, négy évvel később súlyemelésben indult, és Antwerpenben a súlyemelők nehézsúlyú kategóriájában a második lett.

Az egyetlen arany Joseph Barthel nevéhez fűződik, aki a katonai világbajnokságokon elért első helyezéseit után Helsinkiben óriási meglepetésre megnyerte az 1500 méteres síkfutást. Tíz évvel később a Luxemburgi Atlétikai Szövetség, 1973-ban a Luxemburgi Olimpiai Bizottság elnöke lett, róla nevezték el az ország nemzeti stadionját. Halála után négy évvel, 2006-ban a Tagesspiegel újságírója, Erik Eggers doppingolással vádolta, azt állította, hogy pervitint szedett (a teljesítményt és a koncentrációt fokozó szert a második világháborúban a német katonák használták).

Marc Girardelli Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Hét téli olimpián vettek részt luxemburgi versenyzők, a legsikeresebb Marc Girardelli volt. Az ötvenedik születésnapját idén ünneplő alpesi síző 12 évesen hagyta el Ausztriát, mert édesapja úgy érezte, nem a megfelelő edzők foglalkoznak fiával. Girardelli luxemburgiként sportága egyik klasszisa lett, négy világbajnoki aranyérmet, két olimpiai ezüstöt - 1992-ben, Albertville-ben óriásműlesiklásban és a szuper-óriásműlesiklásban - és összesen 46 Világkupa-elsőséget szerzett. Luxemburgban hatszor választották az év sportolójának.

Szombat este kiderül, a Handball Esch kézisei írnak-e egy újabb fejezetet a kis ország sporttörténelméhez.