Vágólapra másolva!
A németekkel örök életre marad elszámolnivalója a magyar nőikézilabda-válogatottnak, a csehek elleni vb-nyitány nehéz lesz, a megfiatalított román és az Angolát is megszorongató tunéziai együttes nem lebecsülendő ellenfél, egyedül Ausztrália ellen lehet kicsit kiengedni. Ellenfélnéző a pénteken rajtoló szerbiai világbajnokság előtt.

Csehország

"Egyelőre a csehek elleni szombati nyitányt tartjuk a legfontosabbnak, hiszen egy világversenyen az első mérkőzés mindig nehéz, ellenfelünk pedig kulturált, iskolázott kézilabdát játszik. Csehország ellen nyerni szeretnénk, aztán szépen sorban jöhet a többi találkozó" - nyilatkozta Hajdu János szövetségi kapitány.

Való igaz, a cseh stabil és kiegyensúlyozott teljesítményre képes, az elmúlt egy évben pariban tudott lenni a legjobbakkal is, így komoly gondokat is okozhat a nyitányon.

A tavalyi Európa-bajnokságon mindössze egy győzelmet aratott, éppen az első mérkőzésen 25-22-re legyőzte Ukrajnát, majd öt vereséget elszenvedve végül a 12. helyen zárt. De Norvégiától (19-21), Szerbiától (24-28), Dániától (30-33) és Franciaországtól (22-24) is éppen csak kikapott, egyedül a svédek elleni utolsó középdöntős találkozón szalad bele egy nagy pofonba (26-35).

Az Izland elleni vb-selejtezőn oda-vissza győzött, Norvégiától két szűk vereséget szenvedett felkészülési mérkőzésen, a hét végi, dániai négyes tornán pedig úgy lett utolsó, hogy Dánia 34-21-re, a dán B válogatott 31-27-re, míg Spanyolország 31-29-re győzött ellene.

"Minden egyes vereség csalódottá tesz, de már a torna előtt azt mondtam, ezt a három mérkőzést a kísérletezgetésre használjuk fel" - nyilatkozta Jan Basny szövetségi kapitány.

A cseh kerete

kapusok: Lucie Satrapová (Slavia Praha), Barbora Raníková (Metz, francia), Dominika Müllnerová (Baník Most)
mezőnyjátékosok: Hana Martinková, Petra Rúcková, Michaela Borovska, Petra Vítková, Iveta Matousková (mind Baník Most), Hana Kutlvasrová, Katerina Kecliková, Jana Knedlíková, Dominika Selucka (mind Slavia Praha), Pavla Poznarová, Michaela Hrbková (mindkettő Sokol Poruba), Kristyna Salcáková (Zora Olomouc), Romana Chrenková (HC Veselí nad Moravou), Helena Sterbová (Toulon, francia), Iveta Luzumová (Thüringer HC, német), Klára Cerná (Nimes, francia), Martina Crhová (Kristianstad, svéd)

Tunézia

Azt nem állítjuk, hogy Tunéziától félni kellene, de azért egy vállrándítással sem szabad elintézni az észak-afrikai válogatottat. A csapat hetedik világbajnoki szereplésére készül, és bár a legjobb eredményt 1975-ben érte el a 12. helyével, az utóbbi évek egyik legjobb játékosanyagával rendelkezik.

A legutóbbi két Afrika-kupán is ezüstérmes lett Angola mögött, és a 26-24-es és a 27-24-es döntőbeli vereség azt mutatja, a világ kézilabdázásának középmezőnyéhez tartozik, és akár meglepetésre is képes lehet. Mohamed Ali Sghir szövetségi kapitány csoportbeli továbbjutást vár együttesétől, de persze nem a magyar, román, német trió bármelyikét érzi legyőzhetőnek, sokkal inkább a cseheket.

A csapat a felkészülés hajrájában csak 23-18-ra kapott ki a franciáktól, míg vasárnap Japánt 30-28-ra legyőzte. A keret legismertebb játékosa Mouna Chebbah a dán Viborgban játszik, akad norvégiai légiós Raja Toumi személyében, de a keret gerince Franciaországban és otthon kézilabdázik.

A tunéziai keret

kapusok: Echaf Abdallah (C.Africain), Fadia Omrani (Ennour Ariana), Noura Ben Slama (C.A Belais, francia)
mezőnyjátékosok: Raja Toumi (Byaasen, norvég), Mouna Chebbah (Viborg, dán), Asma Elghaoui (Nimes, francia), Ouided Kilani (C.L Colombelles, francia), Nesrine Daoula (Lomme, francia), Faten Yahyahoui (Brest, francia), Maroua Dhaouadi (Nantes, francia), Ines Jaouadi, Refka Hlaili (mindkettő ASF Sahel), Fatma Sfar Ben Chaker (ASF Mahdia), Manel Kouki (Ennour Ariana), Bouthaina Amiche (ASF Teboulba).

Ausztrália

Ha van könnyű ellenfél, akivel egy világbajnokságon is lehet edzőmeccset vívni, akkor az Ausztrália, amely eddig egyszer futott össze a magyarokkal, és a 2005-ös vébén 57-9-es vereséget szenvedett.

Szentpéterváron alaposan elvertük az ausztrálokat Forrás: AFP/Maxim Marmur

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy a válogatott szövetségi kapitánya lehetek. Nincsenek vérmes reményeink, nekünk egy célunk lehet csupán: megmutatni a világnak, hogy a sok Európában játszó kézilabdázónknak köszönhetően javultunk, és esetleg megszerezzük az országnak az első világbajnoki pontot vagy győzelmet" - nyilatkozta Jason Hoppner edző.

A válogatott eddig hatszor szerepelt világbajnokságon, kétszer nem az utolsó, hanem a 23. helyen végzett. Két éve, Brazíliában viszont már volt helyosztó a legalacsonyabb szinten is, és Argentína 30-12-re verte. A csapat Új-Zéland ellen selejtezett a szerbiai viadalra, és 24-19-re, majd 26-16-ra nyerve szerzett kvalifikációt.

Az ausztrál keret

kapusok: Kim Harbort (Northern Panthers), Cathy Kent (Narbonn, francia)
mezőnyjátékosok: Victoria Brunsberg, Daniela Cook, Aminta Thomas, Shelley Roy, Emma van Bussel (mind University of Sydney), Olivia Doherty, Ana Meded, Vanja Smiljanic (mind Melbourne Handball Club), Lilly Bentwitch (Harbourside Handball Club), Rosalie Boyd (University of Queensland), Kristina Lindblom Salman (Ludvika HF, svéd), Madeleine McAfee (Logan Handball Club), Monica Najdovski (IK Pandora, svéd), Sally Potocki (Borussia Dortmund, német), Solveig Sörensen (Team Haderslev KFUM, dán)

Románia

A csoport első három helyére a magyar és a német együttes mellett még Románia esélyes, bár a válogatottról egyelőre nem tudni, milyen formában és állapotban lesz a világbajnokságra. Miután a csapat lemaradt a londoni olimpiáról, Radu Voina lemondott, és ismét Gheorghe Tadici lett a szövetségi kapitány, aki úgy döntött, eljött a fiatalítás ideje.

Már októberben új keretével játszotta le az első két Európa-bajnoki selejtezőt Norvégia ellen (otthon 25-23-ra, a bergeni visszavágón 30-18-ra kapott ki). Ugyan a keretben maradtak rutinos játékosok - Paula Ungureanu, Adriana Nechita, Aurelia Bradeanu, Valentina Elisei -, de bekerültek olyan fiatalok, mint a Bajnokok Ligájában szereplő HCM Baia Mare két játékosa, Luciana Marin és Aneta Pirvut. De visszatért a 2010-es év legjobb játékosának választott Cristina Neagu is, aki súlyos vállműtétje miatt másfél, térdsérülése miatt pedig újabb fél évet kihagyott.

Aurelia Bradeanu Forrás: AFP/Claus Fisker

"Egy éve nem voltam a válogatottnál, de egyből visszajöttek a régi dolgok. Jól érzem magam, fizikálisan ugyan még nem vagyok tökéletes állapotban, de mindent megteszek, hogy segítsek a csapaton. Azt hiszem, kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, ahol az első három pozíció egyike vár ránk" - nyilatkozta Neagu.

A csapat az elmúlt napokban négy felkészülési mérkőzést vívott, de mindössze egyet nyert meg: Japánt 23-18-ra verte, Dániától viszont 23-22-re és 26-21-re, míg Franciaországtól 27-22-re kikapott.

Tadici azonban nem esett kétségbe, elmondása szerint világbajnoki körülmények között, elfogadhatóbb bíráskodással ennél sokkal jobb teljesítményre is képes lesz csapata.

"Nincsen semmi baj, annyit kértem a lányoktól, hogy minden mérkőzésen hasonló morállal lépjenek majd pályára. A franciák ellen nagy hátrányból is felálltunk, ez jól mutatja az erősségünket. Ami aggasztóbb, hogy Neagu, Bradeanu, Manea, Nechita és Dinca is influenzás" - mondta a kapitány.

Románia az utolsó felkészülési meccset szerdán, Temesváron Angola ellen játszotta, és 28-18-ra nyert.

A román keret

kapusok: Paula Ungureanu (Baia Mare), Mirela Pasca (Craiova), Denisa Dedu (Corona Brasov)
mezőnyjátékosok: Laura Chiper, Aurelia Bradeanu, Adriana Tacalie, Cristina Zamfir (mind Corona Brasov), Adriana Nechita, Aneta Pirvut, Luciana Marin (mind Baia Mare), Crina Pintea, Gabriela Ciuciulete (mindkettő Zalau), Valentina Ardean-Elisei (Cetate Deva), Nicoleta Dinca (Craiova), Cristina Neagu (Buducnost, montenegrói), Gabriela Perianu (Dunarea Braila), Oana Manea (Krim Ljubljana, szlovén)

Németország

A két évvel ezelőtti nagy bukás óta minden, Németország elleni mérkőzés presztízsjelentőséggel bír. 2011 júniusában a Mátéfi Eszter vezette válogatott 26-24-es vereséget szenvedett Balingenben a világbajnoki selejtezők első mérkőzésén, majd a győri visszavágót is elbukta 27-22-re, és nemcsak a vébére nem jutott ki, de az olimpiáról is lemaradt.

A német csapat ezúttal is szívesen tetszelegne a mumus szerepében, de Heine Jensen kapitánynak számtalan problémával meg kellett küzdenie a felkészülés során. A csapatkapitány Isabell Klein és a kapus Katja Schülke gyermekáldás miatt kihagyja a vébét, a hét végén, a svédek elleni felkészülési mérkőzésen Kerstin Wohlbold részleges térdszalagszakadást, illetve porcsérülést szenvedett, de kihagyta a felkészülés egy részét az egyaránt kézközépcsonttörésből felépült Anne Hubinger, Kim Naidzinavicius és Nadja Nadgornaja is.

Nadgornaja sok gondot okozott már nekünk Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

"Kerstin balszerencséje mindannyiunk nagy tragédiája, a Thüringeré és a nemzeti csapaté egyaránt" - mondta Heine Jensen szövetségi kapitány, aki azonnal változtatott is keretén, és behívta a HC Leipzig 26 éves, jobbkezes játékosát, Saskia Langot.

A csapat a hét végi két, svédek elleni összecsapást megnyerte (30-28, 28-27), és a kapitány nagyon bízik a jó szereplésben.

"Reméljük, hogy meg tudjuk erősíteni azt a stabilitást, ami a tavalyi Európa-bajnokságon jellemzett bennünket. A tavalyi hetedik hely azt mutatta, jó úton járunk. Célunk a riói olimpia, illetve a 2017-es hazai világbajnokság, de mindent megteszünk, hogy most is jól szerepeljünk. Ha hozzuk a csúcsteljesítményünket, akkor sok csapat ellen jó eséllyel léphetünk pályára" - mondta.

A német keret

kapusok: Clara Woltering (Buducnos, montenegrói), Jana Krause (Thüringer HC)
mezőnyjátékosok: Natalie Augsburg (HC Leipzig), Angie Geschke (Oldenburg), Anja Althaus (Thüringer HC), Wiebke Kethorn (Oldenburg), Marlene Zapf (Bayer Leverkusen), Susann Muller (HC Leipzig), Christine Beier (Spreefüxxe Berlin), Anne Hubinger (HC Leipzig), Shenia Minevskaja (Metzingen), Kim Naidzinavicius (Bayer Leverkusen), Anna Loerper (Oldenburg), Laura Steinbach (Ferencváros), Nadja Nadgornaja (Thüringer HC), Saskia Lang (HC Leipzig)

A világbajnokság teljes menetrendje, illetve a D csoport programja:
december 7., szombat:
14.45 Magyarország - Csehország
17.00 Németország - Ausztrália
19.15 Románia - Tunézia

december 9., hétfő:
14.45 Tunézia - Magyarország
17.00 Csehország - Németország
19.15 Ausztrália - Románia

december 10., kedd:
14.45 Csehország - Tunézia
17.00 Németország - Románia
19.15 Magyarország - Ausztrália

december 12., csütörtök:
14.45 Ausztrália - Csehország
17.00 Németország - Tunézia
19.15 Románia - Magyarország

december 13., péntek:
14.45 Tunézia - Ausztrália
17.00 Magyarország - Németország
19.15 Románia - Csehország