Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott a második félidőben nyújtott jó teljesítményének köszönhetően 35-27-re legyőzte a cseh csapatot a szerbiai világbajnokság újvidéki csoportjának szombati nyitányán.

Kézilabda-vb, nők, D csoport, 1. forduló:
Magyarország - Csehország 35-27 (18-16) - élő közvetítés
Újvidék
v.: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
Magyarország: Herr, Kiss (kapusok) - Bognár-Bódi 6, Kovacsicz 2, Soós 1, Tomori 3, Görbicz 9/5, Szucsánszki 3/1, Cifra 4, Szamoránsky, Bulath 2, Szekeres, Triscsuk 2, Vérten 1, Vincze 1
Csehország: Raníková, Müllnerová (kapusok) - Rúcková, Kutlvasrová 1, Kecliková 1, Knedlíková 7, Selucka 2, Poznarová 1/1, Hrbková 2, Salcáková 3, Chrenková 1, Sterbová, Luzumová 4/1, Cerná 5, Crhová.
hetesek: 6/6, illetve 3/2
kiállítások: 4, illetve 10 perc

Sohasem szenvedett még vereséget Csehországtól a magyar nőikézilabda-válogatott, és ez a sorozat szerencsére Újvidéken, a világbajnokságon sem szakadt meg.

Triscsuk kétszer volt eredményes Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bár a tavalyi Európa-bajnokság éppen azt mutatta, hogy a magyarok képesek rosszul rajtolni (hiszen kikaptak a horvátoktól), a csehek pedig egyetlen győzelmüket az első fordulóban aratták, ezúttal csak húsz percig lehettek kétségek afelől, hogy melyik a jobb csapat.

Visszafogottan kezdett a magyar együttes, Görbicz ugyan ötven másodperc után vezetést szerzett, ezt követően azonban húsz percen át csak a csehek vezettek. Herr elvétve találkozott a labdával, igaz, a védelem gyakran hozta kiszolgáltatott helyzetbe, Knedlíková gyors indulásokból, illetve Görbicz és Vérten mellől is betalált, ezért a kispadról is aggodalmas tekintetek figyelték a pályán zajló eseményeket.

14-13-nál azonban sikerült visszavenni a vezetést, és az utolsó percben még az is belefért, hogy két gyors gólt kapjunk, így is 18-16-os mutatott az eredményjelző.

Szünet után Chrenková egy találatra felzárkóztatta a cseheket, innentől azonban egy 10-1-es szériával 13 perc alatt sikerült eldönteni a mérkőzést.

A második félidőben már jöttek a Herr-védések is Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amint összeállt a védekezés, egyből jöttek a Herr-védések, az indítások és a gyors gólok, és a vége sima, 35-27-es győzelem lett.

"Az első meccsen rendszerint bármi megtörténhet, és bevallom, az első félidőben nem hittünk volna a nagyobb győzelemben" - nyilatkozta a Sport Tv-nek Siti Beáta, a magyar válogatott másodedzője. "Nem volt meg a játékunk ritmusa, hiányzott az agresszivitás a védekezésből. Több olyan indításgólt kaptunk, ami elkerülhető lett volna. Szerencsére a második félidőben tudtunk javítani, volt egy időszak, amikor a védekezésünk nagyon jól működött és mindenki hozzá tudott tenni valami pluszt a meccshez."

"Nagy kő esett le a szívemről. A nyitómérkőzéstől kicsit féltem ismerve a cseh csapatot tudtam, hogy nehéz lesz. Az egyik szakaszban nagyon jól játszottunk, ez pedig döntőnek bizonyult. A meccsen voltak jó és felejthető részek. A folytatásban szeretnénk úgy játszani, hogy kevesebb hiba legyen, mint ma" - nyilatkozta a találkozó után Hajdu János.

A kilenc gólt szerző Görbicz Anita szerint a csapat nagyon fontos mérkőzést nyert meg a nehézkes indulás ellenére. Amikor feljavult a játékuk, különösen a védekezés, akkor már nem volt kérdéses, ki nyer, tette hozzá.

"Úgy érzem, az eredmény nem tükrözi, milyen jól játszottunk mi is. Poznarova kiállításig egyenlő ellenfelei voltunk a nagyon erős magyar csapatnak" - mondta Jan Basny, a csehek szövetségi kapitánya.

A csapatra vasárnap pihenő vár, hétfőn pedig Tunézia ellen lép majd pályára.

További eredmények

1. forduló:
D csoport (Újvidék):
Románia - Tunézia 27-17 (15-8)
Németország - Ausztrália 36-15 (17-7)

A csoport (Belgrád):
Hollandia - Dominikai Köztársaság 44-21 (20-9)
Franciaország - Kongói DK 31-13 (15-6)
Montenegró - Koreai Köztársaság 24-22 (11-11)

B csoport (Nis):
Dánia - Kína 44-21 (19-13)
Brazília-Algéria 36-20 (21-7)

pénteken játszották:
Szerbia-Japán 28-26 (10-13)

C csoport (Zrenjanin):
Norvégia - Spanyolország 22-20 (11-10)
Lengyelország - Paraguay 40-6 (19-4)
Angola - Argentína 33-23 (15-12)