Vágólapra másolva!
Soha olyan szoros mérkőzést nem vívott még Tunézia ellen a magyar nőikézilabda-válogatott, mint a szerbiai világbajnokság második csoportmérkőzésén. A gyengén játszó együttes végül úgy nyert 26-24-re, hogy nyolc perccel a lefújás előtt még az afrikaiaknál volt az előny.

Eredmény, D csoport, 2. forduló:
Magyarország - Tunézia 26-24 (15-15) - az élő közvetítés
Újvidék, 200 néző
v.: Ku, Li (dél-koreai)
Magyarország: Herr, Kiss (kapusok) - Bognár-Bódi 1, Kovacsicz 4, Soós, Tomori 6, Görbicz 6/2, Szucsánszki 2, Cifra, Szamoránsky, Bulath 2, Szekeres, Triscsuk 1, Vérten 3, Vincze 1
Tunézia: Abdallah, Omrani, Ben Slama (kapusok) - Daoula, Elghaoui 4, Rejeb, Sfar Ben Chaker, Toumi 5/3, Hlaili, Kilani 1, Chebbah 5, Hachana, Dhaouadi 6, Yahyahoui, Jaouadi 2, Kouki 1
hetesek: 5/2, illetve 4/3
kiállítások: 10, illetve 8 perc

A világbajnokság előtt azt írtuk, "nem állítjuk, hogy Tunéziától félni kellene, de azért egy vállrándítással sem szabad elintézni az észak-afrikai válogatottat." Akkor úgy éreztük, hogy az a csapat, amelyet Angola alig-alig tudott legyőzni az elmúlt években, és amely a 2011-es vébén eggyel kapott ki Brazíliától és kettővel Romániától, az nem lebecsülendő ellenfél.

Így is kezdődött a mérkőzés, a magyar védekezés ugyanolyan gyengécske volt, mint a csehek ellen, ez nagyban meg is határozta Kiss Éva, majd Herr Orsolya teljesítményét. Az elején még csak az okozott gondot, hogy a beállós elleni hatékony védőmunka meglegyen, aztán Dhaouadi beállásával kiderült, már az sem elég, hiszen a Nantes átlövője olyan lendületet és erőt hozott a támadásokba, amelyre hosszú időn át nem tudtunk reagálni.

Tomori hat gólt szerzett Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Görbicz egy-egy zseniális passza és gólja, illetve Kovacsicz biztos keze kevésnek bizonyult, és hiába vezettünk az első játékrészben végig egy-két góllal, a lelkes afrikaiak 15-15-re mentették a félidőt.

A szünetben biztosan megpróbált a szakvezetés rendet tenni a fejekben, a 37. percben 19-16 után mégsem mi kaptunk szárnyra, hanem az ellenfél támadt fel. A második félidő első tíz perce tényleg olyan adok-kapok és technikai hibák tömkelege lett, amit ritkán látni: egyetlen pozitívum volt, hogy ezt a szakaszt 3-2-re nyertük.

A koreai bírók sasszeme folyamatosan a vonalakon csüngött, a szélső és a beállósok már félve fordultak a kapu felé, és amikor a tutit kellett volna csak hozni, és belőni a kiharcolt heteseket, akkor jött egy ismeretlen cserekapus, Ben Slama, aki három büntetőt is kivédett.

Az 52. percben még 21-20-ra Tunézia vezetett, de azt a szégyent csak nem élhettük át, hogy elbukjunk egy biztos győzelemnek kikiáltott mérkőzést.

Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Az utolsó nyolc percet 6-3-ra hoztuk, Tomori három, Vérten kettő, Triscsuk egy gólt vállalt, és végül sikerült kiizzadni a 26-24-es sikert.

"Örülök, hogy ennyire gyenge játékkal is megszereztük a két pontot" - nyilatkozta Siti Beáta a válogatott másodedzője a Sport TV-nek. "Nem volt védekezésünk, úgy éreztem, mintha a csajok azt gondolnák, ez a meccset valahogy behúzzuk. Ettől a csapattól egy félidő alatt 15 gólt kapni nagy hiba. Sokkal komolyabb agressziót vártunk volna védekezésben, tudtuk, hogy az ellenfélnél négy ember van, aki komolyabb lövőerővel rendelkezik, ehhez képest nem reagáltunk jól semmire."

A tunéziaiakat irányító Paulo Jorge de Moura Pereira kiemelte, többen is felülmúlták önmagukat csapatából, amely végig egyenrangú partnere tudott lenni az Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatottnak: "Azért is nagy szó ez az eredmény, mert több játékosommal is csak a repülőtéren, a világbajnokságra utazás előtt találkoztam először."

A csapat legközelebb kedd este Ausztrália ellen lép majd pályára.