Vágólapra másolva!
Bár Belvedere-ben még a pincérnő is tudja, hogy jobb kitérni a Gold 1936 rendszámú kocsi elől, mert szörnyen vezet a sofőrje, Tarics Sándor büszke arra, hogy százévesen is autót vezet. A világ legidősebb olimpiai bajnokáról megjelent könyv unikum a maga nemében, és a szerzők terve az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság segítségét kérve angol nyelven is megjelentethessék.

"Nincs titok, csak a tiszta, becsületes élet" - ez a mottója a világ legidősebb, élő olimpiai bajnokáról megjelent könyvnek, amelyet Ch. Gáll András és S. Tóth János jegyez. A szerzőpáros két hetet tölthetett el Tarics Sándor otthonában, és élvezettel hallgatták az életút történéseit, azt, hogy az egykori szegény óbudai kissrác hogyan jutott el az olimpiai bajnoki címtől mérnökként a világhírig azzal, hogy kidolgozta, majd alkalmazta a földrengésbiztos építési technológiát.

Tarics Sándor az 1936-os berlini olimpián szerzett aranyérmet, 1948 óta az Egyesült Államokban él, jó egészségnek örvend, humorérzékét és magyarságát sohasem veszítette el.

Tarics Sándor, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka Fotó: Ch. Gáll András

"Ha dolgozunk, és elérünk valamit, akkor a teremtő tisztel bennünket. Ha pedig játszunk, és szépen játszunk, akkor a Teremtő szeret bennünket" - mondta a szeptember 23-án rendezett százélves születésnapi ünnepségen. "Ha a Földön mindenki megértené a játék jelentőségét, ha mindenki énekelne, táncolna, vízilabdázna, akkor nem lenne háború. A játék megváltoztatja az emberi természetet, aki játszik, az jobb ember lesz."

Az Árpád Gimnáziumban ismerkedett meg a vízilabdával, volt főiskolai világbajnok, majd olimpiai bajnok, amikor ő játszott, a válogatott sohasem szenvedett vereséget.

Hazaérve a játékokról a pályaudvaron összekeverték Harangi Imre ökölvívó bajnokkal. "Haranginak volt egy monoklija, és nekem is megsérült a szemem a vonaton hazafelé, rácsukták véletlenül a tolóajtót. Amikor a Keletiben leszálltunk, valaki elkiáltotta magát a tömegben, hogy 'Itt van Harangi!', és erre felkaptak, a vállukra emeltek, alig lehetett meggyőzni őket, hogy én a Tarics vagyok."

Meglepő, de sohasem nyert magyar bajnoki aranyat. "Varga Dani amikor megtudta, hogy nekem mindenféle aranyérmem van, olimpiai, főiskolai világbajnoki, nem is egy, csak magyar bajnoki nincs, odaadta nekem a sajátját. Ott van az ágyamnál, minden este látom, mielőtt lefekszem" - olvasható a 111 oldalas, fotókkal illusztrált könyvben, amelyben családjáról, a sportról, és munkájáról is vall.

Szerinte a hosszú élet titka, hogy mindig a feleségnek van igaza. Jelenleg harmadik házasságában él. "Igaz az angol közmondás, hogy 'Third time is the charm', azaz a A harmadik az igazi". Mert én megtaláltam Erzsikében az igazit."

Legutóbb tavaly augusztusban járt Budapesten, de a Magyar Olimpiai Bizottság már meghívta a jövő évi budapesti vízilabda Európa-bajnokságra, sőt, a 2016-os riói olimpiára. Ahogy a könyv társszerzői mondták, nem tudják, hogy ők megérik-e a következő játékokat, de hogy Sanyi bácsi ott lesz, az biztos.

NOB-segítséggel angolul?

A szerzőpáros terve az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság segítségét kérve angol nyelven is megjelentethesse a könyvet, hiszen a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka megérdemelné, hogy külföldön is többet tudjanak róla.