Vágólapra másolva!
Tíz másodperccel a vége előtt, emberhátrányban egyenlített, és mentett pontot a magyar férfikézilabda-válogatott Izland ellen a Dániában zajló Európa-bajnokságon. Ugyanúgy Lékai Máté egyenlített, és ugyanúgy 27-27-re mint a londoni olimpia negyeddöntőjében.

Férfikézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló:
Magyarország - Izland 27-27 (16-15)
Aalborg, Gigantium, 4000 néző, v.: Nikolic, Stojkovic (szerbek)
gólszerzők: Ancsin 7, Császár 5/1, Lékai 4, Iváncsik G. 3, Zubai 3, Gulyás 2, Putics 2, Nagy K. 1, illetve Palmarsson 8, Sigurdsson 5/1, Karason 4, Atlason 3, Hallgrimsson 3, Gunnarsson 2, Gudjonsson 1, Kristjansson 1

A magyar csapat a világbajnok spanyoloktól kapott pofonnal (34-27), a 2010-es Eb-bronzérmes Izland pedig a norvégok legyőzésével (31-26) kezdte az Eb-t.

Tavaly a londoni olimpia egyik legjobb meccsét játszotta egymással a két együttes, de lehet, hogy azért emlékszünk vissza rá így, mert kétszeri hosszabbítás után 34-33-ra mi nyertünk, és jutottunk be a legjobb négy közé. Előtte azonban a 2012-es Európa-bajnokságon (27-21) és a 2011-es világbajnokságon (32-26) is kikaptunk Izlandtól.

Az ellenfél szövetségi kapitánya, Aron Kristjansson a mérkőzés előtt így nyilatkozott: "A magyarok fizikailag erősebbek, mint a norvégok, komoly lövőik vannak, de Nagy László nagyon hiányzik.”

A sérült veszprémi sztárt Ancsin Gábor helyettesíti a vébén, az izlandi edző valószínűleg nem számított arra, hogy a szegedi játékos ilyen remekül fog kezdeni, hiszen az első négy lövéséből egyaránt gólt szerzett. Ez is kellett ahhoz, hogy 4-3-as izlandi vezetés után zsinórban öt gólt lőjünk, így 8-4-re sikerült elhúzni. A következő tíz percben tartotta magyar cspaat a három-négygólos előnyt, ám a félidő derekán megérkezett a szokásos hullámvölgy, nyolc percig nem találtunk a kapuba, az izlandiak feljöttek egy gólra, de az egyenlítésre már nem futotta az erejükből, így 16-15-tel vonultak az öltözőbe a csapatok.

Ancsin Gábor remekül helyettesítette Nagy Lászlót Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második félidő hasonló magyar hullámvölggyel kezdődött, mint amilyen az első játékrészben is volt, tíz perc alatt egy gólt sikerült lőni, az izlandiak pedig ennek megfelelően fordítottak, és hárommal elléptek. Mocsai Lajos szövetségi kapitány kapust cserélt, Mikler Roland helyére Tatai Péter állt be, és néhány védésének, valamint a feljavult magyar támadójátéknak köszönhetően sikerült egy 6-2-es sorozatot produkálni, és 25-24-re már itt volt az előny.

Az utolsó öt percnek 26-26-tal mentek neki a csapatok, addig hét kiállítás volt a magyar oldalon, és csupán kettő az izlandiaknál. Ekkor azonban kaptunk egy esélyt, amikor kettő percre leültettek egy izlandit, ziccerünk is volt ebben az időszakban, de nem tudtuk kihasználni az emberelőnyt. Másfél perccel a vége előtt Schuch Timuzsint kiállították (ez volt a harmadik kettő perce, így végleg kiállt), az izlandiak pedig szinte azonnal gólra váltották az emberelőnyt. A végén emberhátrányban támadhatott a magyar csapat, és tíz másodperccel a vége előtt Lékai Máté távoli lövésével sikerült egyenlíteni, és beállítani a 27-27-es végeredményt. A hajrá kísértetisen hasonlított a londoni olimpián játszott meccshez, akkor is Lékai egyenlített ugyanúgy 27-27-re.

A találkozón kétszer annyit játszott emberhátrányban a magyar csapat, hiszen 16 percnyi kiállítása volt a 8 izlandival szemben. A mieink legjobbja a hét gólt szerző Ancsin Gábor volt.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Óriásit küzdött mindkét csapat, mindkét fél nyerhetett volna. Megérdemeltük az egy pontot. Az utolsó három percben két százszázalékos helyzetet is kihagytunk, ezért nem sikerült a két pontot megszereznünk. A játék minden elemében előreléptünk a spanyolok elleni meccshez képest, felvettük az Eb ritmusát. Tiszta szívből gratulálok a magyar válogatottnak. A kívülállók egy fantasztikus meccset láthattak, igazi propagandája volt a kézilabdának. A norvégok ellen egy ennél is nehezebb összecsapásra számítok, egy igazi ki-ki mérkőzés lesz, ahol ők teljes mértékben hazai pályán szerepelhetnek."

Ilyés Ferenc: "Óriási eredmény a döntetlen, annak ellenére, hogy meg is nyerhettük volna az összecsapást. Örülni kell az egy pontnak, hiszen egy olyan izlandi csapat ellen szereztük ezt meg, amely szerintem nagyon szoros meccset fog játszani a világbajnok spanyolokkal."

Császár Gábor öt gólt vágott az izlandiaknak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lékai Máté: "Óriási küzdelem volt, mindent megtettünk a győzelemért, amely a kezünkben is volt, de sajnos a végén két hatalmas ziccert hibáztunk és volt egy eladott labdánk is, szóval még mi örülhettünk a döntetlennek."

Zubai Szabolcs: "Az egész csapat nagyon küzdött, mintha vért ivott volna. Felemás érzéseim vannak, ugyanis úgy gondolom, hogy elbuktunk egy pontot. Csak pozitívan lehet ehhez a dologhoz hozzáállni, holnapután egy nagyon komoly meccsünk lesz a norvégok ellen. Sokkal bátrabbak voltunk most, mint a spanyolok ellen, ez nagyon kellett a csapatunknak, az önbizalmunknak."

Aron Kristjansson, az izlandiak szövetségi kapitánya: "Túlságosan passzívan kezdtük a mérkőzést, ráadásul az első félidőben az igazi kapusteljesítmény is hiányzott. A második félidőben elképesztően szoros csata alakult ki, csalódott vagyok, hogy nem nyertük meg az összecsapást, ugyanakkor elégedett vagyok az egy ponttal."

Runar Karason, az izlandiak játékosa: "Sajnos a második félidőben rengeteg technikai hibát követtünk el, összességében pedig úgy gondolom, örülhetünk az egy pontnak."

Az egy ponttal álló magyar válogatott csütörtök 20 órakor sorsdöntő meccset játszik Norvégiával.